Консултация за Детска церебрална парализа с доц. д-р Чавдаров - тема 4

  • 112 770
  • 431
# 375
Неди,
Не се притеснявайте за бебето си, особено с този начин на "замерване"...Laughing
Виж целия пост
# 376
Много Ви благодаря
Виж целия пост
# 377
Здравейте доц. д-р Чавдаров,
Благодаря предварително за отделеното време.
Имам син на година и две седмици - доносен 39 седмица, секцио, 3,800кг. Много здраво и енергично дете, движенията се развиват спрямо възрастта - ходи самостоятелно (доста нестабилно, но се опитва). От около месец насам забелязвам, че често върти главата си енергично наляво надясно, всякаш изразява несъгласие. В началото мислех, че танцува, че ни се кара, но го прави и доста често докато играе сам. Изглежда доста неадекватно и притеснително, с извинение за думата, но направо малоумно.
Досега е имал едно сериозно падане и то е от спалнята в трети месец, като на прегледа в Пирогов (снимка на черепа) всичко беше наред.
Да се притеснявам ли?
Виж целия пост
# 378
Здравейте Алиша.
Изпратете ми на лични 2-3 клипчета да ги погледна.
Виж целия пост
# 379
Здравейте, доц. д-р Чардаров! Аз съм на 33 години и съм диагностицирана с ДЦП Парапарезис спастика инфериор от средна степен. Имам гръбначно изкривяване и проблем с походката. Тъй като напоследък имам проблеми с кръста, бих искала да се консултирам със специалист за актуалното ми състояние, но не знам към кого да се обърна. Повечето лекари в тази област се занимават с деца, а не знам дали всеки невролог е запознат достатъчно с тази област. Възможно ли е да ми препоръчате такъв лекар за град Пловдив или евентуално за София и каква профилактика е подходяща за възрастни с подобен проблем?
Виж целия пост
# 380
Здравейте доц. д-р Чавдаров,
бих искал да ви помоля за коментар по следният проблем , който имам. Преди 5 години бях слушал силно музика след, което получих схващане на врата с тежест в главата, която продължи 2 месеца и в същото време ми се виеше свят. Преди 2 месеца слушах отново музика след, което получих същите симптоми. През тези 5 години съм имал моменти на тежест в главата при по-силен шум около мене. След последният път, когато си наведа главата усещам схващане след, което главата притрепва наподобяващо тремор нагоре. Бихте ли могли да ми споделите вашите предположения за гореспоменатия проблем? Бях започнал да се съмнявам за тумор в мозъка, но не съм сигурен , дали може да се развива толкова дълго време.
Благодаря ви за вниманието!
Виж целия пост
# 381
Велева Е.,
Потърсете консултация с невролог за възрастни, както и с ортопед, които биха могли да Ви дадат конкретно лечение и инструкции. Успех.

Георги Колев,
Потърсете консултация с невролог за възрастни. Успех.
Виж целия пост
# 382
Здравейте, доц. Чавдаров.
Синът ми е на 5м2с. Роди се в 39г.с, секцио, 3,300, 51см. изплака веднага. До момента се развива много добре, два пъти е бил преглеждан от ортопед, който констатира че мускулния тонус е нормален. Това което ме притеснява е, че все още не се обръща. Прави опити, все неуспешни. Имаше две успешни обръщания от корем по гръб, но не съм напълно сигурна дали не бяха случайни. Като цяло върви едно бебе и се чудя дали това не го затруднява допълнително и е малко по-тромав. Колко време според вас да изчакам за да направя консултация със специалист? Всички останали критерии за възрастта ги покрива. Успява да застане сам в страничен лег, но го прави сравнително рядко. Всеки ден по няколко пъти се упражнява на пода като му помагам с обръщането и се старая да прекарва достатъчно време по корем.
Виж целия пост
# 383
Здравейте, доц. Чавдаров
Дъщеря ми се роди 34 седмица, сега е на 1г. и 1м. (13 месеца) коригирана възраст. Има хидроцефалия, поставен шънт на два месеца, установено е на скенер, че няма исхемични увреждания на мозъка. Водихме я на рехабилитация, защото имаше двигателно изоставане. Декември спряхме рехабилитацията тъй като ни казаха, че вече е наваксала, като ни препоръчаха да минем профилактично когато проходи. На 6м к.в. започна да се обръща, на 8 да пълзи, на 9 изведнъж започна сама да лази и да сяда. На 11 м започна да се изправя на колене, подпирайки се на предмети, после бързо се научи да се изправя права, държейки се за мебели. Преди месец започна да ходи настрани, подпирайки се на мебели. Явно вкъщи се зарадвахме прекалено, и решихме да ѝ "помагаме" с ръце. Тя бързо свикна с "хубавото", може да ходи, ако я държим за ръце, но прочетох че така не е правилно. Откакто я държим да ходи, престана толкова да се старае сама да се изправя без опора, преди поне опитваше, макар че не успяваше. От няколко дни я оставихме сама и тя лази през повечето време или се придвижва, подпирайки се за мебелите, доста често иска от нас да я държим за ръце, свикнала е, но спряхме. Как можем да стимулираме самостоятелното изправяне и ходене? Дали нашето "помагане" с ръце е забавило много нещата?
Поздрави и благодаря предварително за отделеното време!
Виж целия пост
# 384
Здравейте, доц. Чавдаров. Пиша Ви във връзка с дъщеря ми (9 месеца и 3 седмици), която от известно време прави въртеливи движения с ръцете и ходилата, също така много си стяга краката, когато е на килимчето за игра седнала, която е на столчето за хранене (понякога), не мога точно да обясня с думи какви са движенията, но сякаш си вдървява ръчичките и краченцата и ги мести. Забелязвам, че движенията се засилват вечер, вероятно от обща умора от деня. Всичко това ме притеснява доколко е в норма и искам да се посъветвам с Вас дали има място за притеснение. Мога да изпратя клипче на лично съобщение.
Виж целия пост
# 385
Здравейте, доц. Чавдаров имам момченце на 1г и 6м, което все още не е проходило. Бременноста ми протече нормално. Раждането беше секцио. Поради медицински причини. Веднага изплака след като го извадиха, не е имало никакви усложнения. Роди се 3, 380 кг и 48 см.
Катери се навсякъде, пълзи, ходи с уокър, ходи по мебелите, ходи хванат за върха на пръста ми, но сам оставя ли го да тръгне веднага сяда и виждам, че изпитва страх. Ходихме и на детски невролог едвали не изкараха детето ми, че е с ДЦП.
Дадоха ни и диагноза " Специфични разстройства на двигателната система " Детето ми е изключително енергично, разбира всичко. Искам да запазя час и да го прегледате.
Виж целия пост
# 386
Анонимен,
Влезте в сайта на СБРДЦП (www.cpcentresof-bg.com) и разгледайте челната презентация " Как да не пречим на двигателното развитие на новороденото", след което ако има още въпроси, споделете.
Самостоятелното завъртане от гръб по корем започва от 6 мес. до 6м2с., когато се появи и дланна опора.
Не поставяйте детето седнало пасивно в ъгъла на канапето !!!!
Поздрави.


Емануела
В желанието си да й помогнете "по-бързо" сте дали фалшива опорна точка, което е забавило в някаква степен двигателното развитие. Оставете детето само да се "бори" с гравитацията, което ще ускори прохождането.
Поздрави.

Клауди 2
Изпратете ми едно клипче на лични, все пак поне да погледна.....SatisfiedSatisfied
Поздрави.

Мамсън
Махнете всички проходилки и помощни средства да подкрепа при ходене, не му помагайте и Вие.....знам, че е "трудна" задача, но го оставете сам да се бори с гравитацията.
Моторните умения които притежа подсказват, че ще ходи сам.
Вашата "хиперпротекция" и желание за по-бързо прохождане го спират.
Диагнозата Централно координационно смущение се поставя при  деца до 12 мес., Screamвъзраст....ScreamScreamSatisfiedScreamScreamScream, когато има вече и много други белези за ДЦП.
Ако до 30 дни не проходи ме потърсете за преглед.
Поздрави.
Виж целия пост
# 387
Здравейте! Не знам дали въпросът ми е за тук и предварително се извинявам ако не е. Трябва да се явя на ТЕЛК и да направя изследване " Рьо гр на коленни стави". Какво е това изследване?
Виж целия пост
# 388
Лили,
Ще Ви направят рентгенова снимка на коленете. Не боли... Simple Smile
Виж целия пост
# 389
Много ви благодаря за отговора доц. Д - р Чавдаров.
Бихте ли ми казали работите ли с НЗОК и, ако да ? Личният лекар какво направление трябва да пусне ? Може ли контакти за връзка с Вас евентуално, ако до 30 дни не проходи ?! Благодаря.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия