Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

КГБ = Клуб на Готините Баби - 184.

  • 60 008
  • 739
# 735
Римарче, честит рожден ден!Фури, стискам палци всичко да се оправи бързо и по най-добрия начин!

Моята коледна украса в службата стана добра, според мен. Снимах, но качеството е отвратително. А и понеже е снимано през деня, се вижда съседното помещение - умивалнята. Утре ще ни е празникът и пак ще снимам и която снимка е по-добра, ще ви я покажа.

Спокойна нощ!Виж целия пост
# 736
Честит Игнажден!
Дано идващата година  сме по-здрави, по-късметлии, по-паралии! Дано!

ЧЕСТИТ  РОЖДЕН  ДЕН,  РИМАРЧЕ!
ЖЕЛАЯ ТИ ОТ ВСИЧКО ПО  МНОГО - ЗДРАВЕ,  КЪСМЕТ,  РАДОСТ,  ЩАСТИЕ,  УСПЕХ!Имам да се хваля! Получих си подаръка  от другарчето Дидимити. Не мога да го снимам  и да ви го покажа, но ще ви го разкажа. Много хубава порцеланова фигурка  момченце - свещник, коледно каре, шоколадов Дядо Коледа и картичка. Още веднъж благодаря на Дидимити!  Hug
Днес беше много хубаво време и си направих три часова разходка. Дойде ми много добре!
От утре съм на  подготовка за Коледа, почвам от сладките.
Каг, и аз съм решила да правя розичките вместо баклава.
Фури, всичко да мине благополучно!  Hands Plus1
Жабче, в първия момент помислих, че става въпрос за аптека в БГ. С какъв ли акъл,а? Срещу нас да тичат няма да можем да ги стигнем. Успех в томболата!
Айша, великолепна е Буковска, нали!
Виж целия пост
# 737
Привет прекрасни дрЪжки.
Чудя се дали да ви позанимавам със старческата депресия и деменция, а и австрийския ни познат да спомена. До празниците има още време, а и Жабката скоро щепусне новата тема, та това ще остане в старата тема и в старата година. Все пак мисля, че ще ви е полезно smile3521
Нали ви обещах, че като има нещо интересно на лекция, ще го споделям с вас. И такаааа.
Пенсионира се човек някъде около 60 и малко по-нагоре. Остава си у дома, намаляват отговорностите, социалните контакти, спира да държи на външния си вид, настроението му спада, не се интересува от това какво се случва около него, чувства физическа и психическа немощ. Намалява храненето, стига се до загуба на много важни витамини и съставки-напр. вит.В12 и фолиева киселина. Картината се влошава и от това, ако човекът е загубил половинката си, приятелите и роднините си - връстници. Дори да има семейство, децата и внуците си имат своите занимания-нямат време за приказки. Възрастният човек се чувства все по-изолиран и ненужен, усеща безпричинна тревожност, появяват се болести, тръгва от лекар на лекар. Депресията протяга пипала към този човек. В началото тя може да се лекува безмедикаментозно. Членовете на семейството трябва да оказват повече внимание на възрастния човек-да излязат заедно на разходка, на спортно състезание, на театър. Да поговорят, да изиграят някоя партия шах или табла. Самият човек също би могъл да се бори с депресията си-четене на книги, изучаване на чужд език, учене наизуст стихове и текстове на песни, судоку и кръстословици, решаване на тестове и логически задачи. Да се включат в менюто храни съдържащи витамини от групата В. Обществото също би могло да се включи в борбата с/у стреса и депресията на възрастните-включване в обществено полезен труд на тези, които са в добро здраве  - посещаване на клубове, беседи, поддържане на цветни градинки и детски площадки. В повечето случаи депресията си отива. Ако все пак процесите се задълбочат, а и възрастта напредва, идва ред на старческата деменция-променливо настроение, не желаят да се къпят и преобличат, не разрешават да им се сменят чаршафите. Започват трудно да се ориентират дори в собствения си дом-не могат да намерят тоалетната напр. В мозъка настъпват изменения-загиват периферни структури, но ядрото е запазено-познават децата си и знаят имената им, за разлика от тези с Алцхаймер-ядрото се загубва-може да чете, но не знае кой е и не познава децата си. Сърдити са, карат се, повтарят едно и също до втръсване.
До тук можеше и да не четете, но следващите редове са много важни:
1. Търсете контакт със себеподобни-срещи, разговори, театър.
2. Не гледайте дементни филми ( така се казват в психологията ) Турските сериали-няма никакво изместване на действието. Възрастните, които ги гледат, знаят дори какво ще се случи, очакват го. Това с нищо не подпомага мисловния процес. При индийските филми-още по-зле е ситуацията. Дори липсва движение-камерата се върти и показва лицата на героите и техните мимики.
3. Не оставяйте мозъкът да мързелува. Намирайте му работа!
4. Всеки ден поне час - два, веселба, приятни разговори на разтоварващи теми.

Слушах професора и през цялото време си мислех, какви късметлии сме ние, че си имаме КГБ!
Спазвайки указанията, можем да забавим значително появата на старческата деменция с поне 10 години. Това никак не е малко!
Хайде сега-лека нощ, но преди това легнете, отпуснете се и започнете да си припомняте от сутринта, та до лягането ви, едно по едно какво се е случило, какво сте направили, как сте реагирали, какво сте казали... Не оставяйте "главния компютър" да бездейства Wink
 
Виж целия пост
# 738
Фло ,още като започнах да те чета се нагласих да ти отговоря,но ти ме изпревари.Сигурна съм ,че лично ще дотърчите да ме изкарате от депресията ,ако се случи.Но  не ща сега да е,че  я сурвачка ,а  сопа на коледар ще докопате ,пък боли,но лекува бързо.
Виж целия пост
# 739
Нова тема:
http://www.bg-mamma.com/?topic=1010671.new#new
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия