Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хърватия - Тема 2

  • 34 186
  • 373
# 360
езика е един - по Тито и преди него се казваше сърбохърватски


Да това е по времето на Тито. И аз тъка съм го учила, но вече не е така.
Според наложеното през периода 1945–1991 г. мнение, сърбохърватският език е разделен на два основни варианта: източен (сръбски) и западен (хърватски), както и на т.нар. южен подвариант (босненски).
При посещение в двете страни има разлика-при хърватите по-добре се разбираме. Отделно сърбите не се и стараят да те разберат.
Ноо както и да е-няма езикови проблеми в Хърватска
Виж целия пост
# 361
Аз говоря на английски там, но ако попадна на някой, който не говори английски, говоря български, идеално ме разбират и аз тях.
Виж целия пост
# 362
В Хърватия си говоря на български,  а те на хърватски. Разбираме се перфектно,  няма езикова бариера.
Виж целия пост
# 363
Аз пък най-често попадам на италианскоговорящи и се разбираме безпроблемно,на английски им е по-трудно.
Виж целия пост
# 364
Здравейте, искам да попитам дали е разрешено дивото къмпингуване или може само на определените места. Ако запазваме място в къмпинг колко време по-рано да се запази или може и на място, сайтове или друга информация ще ми е полезна.
Виж целия пост
# 365
Дивото е забранено и се спазва. Къмпингите са много, от различен калибър и за всякакви предпочитания. Все ще намерите място. Проверете как стои въпроса с Ковид.
Сайтове не помня. С ровене в гугъл и гугъл мапс се оправихме.
Виж целия пост
# 366
Ние трябва да пътуваме на 19ти за Загреб, но сега като са затворили границата си със Сърбия се чудим какво да правим.
Някой пътувал ли е за Хърватска през Румъния и Унгария с кола, да ме ориентира от къде е най-добре да се мине, какво е разстоянието за колко време се минава и т.н. всяка информация ще е от полза. Благодаря.
Виж целия пост
# 367
Ние трябва да пътуваме на 19ти за Загреб, но сега като са затворили границата си със Сърбия се чудим какво да правим.
Някой пътувал ли е за Хърватска през Румъния и Унгария с кола, да ме ориентира от къде е най-добре да се мине, какво е разстоянието за колко време се минава и т.н. всяка информация ще е от полза. Благодаря.
Здравейте!
Откога е затворена границата между Хърватска и Сърбия?
Миналата седмица нямаше никакви проблеми.
Виж целия пост
# 368
От 2-3 дни.
Виж целия пост
# 369
На камерите по границата изглежда да не са затворени, в смисъл има си трафик и си вървят колите.
https://kamere.amss.org.rs/
Виж целия пост
# 370
Информация има в пресата както на български така и на английски.
Грешно се изразих, не е затворена, но се пътува с ограничения.
Аз водя дъщеря си там на ортезист и от клиниката изрично ме предупредиха.
Транзитния трафик е разрешен, за всички останали или тест на границата или 14 дневна карантина. Важи за влизащи през Сърбия, Македония, Босна и не помня 4тата страна, мисля че беше Косово.
https://btvnovinite.bg/svetut/harvatija-varna-14-dnevnata-karant … ot-balkanite.html

https://mup.gov.hr/uzg-covid/english/286212

https://hr.usembassy.gov/covid-19-information-2/
Виж целия пост
# 371
Здравейте, къде бихте ми препоръчали морска почивка с деца в Хърватия? Разбрах, че Дубровник не става, не можах да се ориентирам за други места от темата. Със самолет от УК до Сплит ще сме евентуално. Благодаря.
 
Виж целия пост
# 372
Ние се добрахме до Хърватия без абсолютно никакъв проблем, пътухвахме този уикенд и се върнахме вчера, бяхме си попълнили формата на техиня сайт за влизане и дадохме листа с номера заедно с паспортите. На връщане на нашата граници ни раздадоха декларации къде сме ходили и по каква причина и че не сме болни и нямаме симпотоми на вируса.
Вече съм за 4ти път в Загреб и вече си мислех, че ще ми е скучно, че няма повече какво да се види, ама има има.
Този път взехме настаняване в центъра с паркомясто за колата, точно срещу Музия на илюзиите. Преди гледах да ни е все близо до Връбник, че да си вършим работата там, пък после да обикаляме, но в центъра се оказа доста по-удобно, до Връбник с трамвая и после до късно можеш да обикаляш по уличките и чукаците.
Единия ден нямаше трамвай и трябваше да вървим 2 спирки пеша и от там да хванем до Връбник,, ама ние си минахме целия път пеша. Направи ми впечатление, че има доста затворени музеи. Мимара и природонаучния, където щях да водя щерката в момента не работят. Минахме, обаче покрай Технологичния / техническия музей. Не знам кое е по-правилно. Посетихме го цели два пъти и много ни хареса. Първо го обиколихме целия. После ходихме да хапнем и след това се върнахме обратно и със същите билети се включихме в обиколка на английски в мината. Не е истинска мина, но е в реални размери, интересно е, макар да е само десетина минути. Има и мини планетариум, но там се говори само на хърватски, а и ние вече бяхме капнали и не го посетихме.
Минахме за пръв път и през тунела и понеже този път бяхме и с малкия, който е на 3 обиколихме и детските площадки в центъра, има доста такива, тъкмо се загубиш и попадаш на площадка. И до зоопарка ходихме вече за трети път и честно казано 4ти няма да има, там е приятно да се разходиш, ама два пъти стигат. Впрочем през зимата видяхме повече животни, сега лятото са се изпокрили от жегата никакви не се показват.
Виж целия пост
# 373
Здравейте, решихме да отидем на море в Хърватия, но понеже ще ни е за първи път ако някой от вас може да ми препоръча градче с хубави плажове /не задължително пясъчни/, хотел или апартамент ще съм много благодарна! С две деца ще бъдем на 8 и 11 г , които много обичат да се гмуркат със шнорхели и плавници😊
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия