Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какви са предимствата на ниско-дозираната желязна терапия? Задайте своите въпроси към д-р Щерева

  • 6 318
  • 88
Д-р Милкана Щерева е акушер-гинеколог с професионален опит над 25 години. Завършва медицина в Медицинска академия, гр. София, където и придобива специалност по акушерство и гинекология. Има успешно придобита квалификация по колпоскопия, ендокринология, стерилитет и ултразвукова диагностика. Работи на частна практика в гр. София и е партньор на болница „Света София“.Като акушер-гинеколог редовно срещам в практиката си бременни жени с желязодефицитна анемия. Голям процент от жените постъпват в периода на бременността с недостатъчни запаси от серумно желязо. Това се дължи на различни фактори – небалансиран хранителен режим, обилни менструации, аборти и др. Често лабораторно се установява прелатентен стадий на железен дефицит, още преди да е настъпила бременността, а по-късно, в комбинация със завишените нужди по време на бременността, бързо се достига до анемия.

Основните количества желязо постъпват чрез храната, като дневните загуби варират между 1,5 mg  – 3 mg, а при бременните могат да достигнат до 7 mg дневно. Ако не бъде предприето адекватно поведение за допълнителен прием на желязо, рискът от преждевременно раждане или загуба на плода е напълно възможен. Правилният подход изисква профилактика с желязосъдържащи препарати още в началото на бременността.

Много от медицинските специалисти избягват профилактичния подход, поради това че класическите високодозирани железни продукти имат множество странични ефекти като гадене, болки в стомаха, оцветяване на изпражненията. Бременността е състояние, което е съпроводено с констипация и гадене и вкусовите сетива са обострени, a приемът на високи дози желязо силно влошава качеството на живот на бременните жени.

За да протече бременността гладко, без сериозни колебания в серумното желязо и рискове, свързани с това, аз препоръчвам употребата на нискодозирани железни продукти още от самото начало на бременността, като един от най-подходящите е Ferrotone.
Ferrotone е разработен специално за бременни с ниско съдържание на желязо – 5 mg, но под формата на йони, на което се дължи и високата резорбция до 40%. На база ниската дозировка и високата резорбция се избягват страничните ефекти, а добавеният естествен натурален сок от ябълка, освен че прави продукта приятен за прием, допълнително подпомага резорбцията заради съдържащия се витамин C.Задайте своите въпроси към д-р Щерева, свързани с желязодефицитната анемия.

Всички участници в темата имат възможността да спечелят награда от VEDRA. За да се включите в нашата томбола е достатъчно да отговорите на въпроса: "Какви са рисковете по време на бременност свързани с железен дефицит?" или да зададете в темата своя въпрос към д-р Щерева.
На 8 април ще изтеглим победителите, които ще спечелят една от следните награди:

Първа награда: 8 опаковки Феротон + 1 опаковка Терезиенойл 15 мл
Втора награда: 4 опаковки Феротон + 1 опаковка Терезиенойл  5 мл
Трета награда: 2 опаковки Феротон + 1 Биолектра 243

Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.

Pushpin Прието, но неусвоено желязо създава проблеми
Pushpin Симптоми при железен дефицит
Pushpin Красотата изисква желязо


Правила на темата
Тази тема е от типа “Виртуален кабинет”. Не е предназначена за създаване на дискусии, а е консултативна тема от вида "Въпрос от потребител – Отговор от специалист". За да бъде максимално полезна и добре организирана и да бъде улеснен специалистът, който ще отговаря на Вашите въпроси, както и с оглед получаване на по-бърз и точен отговор, молим да спазвате следните правила:

- въпросите следва да бъдат зададени максимално ясно и с възможно най-подробно описание на проблема;
- въпросите следва да съответстват на областта на компетентност на специалистите в темата;
- не отговаряйте на въпроси, зададени от други потребители – темата не е дискусионна.


Информацията, предоставяна в тази тема, не може да замени посещението при лекар, поставянето на конкретна професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Отговор на Вашите въпроси може да очаквате всеки вторник и петък. Темата ще бъде активна до 5 април 2019 г.


Темата не е предназначена за диагностициране и реакция на спешни състояния.
В случай че имате притеснения относно спешно здравословно състояние, моля, потърсете съдействие от личния лекар или на телефон 112.
# 1
Какви са рисковете по време на бременност свързани с железен дефицит? 

Рисковете са от преждевременно раждане или загуба на плода.
Виж целия пост
# 2
При железен дефицит при бременност съществуват рискове от анемия, която може да доведе до преждевременно раждане или загуба на плода.
Виж целия пост
# 3
Анемия, преждевременно раждане или загуба на плода.
Виж целия пост
# 4
Анемия, преждевременно раждане или загуба на плода.
Виж целия пост
# 5
Рисковете са от преждевременно раждане или загуба на плода.
Виж целия пост
# 6
По време на бременост необходим ли е допълнителен прием на железни ппепарати  без медицински показания?
Виж целия пост
# 7
Рисковете по време на бременност, свързани с железен дефицит са повишена честота на преждевременните раждания, мъртви раждания, преждевременно отлепване на плацентата, слабост на родилната дейност, хроничен кислороден глад на плода, водещ до повишен риск от изоставане на телесната му маса и нарушения в развитието и функциите на отделните му органи и системи.
Виж целия пост
# 8
Железния дефицит крие опасност от преждевременно раждане.
Виж целия пост
# 9
Липсата на желязо по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане или дори загуба на плода.
Виж целия пост
# 10
Желзният дефицит може да доведе до анемия, а тя от своя страна до преждевременно раждане, раждане на плод с поднормено тегло, нужда от кръвопреливания, умора, следродова депресия
Виж целия пост
# 11
Железният дефицит може да доведе до анемия, която е свързана с повишен риск от преждевременно раждане, преждевременно спукване на околоплодния мехур, инфекции и изоставане в развитието на плода.
Виж целия пост
# 12
Опасността е свързана с риск от анемия, която може да доведе до преждевременно раждане или риск за плода.
Виж целия пост
# 13
Здравейте! Благодаря за възможността. Като бях бременна, за съжаление не получих от лекаря съвети за прием на желязо, а не знаех дали да се доверя на цялата информация, която изчетох и открих сама. Опитах се да бъда възможно най-полезна и здрава за бъдещото си дете.  По  препоръка на наблюдаващият ме лекар тогава приемах мултивитамини, специално за бременни жени. Знам, че при железен дефицит при бременност съществуват рискове от анемия, която може да доведе до преждевременно раждане и дори до загуба на плода. Сега моя роднина е бременна в трети месец и искам да ѝ дам добър съвет от ваше име. Кога е добре да започне приемът на желязо и дали да е отделно или в комбинация с други важни елементи?  С удоволствие ще ѝ подаря Феротон, ако спечеля, а аз отдавна искам да пробвам Терезиенойл  за себе си за премахване на белег и стрии. Хубав ден и прекрасен 8-ми март, мили мами! Грижете се за себе си! Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Рисковете са от преждевременно раждане или загуба на плода.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия