Гражданите и гостите на Пловдив ще имат цял ден за творчество в арт работилници и забавления заедно с деца и младежи с интелектуални затруднения от цяла България

На 14 септември, събота, между 11:00 и 20:00 ч., на площада пред БНБ в Пловдив гражданите и гостите на града ще имат възможност да споделят радостта от живота заедно с над 300 човека с различни затруднения от цялата страна. Фестивалът на способностите 2019/Ability Fest 2019 ще е своеобразен празник на уменията и различията, с 15 арт работилници, кулинарно съпреживяване с популярни готвачи, музика и танци. Първото издание на Фестивала на способностите премина с успех в София през октомври 2017 г.

Фестивалът ще демонстрира и уменията на хора с различни затруднения и кани всеки желаещ да се включи, без вход и без предварителна заявка. Арт работилници включват изработване на бижута, керамични фигури, значки и др.; садене на цветя; енкаустика. Всеки ще има възможност да изработи нещо с ръцете си, което да отнесе за спомен у дома. В събитието ще се включат и представители на учебни заведения по изкуствата в Пловдив. Водещ ще е Костадин Шанков – участник в телевизионното шоу Master Chef.Организатори на събитието са Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения БАЛИЗ и Сдружение „Паралелен свят“, с участието на мрежата от организации за хора с различни затруднения в цялата страна.

“Първото издание на фестивала преди две години даде възможност на много хора чрез съпреживяване в интерактивни занимания да влязат в обувките на хората с различни затруднения. Вярваме, че в Пловдив – Европейската столица на културата тази година, заедно ще можем да направим този уникален проект празник и че търпението, емпатията и разбирането ще заемат мястото на нетолерантността”, казват организаторите. “Фестивалът е израз на нашата убеденост, че различните способности са начин да открием уникалното в човека срещу нас. А когато творим заедно, всеки е уникален и различията са ценност.”

Фестивалът на способностите 2019/Ability Fest 2019 ще се състои на 14 септември 2019 г. в Пловдив, на площада пред БНБ, от 11:00 до 20:00 часа.

Събитието във Facebook.

 Организатор на Фестивала на способностите е Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения

 Проектът е асоцииран с програмата на Пловдив 2019

 Фестивалът на способностите София 2019 се провежда под патронажа на Община Пловдив


Разберете как да станете доброволец на Фестивала на способностите в Пловдив ТУК
Виж целия пост