Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Словесни задачи

  • 6 880
  • 65
# 45
Никой не може да каже какви са му възможностите на едно дете, докато не се започне. Много често децата опровергават очакванията как това не им вървяло, не били за онова. пък то, вземе, че с яденето му дойде и апетита. Кой я прави тази трезва преценка и от висотата на коя кула? Поне нещата, които не са свързани с прецизна работа с цялото тяло, в смисъл тялото да е инструментът, оръдието на труда (детето да е изключително тромаво, с лоша координация и да не си усеща тялото), са напълно постижими за всяко дете, стига да се захване. А и да ви кажа, по-жестоко и отчаяно звучи "защо не ме накара, защо не ми даде възможност, защо не ме завлече на... (математика, рисуване...) или защо не ме накара да уча повече", отколкото обратното - "защо ме накара...". Това, което се избута едно дете и захване до пубертета, това му остава солидна основа и белязва мисленето, навиците и всичкоо за десетилетия напред. Човек рядко съжалява за това, което е учил уж насила, когато е бил дете, но със сигурност съжалявва за пропуснатите възможности и е много сърдит на родителите си, че или не са видяли, или не им се е занимавало, или са решили, че не е важно.
Виж целия пост
# 46
Ама аз никъде не съм казвала родителят да остави детето на самотек. Имах предвид, че някои родители имат разни неосъществени мечти или пък искат детето да следва тяхната професия и целенасочено го развиват и облъчват в тази посока. Примерно майка, искала да стане лекар, говори на детето още от малко, че трябва да стане лекар, по-късно го записва на уроци по биология и химия и т.н. Имахме такова съседче с двама родители лекари. Толкова не искаше да следва медицина, че накрая нарочно изкара двойки на изпитите за медицина и отиде да следва информатика.
В Щатите пък са луднали по детски конкурси за красота. Деца по на 3-4г са с екстеншъни, изкуствени мигли, зъби и биват записвани на уроци за стотици долари, за да се упражняват как да позират. Ей това ако са здравословни амбиции, здраве му кажи.
Виж целия пост
# 47
Да напиша и аз моя опит и мнение по въпроса очакване на родителя  за реализация на детето му.
Юрист съм и бих искала детето ми да наследи моята професия. Аргумент - от достатъчно добре събирана с годините юридическа литература до това, че мога да му покажа практически как да прави нещата, без да му се налага да се блъска като мен в началото. Да, но за сега детето ми категорично отказва да стане адвокат. Музикален е, ходи на класическа китара. От тази година въвеждам и актьорско майсторство, защото е направо самороден талант - имитира всичко и всеки с лекота, филмите , независимо анимационни или игрални, може да ги запомни наизуст, рецитира репликите на героите със съответната интонация, включително и озвучаването на филма - трясъци, стъргане, бумтене. В момента хит при него е Титаник с Леонадро Ди Каприо. Та ако не друго, актьорското майсторство ще го научи на дисциплина, правилна дикция, общуване. Не е задължително да стане виртуален китарист или актьор. Но нека опита, пък ако не стане адвокат, ще го преживея. Важното е да е жив и здрав и да се занимава с това, което му харесва.
Виж целия пост
# 48
 Определено е важно да се следват наклонностите и възможностите. Очарована съм от средата в МГ, ама не съм си го и помисляла да натискам за там. Въпреки, че е признат талант на световно ниво в акробатиката с подчертано артистични и музикални способности,никога не сме мислили това да му е бъдещето. На 8 години игра в един цирк и видя какво е ежедневието и задкулисието. Но всеки талант може да служи и в ежедневието, като средство за общуване и привличане на последователи или като разтоварващо хоби. Категорично не искам да тръгне по пътя на моята професия, която за мен е успешна и интересна, но и доста ограничаваща. Всеки избор дава и ограничава, затова е хубаво да намери своя собствен.
Виж целия пост
# 49
Докато тръгне да избира професия съвсем истински, ще са минали поне десет години в училище. А през това време ко прайм? Внимаваме да не ги облъчим?
Между другото, аз тези с конкурсите доста внимателни ги гледах няколко серии, защото ми стана интересно да видя под повърхността и шоуто. Ние им се смеем, мислим ги за луди и напразно амбициозни, защото ни показват кривящи се майки с клоунски движения,, но всъщност нещата са доста професионално поставени. Просто там конкурсите са популярни. Със същия успех можеше да е нещо друго като актьорска школа, танцова школа или спорт. Вярно, децата са много малки, цялата визия е чалгарска, но като махнеш тези неприятни подробности, остава много добро планиране и работа с децата, някои се вижда, че са спортисти, танцьори. Ние се възмущаваме, защото са конкурси за красота, но ако беше художествена гимнастика щяхме да сме във възторг. въпрос на културна приемливост.
Виж целия пост
# 50
Винаги ще се стремя да бутам децата си към най-доброто за тях. Няма как един 10-12годишен пикльо да знае кое е добро за него. Ако оставя на тях ще бутат училището колкото да не е без хич и по цял ден ще се шляят с приятели. Как да го оставя големия на знанията в училище, като госпожата по български миналата година не успя да им предаде и 1/2 от материала. По цял час им разказва за сина си! Той как да си вземе матурите тази година, освен с частен учител? На една приятелка момичето пълна отличничка същата тази госпожа й остави 5-ца, защото родителите й продали къщата си на цигани. Е не го приеха детето в исканото училище, въпреки че по всичко друго + външното оценяване имаше 6-ци.
Виж целия пост
# 51
Е не го приеха детето в исканото училище, въпреки че по всичко друго + външното оценяване имаше 6-ци.
    За кой град става въпрос. Ако не е София - СМГ или НЕГ не се сещам за друг вариант да не приемат някого  където иска с шестици на НВО
Виж целия пост
# 52
Е не го приеха детето в исканото училище, въпреки че по всичко друго + външното оценяване имаше 6-ци.
    За кой град става въпрос. Ако не е София - СМГ или НЕГ не се сещам за друг вариант да не приемат някого  където иска с шестици на НВО

Ловеч езиковата гимназия.
Виж целия пост
# 53

Ловеч езиковата гимназия.

В Ловеч...сериозно. Толкова отличници ли бълват училищата там, че една 5-ца е проблем?
Виж целия пост
# 54
една петица по балообразуващ предмет си е резване на главата. Не мога да понасям такива учители, които точно с отличниците се заяждат и ги тормозят до последно дали да им пишат 5 или 6. Истината е, че ако детето няма някакви драстични издънки през годината, при добро желание учителят може да даде шанс с изпитване. И без това пишат по един тон оценки на срок.
Виж целия пост
# 55
Зависи от шестиците. Smile

Ловеч езиковата гимназия.

В Ловеч...сериозно. Толкова отличници ли бълват училищата там, че една 5-ца е проблем?
Тази година в гимназията е имало свободни места за трето класиране. Допускам, че през предходните години ситуацията не е била по-различна. Едва ли само тази оценка се е оказала решаваща.
Виж целия пост
# 56
Може и тя нещо да е поизкривила, оповавам се на нейни думи. Малко извън темата, някой има ли впечатления от въпросната гимназия?
Виж целия пост
# 57
 Понеже съвсем изместихте темата, да се опитам да я върна в полезното и русло.
В темата със задачите една майка пита как да обясни определен тип словесна задача на петокласник

http://www.bg-mamma.com/?topic=978195.msg35569891#new
Виж целия пост
# 58
Понеже съвсем изместихте темата, да се опитам да я върна в полезното и русло.
В темата със задачите една майка пита как да обясни определен тип словесна задача на петокласник

http://www.bg-mamma.com/?topic=978195.msg35569891#new
Русалката я е ошетала Simple Smile
Виж целия пост
# 59
Аз мисля, че още в 4ти клас учат. Иначе се сещам за магически отсечки, но пак ще трябва да извади от 7х-6х.
х-броят на крадците
Скрит текст:
/о  б  щ   б р о й  н а п л а т о в е т е/
/-----------------------------/-----------/------------------/
            6х                             5                   8
/------------------------------7х---------------------------/
PS:Сега видях по-елегантно решение в другата тема.
Виж целия пост

Препоръчани теми

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия