Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да изберем детско столче за кола - консултации с експертите от Деца на борда

  • 91 160
  • 347
# 315
Скрит текст:
Здравейте! 🌞
Бих искала да помоля за съвет и малко информация. Очакваме нашата бебка в началото на следващата година. Първоначално (до около 6-месечна възраст предполагам) ще пътува с кошница, като за нея за момента нямам притеснения. Искам да избера и столче за следващия етап отсега, тъй като не зная колко енергия и време ще имам за избор, когато наближи момента за ползването му. Изчетох темата и информацията на сайта ви.
Интересувам се основно от 2 столчета:
- Avionaut Aerofix - изглежда  столчето е преминало шведския тест. Може ли все пак да споделите мнението си за него?
- RECARO Kio - за него открих резултат в Адак - 2.3. Според вас приемлив ли е този резултат?

Кое от двете столчета е за предпочитане?

Автомобилите, в които ще се ползва, са 2. Основно ще бъде в Ситроен С4 2017, по-рядко (най-вече за дълги пътувания) в Пежо 508 GT 2012.

Благодаря предварително! 🌸

Здравейте, Harmony!

Avionaut Aerofix съществува в два варианта: Aerofix и Aerofix RWF. Този, който е преминал Плюс теста, е Aerofix RWF и няма възможност за ползване по посока на движението. Не сме го срещали на българския пазар, но ако го има, със сигурност бихме го разгледали на живо. Прави впечатление, че е одобрен за ползване до 17.5 кг./ 105 см. Стандартно подобни столчета се ползват до 18 кг/ 105 см. Това означава, че столчето е по-тежко и бихте го ползвали малко по-малко от очакваното, ако детето ви е по-едро. Обърнете внимание, че и в двата случая най-вероятно изофикс базата се продава отделно.

За Recaro Kio - въпросът е дали за вас е приемлив този резултат Simple Smile Ние винаги препоръчваме и ще продължим да препоръчваме столчетата, които са се справили успешно с най-тежките изпитания. От друга страна, това столче не е лошо.

Има столчета, които могат да се ползват обратно на движението още по-дълго (до 125 см) - което ние винаги адмирираме.

Ако изборът ви е конкретно между тези два модела, то бихме придали повече тежест на този с Плюс теста (ако го има в България). Преди да вземете решение, ви съветваме да изпробвате и двата варианта в колата, която ще използвате най-често, за да видите кой пасва по-добре.
Виж целия пост
# 316
Правя още едно включване с (предполагам) глупав въпрос, но просто не съм в час( явно) как се случват нещата. Къде в София(магазини, търговски представителства..) мога да направя преглед и тест(без да купувам) на качествени и сертифицирани столчета за кола, каквито предлагат консултантите от "Деца на борда". Всъщност как може да се случи това, след като столчето трябва(поне така си мисля аз) да се монтира в колата?!

Краси Димова, никак не е глупав въпросът ви! За съжаление, магазините, в които има добре обучен персонал, в който могат да консултират правилно и да монтират правилно столчета в колите, се броят на пръсти. Обикновено това са вносителите, но не задължително. И да, столчето, независимо какво е то, трябва да се пробва в колата преди да се купи Blush
Виж целия пост
# 317
Скрит текст:
Здравейте, ще се радвам да ни помогнете за изборът на столче за кола за бебето ни. Предстои ни покупка, но не можем да изберем. Бебчо е на 4м, 62- 63см, около 8кг. Колата ни е малка, Мазда 2, а бюджета не е неограничен- може би до около 600- 650лв.
Сегашното му столче е това, което може да се  поставя на количката и вече му е малко, всеки път много плаче в него.
Ще съм ви благодарна да ми предложите конкретни модели, защото от много време разглеждам и само се обърквам.
Snejnatagora, здравейте!

На 4 месеца изглежда малко вероятно кошницата да е умаляла. Причините за недоволството могат да са много различни, но няма как да гадаем. Ако искате, може да ни изпратите снимка, за да проверим какъв би могъл да е проблемът.

Колкото до следващото столче - ще се повторим отново, като кажем, че препоръчваме единствено столчета, които осигуряват удължено ползване обратно на движението (до минимум 4-годишна възраст, а при възможност и по-дълго).

Тези, които най-често препоръчваме, са именно такива, и са минали най-тежкия краш тест - шведския Плюс тест:
- Axkid Move - монтира се с колани
- Britax Max Way - монтира се с колани
- Axkid Minikid (2 или 3) - монтират се с колани
- Besafe izi Plus - монтира се с колани
- Besafe izi Modular (rf) - монтира се с изофикс
- Axkid One - монтира се с изофикс
- Britax Swingfix - монтира се с изофикс
- Besafe Stretch - монтира се с колани
- Besafe izi Twist (вече се предлага izi Turn) - монтира се с изофикс
(подредени са по цена)

Имайте предвид, че тези столчета са много различно освен като цени, и като начини на монтаж, време на ползване и допълнителни функции. Някои се ползват до 18 кг, други до 23/ 25/ 36. Някои са до 105 см мвисочина, а други до приблизително 125. Някои имат функция за наклон за сън или въртене, а други не.

Някои от тези столчета могат да се ползват едва след шестия или деветия месец на бебето, затова трябва внимателно да ги прегледате.

Разбира се, това не са единствените ви възможности, но са едни от най-добрите и си струва да започнете от тях.

Предвид, че колата ви е малка, ви съветваме да изпробвате столчето в колата и с детето си преди да го закупите, за да се уверите, че пасва добре в колата и че детето се чувства комфортно в него.

Разгледайте тези предложения, а ако има и други, които са грабнали вниманието ви, не се колебайте да ни пишете, за да ги обсъдим.
Виж целия пост
# 318
Здравейте! Търся препоръка за столче за дете над 9кг. Трябва да се монтира с колани, защото колата ни няма изофикс (пак ще проверим, но не видях), също бих искала да се върти на 360 градуса, но може и без тази екстра евентуално. Има ли модели, които могат да се монтират с колани или с изофикс, смисъл  да ги има и двете като възможност, че вече се обърках? И по закон не трябва ли до 2 години да се возят обратно на движението, а сякаш повечето столчета могат да се монтират само напред? Извинявам се за глупавите въпроси, но от вчера търся и много се обърках от описанията по сайтовете, а в момента не можем да посетим магазин на живо и да питаме, защото сме болни.
Виж целия пост
# 319
Здарвейте:)
Може ли да препоръчате бустерна седалка с висок гръб, за дете на 9 години.
При тях има далеч по-малко информация.
Виж целия пост
# 320
Здравейте,

Предстои ни закупуване на столче/кошница за новородено.
Колата ни е Mazda 6 и с Изофикс вече имаме монтирани 2 столчета Cybex Pallas B (децата ни са на 4 и 6 години).

Въпросът ми е как е най-добре да разположим бебето: Дали да преместим едното столче по средата и да го закрепим с колани, понеже по средата няма изофикс, а бебето да сложим вляво/вдясно. Предполагам, че по средата ще е трудно да вадим всеки път кошницата или детето от столчето.

В този ред на мисли, идва и вторият ми въпрос - какво столче/кошница бихте ми препоръчали?
Добре е да спомена, че няма да имаме бюджет по-голям от 500 лв. и колебанието ми е дали да заложим на столче втора употреба, което не е използвано много (предвид, че тези столчета реално се ползват за по-кратък период от време и не се амортизират толкова, колкото за по-големите деца), или да се спрем на по-нисък клас, но ново.

Много благодаря!
Виж целия пост
# 321
Здравейте,
Търсим препоръка са столче за новородено за кола без изофикс.
Към момента имаме Bugaboo Turtle Air от Nuna от приятели, пробвахме да монтираме, но се получава свободно разстояние между предната част на столчето и предната пасажерска седалка, към която е закопчано. Тоест столчето леко се движи свободно, вместо да седи застопорено.

Колата е Mercedes W211 от 2002г - доста популярен модел в България.

Благодаря
Виж целия пост
# 322
Здравейте! Търся препоръка за столче за дете над 9кг. Трябва да се монтира с колани, защото колата ни няма изофикс (пак ще проверим, но не видях), също бих искала да се върти на 360 градуса, но може и без тази екстра евентуално. Има ли модели, които могат да се монтират с колани или с изофикс, смисъл  да ги има и двете като възможност, че вече се обърках? И по закон не трябва ли до 2 години да се возят обратно на движението, а сякаш повечето столчета могат да се монтират само напред? Извинявам се за глупавите въпроси, но от вчера търся и много се обърках от описанията по сайтовете, а в момента не можем да посетим магазин на живо и да питаме, защото сме болни.

Здравейте, SimD23 Hug
Според най-новия стандарт за безопасност децата трябва да се возят назад до 15 месечна възраст, но е препоръчително това да продължи до поне 4 годинки, а по възможност и по-дълго. За съжаление сте права, че повечето столчета на пазара предлагат ползване по посока на движението от много ранна възраст, което не е в полза на сигурността на децата.

Ако в колата ви няма изофикс, то трябва да вземете столче, което се монтира с колани. Функцията въртене обаче обикновено е налична само при столчетата с изофикс.

Столчетата, които най-често препоръчваме за толкова малки деца, са такива, които осигуряват удължено ползване обратно на движението, преминали са шведския Плюс тест и могат да се намерят на нашия пазар. Тези от тях, които се монтират с колани са:
Axkid Move
Axkid Minikid (2 и 3)
Besafe izi Plus
Besafe Stretch
Britax Max Way

От тях най-дълго могат да се ползват Axkid Minikid 3 и BeSafe Stretch.
Важно е преди покупката да изпробвате столчето, на което сте се спрели в колата си, за да се уверите че пасва добре в нея.
Виж целия пост
# 323
Здарвейте:)
Може ли да препоръчате бустерна седалка с висок гръб, за дете на 9 години.
При тях има далеч по-малко информация.

Здравейте, tiny_lili. Надяваме се, че не сме прекалено закъснели с отговора си.
Чудесно е, че сте се ориентирали към бустер с облегалка, а не просто повдигаща седалка (тип "възглавница"). По този начин ще осигурите сигурност и комфорт при возене. Бустерните столчета тип "възглавница" не осигуряват никаква странична защита на детето, а тя е изключително важна. Столчетата с облегалка добавят защита на торса и главата на детето.

При избор на бустер, ние винаги препоръчваме да се разгледат първо моделите, които имат допълнителен маршрутизатор на автомобилния колан между краката. Той спомага за правилното позициониране на колана така, че да минава през таза, а не през корема на детето. Такива столчета са например BeSafe iZi Flex Fix i-Size, Britax Kidfix III S и М. Тези столчета имат и допълнтелна възглавничка в горната част, която предпазва брадичката и гърдите. Те имат и доплънителна странична защита (тя се слага откъм вратата, когато столчето е монтирано на страничната задна седалка).

Следващите модели, които може да разгледате, са тези, които нямат тази допълнителна точки между краката, като например Cybex Solution M и S-fix, Britax Kidfix SL SICT. Имайте предвид, че Britax и Cybex имат по много разновидности от един модел, които може да са с много различни резултати за сигурност на краштестовете, затова е важно да проверите всяка конкретна модификация как се е справила.

При всички положения е много важно да направите проба в колата и с детето, преди да изберете столчето, което ще купите. Имайте предвид, че бустерните столчета най-често разполагат с ISOFIX конектори, които служат за придържане на столчето на място, но реално столчетата могат да се ползват и без тях (трябва да се приберат, за да не стърчат, ако няма да ги ползвате). Ако ползвате бустера без ISOFIX обаче, задължително трябва да закопчавате автомобилния колан върху него дори когато детето не е в столчето, защото противен случай при удар или рязка маневра столчето ще излети от мястото си и може да нанесе много сериозни травми на шофьора или пасажерите.
Виж целия пост
# 324
Здравейте,

Предстои ни закупуване на столче/кошница за новородено.
Колата ни е Mazda 6 и с Изофикс вече имаме монтирани 2 столчета Cybex Pallas B (децата ни са на 4 и 6 години).

Въпросът ми е как е най-добре да разположим бебето: Дали да преместим едното столче по средата и да го закрепим с колани, понеже по средата няма изофикс, а бебето да сложим вляво/вдясно. Предполагам, че по средата ще е трудно да вадим всеки път кошницата или детето от столчето.

В този ред на мисли, идва и вторият ми въпрос - какво столче/кошница бихте ми препоръчали?
Добре е да спомена, че няма да имаме бюджет по-голям от 500 лв. и колебанието ми е дали да заложим на столче втора употреба, което не е използвано много (предвид, че тези столчета реално се ползват за по-кратък период от време и не се амортизират толкова, колкото за по-големите деца), или да се спрем на по-нисък клас, но ново.

Много благодаря!

Здравейте, Sun_in_her_eyes Hug
Имате доста сложна задача. Обикновено, в колите, в които няма обособена трета отделна седалка на задния ред, или тя е по-тясна и много трудно се събират три столчета. Тук ще трябва да поиграете малко на Тетрис, за да прецените кой ще е най-удачният вариант за вас.

Пробвайте дали ако сложите двата бустера един до друг, децата ще могат да си закопчават коланите. Възможно е основите на другите столчета да пречат. Може да обмислите и вариант, при който да возите бебето на предната седалка (с изключен еърбег).

Относно втората употреба - крие рискове (не знаете как е ползвано столчето, дали е участвало в ПТП, как и при какви условия е съхранявано и т.н.). А тези неща оказват влияние на поведението на столчето при евентуално следващо ПТП. Затова препоръката ни би била по-скоро да вземете нова кошница. Разбира се, ако имате близки, които имат добро столче (с добри резултати от независими тестове), и за което знаете със сигурност, че не е остаряло, не е участвало в ПТП, съхранявано е разумно, от него не липсват части, можете да ползвате и него.

На този етап ви съветваме, кошницата, която изберете да е без изофикс база, защото това ще ви даде малко повече гъвкавост и възможности при монтажа. Като варианти за кошница ви съветваме да разгледате с приоритет такива, в които бебето се закопчава с 5-точков колан, а не с 3-точков. Пример за такива са BeSafe iZi Go X1, BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size, Brirtax Baby-Safe i-Size.

От тези с 3-точков колан можете да погледнете Maxi-Cosi Pebble 360, Cybex Aton B i-Size, Cybex Aton 5.

Разбира се това не са всичките ви възможности, но и ние няма как да изброим всички. Прегледайте тези варианти на спокойствие и ако има нужда ще коментираме конкретни модели (тези или други, които са грабнали вниманието ви) след това.

Това, което ви съветваме да направите задължително преди покупката, е да отидете в магазин, където да пробвате различните варианти, така че да се убедите, че всички столчета могат да се монтират правилно в колата и всички деца могат да се закопчават лесно.

Ако искате да обсъдим повече детайли или да ни изпратите снимки на различните конфигурации, не се колебайте да ни пишете във Фейсбук Simple Smile
Виж целия пост
# 325
Здравейте,
Търсим препоръка са столче за новородено за кола без изофикс.
Към момента имаме Bugaboo Turtle Air от Nuna от приятели, пробвахме да монтираме, но се получава свободно разстояние между предната част на столчето и предната пасажерска седалка, към която е закопчано. Тоест столчето леко се движи свободно, вместо да седи застопорено.

Колата е Mercedes W211 от 2002г - доста популярен модел в България.

Благодаря

Здравейте, black_mamba Hug
Изпратете ни снимки (тук или във Фейсбук) на монтираното столче в колата, за да се ориентираме по-добре какво имате предвид. Възможно е монтажът на столчето да е неправилен, а това е опасно.
Виж целия пост
# 326
Имаме столчето BeSafe iZi Modular A X1 i-Size , бебето ми е на 8 месеца към момента, кога се махат допълнително подложки? Не видях задени сантиметри както на подложката в кошницата за новородено.
Виж целия пост
# 327
Имаме столчето BeSafe iZi Modular A X1 i-Size , бебето ми е на 8 месеца към момента, кога се махат допълнително подложки? Не видях задени сантиметри както на подложката в кошницата за новородено.

Ще си позволя да коментирам.
Допълнителните подложки се махат на около 2 години в зависимост от ръста и теглото на детето.
Може да намерите тази информация на българки език на стр. 140 от инструкцията за употреба на столчето за кола.
Виж целия пост
# 328
Здравейте, предстои ми да раждам в София, но съм от Варна. Иска ни се след изписването да се приберем. Рисковано ли е да пътуваме толкова дълго. И с кошче за новородено ли е най-добре, понеже четох, че някой жени избират и коша от количката, заради легналото положение.
Виж целия пост
# 329
Здравейте, колебая се за покупка на бустерна седалка между няколко модела  Cybex,те са  solution S i-fix , S2 i-fix и Z i-fix. Първото ,на което не откривам отговор е каква е разликата между моделите S и S2?
Втори вариант ни е моделът на Britax с точката между крачетата. Но към момента се въздържам от него. Ще попитам в другата тема за препоръки относно марката.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия