Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Майчински обезщетения за бебе, родено в Чехия

  • 3 578
  • 10
Здравейте!
Казусът ми е изключително оплетен и наистина ми трябва човешки и професионален съвет.
Аз съм българин, без проблеми в осигуровките - здравни социални и т.н.
Жена ми е от Чехия. Нямаме сключен граждански брак, но мислим да го сторим много скоро. След няма и месец тя ще дойде в България, за да живеем заедно... И е бременна едва в 6-та седмица.
Напълно объркани сме и двамата дали може тя да получава някакви майчински или други помощи. В Чехия е работила недостатъчно и може да получава само минимално обезщетение от около 250 лв.
Какви са правилата тук? Какво да направим? Откъде да започнем?
Благодаря Ви предварително!
Виж целия пост
# 1
В България следва да се е осигурявала за съответния риск чрез бг работодател или като самоосигуряващо се лице, за да получава майчинство от системата на НОИ. За чешките обезщетения проверете в Чехия какво, колко и при какви условия може да получи евентуално.
Тук, чрез вас и като гражданин на ЕС, ще получи статут на продължително пребиваване...и толкоз. По-долу са необходимите документи и условия за това. Миграция на Мария Луиза Peace
http://migration.mvr.bg/Admin_uslugi/Prebivavane/default.htm
Виж целия пост
# 2
Благодаря Ви!
От НОИ ми казаха, че е необходим формуляр S041 за доказване на осигуровки в Чехия. Знаете ли нещо повече за това?
Виж целия пост
# 3
Говорете си директно с лелите от международни отношения в НОИ. Това са много специфични въпроси по прилагане на европейски регламенти и споготби за прилагане на социални системи...Съотнесено и към конкретния ви казус (споменавате, че е работила малко), нещата стават съвсем тясно специални.
Виж целия пост
# 4
Здравейте на всички!
Искам да помоля за съмет отностно майчински обезщетения за тепърва раждащо се бебе във Великобритания. И въобще каквато и да било информация свързана със обезщетения за работещото лице (майката). Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 5
малък off topic: на какви точно пари/помощи се надява родител работещ в Чехия за дете, след като:
- детето е в БГ
- нито детето, нито родителя има гражданство
- детето си получава детски надбавки и намаляване на данъци в БГ

Какво би могла да предостави чужда държава/работодател на подобно лице само защото било имало дете???
Виж целия пост
# 6
Детето ще има българско гражданство, след като единият родител е българин!
Виж целия пост
# 7
Майчински не се получават за гражданство на бебето, а за внесени от майката осигуровки. А и те питат за Чехия. Вероятно бебето е родено вече, та леко няма сми..
Виж целия пост
# 8
Аз отговарях на Бандитка. Иначе, за др съм съгласна.
Аз бях обратният пример. Живеехме в Чехия, с бебе, но взимах майчинство от България, от където ми е трудовият стаж и където съм внасяла осигуровки.
Виж целия пост
# 9
не знам дали са майчински и какви са, но твърдо смятам, че е абсурдно да се вземат каквито и да било пари, било то от държавата чехия, било то от работодател.
Виж целия пост
# 10
Детето ще има българско гражданство, след като единият родител е българин!

По закона за българското гражданство, всяко дете с родител българин получава бъларско гражданство по рождение, независимо дали родителите подават молби за изваждане на съответните документи (акт за раждане, паспорт)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия