За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

  • 93 554
  • 754
# 735
Пържена туршия
Виж целия пост
# 736
Скрит текст:
В консервата не ти остават нитратите? Grinning
А Кой прави консерви от зеленчуци пълни с нитрати, каквито са през зимата и рано напролет?
Готова съм със  сладко-киселия сос, печените чушки  патладжани във фризера, доматения сос за пици и паста, пускани чушлета и стерилизираните краставички

Пепи, темата е  "За консервирането, или как да си приготвим зимнина". Тук споделяме опит в приготвянето й. Който иска да прави зимнина, който иска да не прави. Но, да чета поучителни съвети за "вредата от зимнината" ми идва в повече. Laughing
Виж целия пост
# 737
Сини сливи с сладко-кисел сос.
https://ipeychev9.blogspot.com/2019/09/blog-post.html
Виж целия пост
# 738
Показали сте страхотни вкусотии, всичко изглежда чудесно.
Посетихте ме за една салата, която много обичах като дете. Майка ми й казваше "Царска туршия" и в нея имаше нарязано зеле, морков, червена чушка, зелен домат и корнишони. Скоро не е правила, а тази на свекърва ми е доста гъделичка и не е по моя вкус.
И аз започнах с подготовката за зимата. Тъй като майка ми и свеки правят зимнина в буркани, ние с мъжа ми ще си слагаме само замразени продукти в камерата. Свеки ни даде червени и зелени чушки от градината, почистихме  ги, нарязани и в пакетчета по 500 гр. заминаха в камерата. Излязоха ни 3 кг, общо 6 пакетчета. Миналата година бяха 4.5 кг, но ни бяха малко и тази година ще сложим повече, поне още 5-6 кг, и ще сложа цели чушки за пълнене и ще се опитам да изпека няколко пакетчета за бюрек. Нарязаните ползвам за добавка в ястия или миш-маш. Най-новото и любимо ни стана бъркан Рататуй, та обмислям да си направя по 1 кг смес от пресни зеленчуци в камерата и само да си приготвям доматения сос, когато ни се дояде. В момента има патладжани в градината, тиквички, чушки и моркови и мисля, че ще ни дойде добре.
Виж целия пост
# 739
Зелени домати туршия
Виж целия пост
# 740
Някой може ли да сподели  изпитана рецепта за гювеч в буркани? Нямам място в къщи за фризер, иначе бих замразявала.
Виж целия пост
# 741
Чушки, нарязани на големина по желание; патладжани също - обелени, на кубчета, тях ги  посолявам и оставям да се отцеждат, или просто в солена саламура  После ги измивам обилно с вода.
магданоз, бамя и домати - обелени, нарязани.
Това харесвам аз в гювеча и такива буркани си затварям по няколко всяко лято.
Посолявам на вкус, запечатвам, стерилизирам 20 мин.
Виж целия пост
# 742
Аз гювеч правя така: режа на ленти и пека във фурната тиквички и патладжани (мажа със зехтин). Пека чушки на чушкопек и беля. Режа зеленчуците според настроението ми Simple Smile Смилам домати с машината (остават без люспи и семки) и сгъстявам. Подправям доматеното пюре със сол, захар и зехтин. В буркани редя ред дом.пюре, ред зеленчуци.
Стерилизирам.
Правя не повече от 10 буркана, не знам за по-големи количества как ще е с печенето на фурна Simple Smile
Виж целия пост
# 743
Миналата година сложих пилешко в буркани, но остана празно?!Без сок и жиле...Утре пак ще пълним, какво да направя, за да стане като свинското?
Вчеря видях в супермаркет, всякакъв вид месо в буркани, и...пълно с вода
Виж целия пост
# 744
запържи/запече ли го предварително?
Малко по-трудно се запълва целия буркан, отколкото свинското, защото има кокало, но пак ес получава. Ние не запржваме, не запичаме. Посоляваме, отцежда се и пълним. Стрелизираме. Има си желенце поне до 1/2 на буркана
Виж целия пост
# 745
Ще правя кисели краставички със сладко-киселия фикс на д-р Йоткер. Четох, че трябва да сложа и пакетче консервант на д-р Йоткер.
Дали ще станат без консерванта? Правила съм царска туршия и става, но за краставичките - незнам!
Виж целия пост
# 746
стават, те си има вътре достатъчно консервант. Когато съм правила никога не ползвам това допълнителното
Виж целия пост
# 747
ВИЧКИ БУРКАНИ СА СЕ ЗАПЕЧАТАЛИ !!!
Затоплих капачките на пара. Доволна съм, благодаря Пепи Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 748
Ще правя кисели краставички със сладко-киселия фикс на д-р Йоткер. Четох, че трябва да сложа и пакетче консервант на д-р Йоткер.
Дали ще станат без консерванта? Правила съм царска туршия и става, но за краставичките - незнам!

Аз си ги правя по тази рецепта:https://recepti.gotvach.bg/r-8148-%d0%a1%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bd … d0%b4%d0%be%d0%bd без чесън и натриев бензоат обаче.Стават перфектни!
Виж целия пост
# 749
За гювеча аз пропарвам  в кипнала вода  чушките и  патладжана предварително посолен и отцеден. Доматите сурови.Слагам и зелени чушки.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия