Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

MTHFR генна мутация ТЕМА 2

  • 42 319
  • 466
# 435
Дели, при мен нямаше сраствания. Беше си седловидна матка. Седлото представлява удебелена част на матката и също е от такава бяла тъкан както срастванията. И в двата случая там ембрион не може да се изхрани. Обикновено седловидната матка не се счита за причина за безплодие, но понеже съм на етап инвитро, док. реши че така ще увеличи шансовете поне още малко...
Деси, и аз съм със силно завишени ТЛА , но също и хемоглобина и хематокрита са ми заковани на горната граница. Като си попитах хирурга, каза че това показва известно сгъстяване на кръвта и затова и ТЛА са завишени. Накара ми се че пуша... Не съм сигурна че цигарите са основната причина, но ако пушиш може би отказването им ще е една стъпка към подобряване на състоянието.
Виж целия пост
# 436
Не пуша, но имам pai, а вероятно и други мутации. Цялата ми фамилия страдат основно от сърдечно-съдови проблеми като инфаркт, инсулт, тромби, разширени вени и т.н Та не ме изненадва сгъстяването на кръвта...
Виж целия пост
# 437
Здравейте, не знам защо съм написала лапароскопия. Грешка на "езика". Хистероскопия препоръча д-р Сигридов - при д-р Калчев. Не знам какво е това нещо на матката, но не е седловидна, не е двурога. Д-р Сигридов каза, че сега формата ѝ не е точно триъгълна, т.е. стените са малко по-навътре от въображаем триъгълник и това трябва да се коригира. Отделно вътре по средата на матката д-р Сигридов видя нещо по-тъмно, което предполага е следствие от второто абразио. А не знам дали не е и от кюртажа миналата година. Обаче, по-необяснимото за мен е какво ми е имало на матката преди да забременея миналата година. Значи родила съм 2005, нормално. И през изминалите години нищо не се е случвало. Освен от тогава да имам нещо, някакво деформиране на матката... не знам.
И да, имах прокървяване - в 8 г.с. и 5-6 дни. Тогава отидох в спешен кабинет и тогава ми казаха, че няма сърдечна дейност. След 2 дни прокървих по-силно (не ме приеха веднага в болница, казаха да чакам да прокърви повече) и тогава направиха манипулация, като явно ембрионът междувременно е паднал, като ходих до тоалетна (падаха големи съсиреци), защото казаха, че вътре нямало нищо.
Забременях спонтанно, без процедури. Не е правено изследване на прогестерон преди да ми изпишат дуфастон + кринон вагинално. Аз бях си пуснала профилактично пак прогестерон (7 дни след овулация) - да видя дали всичко е наред, щото предния месец нали беше за пореден път неуспешен. Прогестеронът беше 75,3 при горна граница 58,51 (и предни месеци пак беше така). Докторката видя това изследване, щото там имаше и ТСХ. И направи коментар, че сама си назначавам изследвания - все едно правя нещо грешно. Тя пък докъде ме доведе...
Направих изследване на хомоцистеин, вит. Д, вит. Б12 и фолат средатата на август (някъде 6-та г.с.). Сама реших, след четене в групата на д-р Сигридов. Резултатите са не много висок вит. Д и вит. Б12. Оттогава е резултатът за фол. киселина. Хомоцистеинът не е висок според мен, но д-р Сигридов каза, че е висок - 6,07 при реф. граници 4,44 - 13,56. Вит. Д беше 23 при реф. граници 20-100. Вит. 12 беше 250 при реф. граници 187-883. Оттогава пия метилкобаламин на Natural Factors. След прегледа при доц. Русев почнах прием на вит. Д - по 10 капки вигантол. Няколко дни след това, преди прегледа при д-р Сигридов, пуснах Б6, като имаше опция и за Б12 и вит.Д на по-ниска цена и пуснах и тях. Тогава вит. Б12 беше 606, същата лаборатория /без да съм спирала приема му/, а вит. Д беше 29,7. Вит Б6 беше 7,2 при реф. граници 5-30. В момента пия едни витамини на Alive, в които има 10 милиграма Б6. След известно време ще видим как са нещата.
Колкото до пушенето, бях пушач преди бременността (и малко по време на бременността) с първото ми дете (не че имам второ де). След това пак почнах да пуша, след като приключих кърменето. И така прибл. 10 години съм пушила (с един опит от 1 година за спиране). Сега вече почти 4 години не пуша. Та не знам дали пушенето през всички тези години не е увредило матката.
Имах и завишени НК клетки, установени в 7 г.с. и няколко дни - направиха ми вливане на 10 мл интралипид тогава, точно 1 седмица преди прокървяването.
Веднага след аборта отново имах изследване на НК клетки от доц. Русев - тогава бяха в норма. Също той пусна и антифосфолипидни антитела - и те бяха в норма. Д-димер - 0,24.
Виж целия пост
# 438
Tigi тези витамини Alive метилирани форми на Б витамините ли съдържат? Рядко има на пазара подобни комбинирани витамини. Ако не са метилирани, приемът им с MTHFR мутация е противопоказен. Ако са тези https://revita.bg/shop/alive-multivitamini-1g/ - виждам, че и фолиевата киселина и Б12 са в неподходяща форма. Проблемът не е просто, че не ги усвояваме при тази мутация, а че се натрупват в организма като токсини. Нещо повече, те блокират усвояването на витамини от храната, на техни метилирани форми и понякога "маскират" дефицитите. Ако не са ти препоръчани изрично от д-р Сигридов или доц. Русев е по-добре да не ги пиеш. Най-добре консултирай този въпрос с доц. Русев, защото той твърди, че ако спре човек такива витамини, трябва да изчака известно време преди да започне с подходящите - време, в което тялото да се изчисти от натрупаните токсични форми на витамините.

Голям противник съм на цигарите, но не мисля, че с пушене преди е възможно да си направиш нещо подобно на матката. Браво, че си ги спряла и успех Simple Smile Не се терзай за неща от миналото
Виж целия пост
# 439
Цитат
Ако не са метилирани, приемът им с MTHFR мутация е противопоказен. Ако са тези https://revita.bg/shop/alive-multivitamini-1g/ - виждам, че и фолиевата киселина и Б12 са в неподходяща форма. Проблемът не е просто, че не ги усвояваме при тази мутация, а че се натрупват в организма като токсини. Нещо повече, те блокират усвояването на витамини от храната, на техни метилирани форми и понякога "маскират" дефицитите.
Като ходих на лекар за дефицита на витамини, той ми изписа  5 инжекции вит. В12 за 5 дни. Изрично попитах дали има метилирани форми на инжекции и има ли значение какви са, а той ми каза, че няма значение и че с подезичните таблетки не се знаело колко усвояваме.  А друг лекар ми каза, че за месец съм щяла да си наваксам дефицитите. Да се чуди човек на кое да вярва.
Виж целия пост
# 440
Не съм много сигурна, но при инжекциите мисля е различно. Май за тях метилирана та форма не е задължителна, защото навлизат директно и не минават през храносмилателната система
Виж целия пост
# 441
За инжекциите не е необходимо бъдат метилирани форми, тъй като не минават през храносмилателната система, а се усвояват по друг механизъм.
С подезичните можете да поддържате нивото, аз след инжекциите ползвам само такива и нивата в кръвта са високи.
Simple Smile
Виж целия пост
# 442
Здравейте, аз съм с хетерозигот в MTHFR - 1298A>C, изследвах си фолата и е 45,40 при референтни граници 10,40-42,40. Пия Prenatal на Jamieson, където пише че съдържа фолат. Честно казано се обърквам вече - неметилирана форма ли приемам, която се натрупва в тялото в неусвоима форма?
Виж целия пост
# 443
Благодаря за отговорите!
Някой знае ли как се преобразува цианкобаламинът от инжекциите в другите форми и отделя ли се цианид при това? Когато се пие, ясно, преобразуването е в червата и при липсата на ензим, не се получава.
Също чета, че е важно да се приема и ходроксикобаламин.
Цитат
В тялото хидроксокобаламинът се преобразува в двете биоактивни коензимни форми метилкобаламин и аденозилкобаламин. Метилкобаламинът действа в клетъчната плазма, а в митохондриите (”енергийните централи”на клетките) действа аденозилкобаламинът (дезоксиаденозилкобаламин).
.........
При редовно приемане на препарати с В12 трябва да се внимава наред с активните форми като активно вещество в тях да присъства и хидроксокобаламин.
https://vitaminb-12.com/b12-forms.html
Това означава ли, че като приемаме само метилкобаламин, в организма ни не постъпва аденозилкобаламин, играещ роля в митохондриите? Т.е., че само частично и едностранно компенсираме?

Здравейте, аз съм с хетерозигот в MTHFR - 1298A>C, изследвах си фолата и е 45,40 при референтни граници 10,40-42,40. Пия Prenatal на Jamieson, където пише че съдържа фолат. Честно казано се обърквам вече - неметилирана форма ли приемам, която се натрупва в тялото в неусвоима форма?

Тук  https://jamieson.bg/content/vitamini-za-bremenni-prenatalпише, че съдържа фолиева киселина 400 mcg, а не фолат. За В 12 не пише в каква форма е  - "Витамин B12 10 mcg". На твое място бих вдигнала телефона и ще ги питам.
Доколкото разбрах, ние трябва да приемаме фолат, защото е готовата форма за организма. Фолиевата киселина трябва да се преобразува до фолат, което ни е трудно с тези мутации.
Ако греша, моля да ме поправите.
Виж целия пост
# 444
Цветчето,
Пренатал на Джеймисън съдържа синтетични форми на Б9 и Б12, ето ти линк: https://www.jamiesonvitamins.com/products/prenatal-multivitamin

Диорела, има инжекции адезинкобаламин и хидроксикобаламин, внасят ги от Германия и Гърция.
На мен не ми се е налагало да ги бия, защото наваксах дефицита само с подезични таблетки.

Пеони, процесът на разграждане на MTHF се случва в клетката:
клетъчен фолатен метаболизъм
Аз не съм специалист, но за мен начина на прием няма отношение към разграждането на синтетичната фолиева киселина. Поправи ме ако греша.
Виж целия пост
# 445
Благодаря , Дели. Ти беше писала за тези инжекции и по-рано, но ако може, дай някакъв линк, че не зная дали ще  уцеля правилните. И кое е по-добре - хидрокси или адезин? А има ли инжекции метил?
Все си мисля, че циан не е добра опция, дори и на инжекции, не зная така ли е.
А трябва ли все пак да се комбинират метил + хидрокси , респективно адезин? Нали тоя адезин отивал в други клетки?

А и нали В9 и В12 взаимодействат и ако набутам инжекции В12, а В 9 е супер малко, какво става? Правя ли нещо ефективно, или нещо, равно на нищо?
Трима лекари, 3 различни дозировки на витамините.
Виж целия пост
# 446
Според вас, с тази мутация каква форма на фолиевата киселина трябва да приемам или няма значение?
Здравейте, аз съм с хетерозигот в MTHFR - 1298A>C, изследвах си фолата и е 45,40 при референтни граници 10,40-42,40. Пия Prenatal на Jamieson, където пише че съдържа фолат. Честно казано се обърквам вече - неметилирана форма ли приемам, която се натрупва в тялото в неусвоима форма?
Виж целия пост
# 447
Цветенце, щом пише фолиева киселина (folic acid), значи формата е синтетична.
Трябва да приемаш фолат, Л-метилфолат, тетрахидрофолат, без да се споменава киселина. Рядко се срещат комбинирани витамини с фолат. Неофолик мета е Л-метилфолат.
Виж този линк ако четеш на английски.

Диорела, ето как изглеждат немски ампули за 8Е
Скрит текст:
Виж целия пост
# 448
Понеже съм пробвала и двете инжекционни форми, за мен хидроксикобалмина е по-добър. По-добре се усвоява от цианкобалмина.
Виж целия пост
# 449
tsvetcheto, не разбирам, уча се още, но се замислям. Ти пишеш, че фолата ти е 45,40 при референтни граници 10,40-42,40, т.е. над референтната стойност. Защо трябва да пиеш? Не съм сигурна дали в такива случаи се налага допълнителен прием.
Но може това, което приемаш сега, да е повлияло значително на резултатите ти.
Нека тези, които разбират, да кажат.
А за формата - аз си купих Топ фолат - водят го 4-то поколение, уж бил най-доброто в момента.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия