Готвенето в огнеупорна стъклена тенджера е нещо чудесно (информация, копирана от първото попаднало място в нета, има в скрития текст), но... има едно голямо НО - поне за мен. Как различаваме кои съдове са добри и кои не? Има ли обозначения или нещо, по което можем да различим качественото от посредственото стъкло? Аз имам два критерия - да не се чупи при правилна употреба и да се почиства лесно.

Имам две стъклени тенджери - не помня от къде са купувани и какви са марките, и двете не са скъпи, но между тях има сериозна разлика. Едната се измива изключително лесно - малко накисване, гъба с веро или миялна и свети като нова. Другата е абсолютен кошмар - просто няма измиване колкото и да се старая, по какъвто и начин да я мия. Как да различа кое стъкло се почиства лесно и кое не?


Скрит текст:
Йенското стъкло е незаменимо в домакинството, в него се приготвят много вкусни ястия при високи температури. Съдовете от йенско стъкло се изработват от специално стъкло с добавка от метални частици. Затова във фурната йенското стъкло не се спуква, както би се случило, ако готвите в съд от обикновено стъкло.

За разлика от обикновените стъклени съдове тези от йенско стъкло изискват специална поддръжка. Те се измиват лесно, но не трябва да се използват телчета за миене за тази цел. Телчето може да повреди повърхността на йенското стъкло и след това в пукнатините ще попадат частици от храната. Най-добре е да ги измивате с мека гъба.

Йенското стъкло не поема миризмата на храната, дори в него да готвите риба, затова след готвене почистването на съда е много лесно.

Готовите ястия в йенско стъкло могат да се сервират направо в съда, в който са приготвени, и остават топли много дълго време. Съществуват не само големи съдове за приготвяне на цели ястия, но също така и малки гювечета от йенско стъкло.

Съдовете от йенско стъкло изглеждат много добре и в тях ястията са много красиви, когато се поставят в средата на масата. В съд от йенско стъкло можете да замразявате ястия.

Готвене в йенско стъкло
В съд от йенско стъкло не може да се готви на открит огън, те са неподходящи за котлон, тъй като могат да се спукат. След като извадите от печката съда с йенско стъкло, оставете го да изстива на повърхност, която не е студена, за да не се спука. Съдът от йенско стъкло се поставя в студена фурна, която бавно и равномерно го нагрява, за да не се спука.

Храната, приготвена в йенско стъкло, е екологично чиста, тъй като стъклото не влиза в реакция с храната по време на топлинната обработка.

Когато купувате съд от йенско стъкло, огледайте го добре – не трябва да има пукнатини и драскотини по повърхността му.

източник: gotvach.bg

Виж целия пост