Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За тези които се интересуват от закупуване на жилище

  • 3 884
  • 11
Искам да споделя опит с тези, на които им предстои закупуване на жилище. На скоро се обърнах към агенция за недвижими имоти "Аврора" ООД в сайт за имоти с обява за продажба на двустаен апартамент в Надежда 2 (близо до Lidl и DM) с цена 45 хил. евро. Бях на два огледа на апартамента, собственика и на двата огледа категорично отказа апартамента да е с тежести или ипотекиран, реших да го купя като казах на брокера че имам парите и съм сериозен купувач, после разбрах че собственика се е съгласил да свали цената. Къде е уловката? Грешките, които се допуснаха:
Първа грешка: на визитките на брокерите нямаше цитиран адрес на офис, на адреса цитиран в имот.бг има цитиран адрес на който няма никаква информация, че тям има агенция за недвижими имоти. Освен това искаха веднага по 500 лв. за агенцията и собственика на апартамента. След това собственика поиска допълнително капаро от 8 хил. лв., а брокера още 500 лв. Втора грешка: съмнително бързото съгласие на собственика да свали цената на апартамента. Трета грешка: когато поисках собственика да си отвори банкова сметка, за да преведа парите по банков път брокера отказа с извинението, че собственика искал парите на ръка. Четвърта грешка: предварителен договор за покупко-продажба на апартамент се подписа в фоайето на банка, заради това че агенцията няма офис. И така след ред на вид дребни грешки се стигна до подписването на един фиктивен договор, който няма никаква защита за купувача. Когато се установи в удостоверението за тежести, че имота е с пет тежести към Топлофикация и Софийска вода виждате ли и брокери и собственика на апартамента били много изненадани.
Това което искам да споделя с тези които са се решили на тази стъпка е да се обърнат към адвоката си още преди подписване на предварителния договор без значение колко утвърдена или не на пазара е агенцията за недвижими имоти, в случай тази "Аврора" ООД и други като нея. Защото в случая става въпрос за фиктивна продажба на имот и уязвимия купувач влиза в схема за измама.
Виж целия пост
# 1
Няма ли как да се покрият задълженията и да се приспадне от цената? Или продавачът да си ги покрие с пари от капарото и да го купите без задължения? Доколкото знам, но да кажат и по-запознати, задълженията за битови сметки вървят с ЕГН-то, не с имота.
Виж целия пост
# 2
Много съжалявам за случилото се.
Задълженията към данъчни и битови сметки са на продавача до влизане във владение. Не засякохте ли показанията при получаване на ключа?

Моят опит е положителен. Явно извадих късмет.
През април и аз продадох и купих жилище, но попаднах на малка агенция, с едни-единствен агент- собственичката. Тази жена застана зад мен на 200%, помогна ми безвъзмездно за моята продажба, тъй като аз си бях намерила сама купувача и, когато нейният продавач се отказа в последния момент преди да дам капаро, спешно ми намери друг апартамент от друга агенция. Преговаря вместо мен, защити перфектно интересите ми, направи всички проверки, вади и получава документи, беше връзката между мен и банката за кредита, на мен ми оставаше само да подпиша. Агенцията е "Алексестейд" Русе, доверете й се, ако купувате/ продавате в Русе.
Виж целия пост
# 3
Много объркан пост, не можах да разбера точно какво питаш.
Нали преди да подпишеш ще видиш справка има ли тежести. Каквото и да каже, документите не лъжат.

Цитат
Когато се установи в удостоверението за тежести, че имота е с пет тежести към Топлофикация и Софийска вода виждате ли и брокери и собственика на апартамента били много изненадани.
Това не са тежести. Те са си на името на стария собственик и теб не те касаят. Сменяш ли партидата и твоите задължения са отделен въпрос. Можеш да поискаш бележки, за да прецениш дали е топъл апартамента, съответно колко ще ти струва живота там, но дали си е плащал сметките нито е твоя работа, нито те интересува.
Виж целия пост
# 4
Авторката казва, че има 5 запора на имота от топлофикация и соф. вода.

Собственикът да си плати с капарото дължимото за да му вдигнат запорите.

Ето за това когато се подписва предварителен договор, тези неща се описват и продавачът се ангажира да осигури правилно протичане на сделката, ако има проблем от негова страна да върне капарото в ДВОЕН РАЗМЕР !!!
Виж целия пост
# 5
Никъде не видях, че става дума за запор.
И силно се съмнявам, че има такъв. И за имоти със задължения от хиляди левове не правят запор.
Има нещо, което не е точно така, както го описва.
Виж целия пост
# 6
"...имотът е с 5 тежести..." това означава 5 запора ! Топлофикация от много време прави запори на длъжниците си ! И така е редно, къде го има ползваш и не плащаш ?!
Виж целия пост
# 7
Тежестите могат да бъдат много видове, запорът е само един от тях.
Но все пак чакам да уточни наистина ли са били в удостоверението, защото наистина е нещо странно.

Също не е ясно какви са били причините договорът им да няма сила.
И защо е подписал, след като е видял, че имотът има тежести?
Виж целия пост
# 8
агенция за недвижими имоти "Аврора" ООД в сайт за имоти .
 искаха веднага по 500 лв. за агенцията и собственика на апартамента.
Защото в случая става въпрос за фиктивна продажба на имот и уязвимия купувач влиза в схема за измама.
Фирмата е подписала с Вас договор.
Вие не проверихте ли фирмата в търговския регистър?
(адрес, собственик, управител)
Може да са без офис, но трябва да издадат касов бон, т.е. - мобилен касов апарат.
ПП Грешно цитирате фирма....
В ТР има две фирми с такова име, като никоя не се занимава с недвижими имоти.
Има нещо, което не е точно така, както го описва.
Виж целия пост
# 9
Вие предварителния договор не го ли прочетохте, преди да се подпишете? Там ясно си пише как се превежда капарото и какво става, ако сделка не се сключи. Обикновено продавачът се задължава да го върне в двоен размер, за да има някаква защита за купувача.
С агенцията се подписва друг договор, където си пише какви пари им дължите. Могат да ви искат някакви пари за стоп капаро, но трябва да ви издадат касов бон. Или въобще не давайте такова, въпрос на избор. Grinning
Ама това раздаване по 500лв наляво и надясно... да се бях наредила и аз, като така ги давате Laughing
Виж целия пост
# 10
Първо, 8 000 лева на ръка не се съгласявам да платя и спираме до тук.
Виж целия пост
# 11
Сделката осъществи ли се накрая?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия