Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

  • 201 285
  • 4 799

Анкета

С коя ваксина се ваксинирахте?

Опции:

# 2 460
На мен това ми е ясно, но факт е, че това май единственият, който е одобрен от FDA като тест за вирус неутрализиращи антитела, нали за това беше спора?

Иначе аз лично съм направила повече тестове на Абът, отколкото на Генскрипт, толкова по въпроса за рекламата. Просто споделих кой според мен е по-добрият тест на базата на наскоро прочетени неща, защото интерпретацията на този тест ми беше малко объркваща и исках да разбера повече.
Виж целия пост
# 2 461
Има различни вирус неутрализиращи антитела. Тестът на този производител не върши по-различна работа от тестовете на останалите. Пише "вирус неутрализиращи", защото не търси и открива конкретен тип антиела, които да брои, а дали има наличие на неутрализиращи.  Границите за потенциално протективен титър се определят като тестовете се сравняват с  PRNT (въпросният златен стандарт, който си разбрала, че гледат). Т.е. и другите тестове, които са определили като потенциално протективен титър xyz единици свързващи антитела в милилитър, и този, който ти мери нещо си в %, определят граница според PRNT.
Виж целия пост
# 2 462
Това за протективния титър е доста спорно, доколкото знам досега няма определен такъв. Това какво пишат конкретно Рамус на техния тест е друг въпрос.

Иначе няма отново да се повтарям, но спорът беше не за това кой тест какво мери, а кой тест за какво е одобрен от FDA.

Ето отново подробно инфо за тестовете от FDA:

Абът:
https://www.fda.gov/media/146372/download

Генскрипт:
https://www.fda.gov/media/143583/download


Зa Абът, който действително мери антителата към RBD не се споменава нищо за PRNT или за неутрализиращи антитела или пък за "потенциално протективен титър", само при Генскрипт се споменава, че има 100% съответствие със "златния стандарт" PRNT:

И за двата теста обаче пише, че резултатите не могат да бъда използвани за да се каже дали си защитен от инфекция с вируса.
Виж целия пост
# 2 463
LillyM, и двата са одобрени "For In Vitro Diagnostic Use Under FDA Emergency Use Authorization". Генскрипт използва RBD и спайк протеин като търси има или няма антитела, които пречат на спайк протеина да се свърже към ACE2 рецепторите. Другият търси igG клас SARS COV 2 - неутрализиращи антитела, които се свързват със спайк протеина и по този начин му пречат да се свърже към ACE2 рецепторите.
Виж целия пост
# 2 464
LillyM, и двата са одобрени "For In Vitro Diagnostic Use Under FDA Emergency Use Authorization". Генскрипт използва RBD и спайк протеин като търси има или няма антитела, които пречат на спайк протеина да се свърже към ACE2 рецепторите. Другият търси igG клас SARS COV 2 - неутрализиращи антитела, които се свързват със спайк протеина и по този начин му пречат да се свърже към ACE2 рецепторите.

Всички тестове са одобрени по една и съща процедура, това е ясно, но само единият е одобрен като тест за вирус неутрализиращи антитела. Защо е така не знам, може да има някакви стандарти, които трябва да се покрият, не знам, но за н-ти път давам линк към документацията на тестовете, в която черно на бяло пише за какво са одобрени. И между другото антителата, които измерва Абът са към RBD.
Виж целия пост
# 2 465
RBD на спайк протеина. И антителата, които измерва Абът, са вирус неутрализиращи антитела, не е необходимо да пишат общото "вирус неутрализиращи", защото са написали кои точно от вирус неутрализиращите отчита. Честно, предавам се. Четем една и съща документация. Ако имаш желание да видиш какво точно трябва да покрият тестовете, за да ги одобрят, информация налична има. И не, Генскрипт не е покрил различни критерии от другите.
Виж целия пост
# 2 466
Не, нямам нито желание, нито намерение да разследвам защо само единия тест е одобрен като тест за вирус неутрализиращи антитела. Ето 34 страници документ, с който се кандидатства пред FDA за тест, който засича или корелира с вирус неутрализиращи антитела и цялата информация, която трябва да съдържа, за да получи EUA одобрение. От Генскрипт явно са покрили изискванията.

https://www.fda.gov/media/146746/download

А и аз също се предавам. Четем една и съща документация, само че ти виждаш неща, които ги няма. Никъде не пише, че Абът е одобрен от FDA като тест за вирус неутрализиращи антитела. Самата дума неутрализация не присъства никъде в документа. Да не говорим за PRNT, "потенциално протективен титър" и т.н. А това, че не са го написали, защото се подразбирало е несериозно. Единственият одобрен тест за вирус неутрализиращи антитела от FDA е теста на Генскрипт и повече наистина не смятам да споря по тази тема, защото вече всичко се каза и започнахме да се повтаряме и да се въртим в кръг. Аз ти казвам за какво е одобрен теста, ти ми повтаряш какво точно мерил теста, за което никой не спори и така до безкрай.
Виж целия пост
# 2 467
А най важното е че тестовете не вършат никаква работа и резултата няма значение ,ако в момента обявят край на пандемията тестове,ваксини всичко спира,това също е описано от cdc.
Виж целия пост
# 2 468
След втора доза пфайзер имам вече шести ден силно главоболие. Парацетамол, аналгин, нурофен не ми действат. Имал ли е някой подобно премеждие. Говорих с личната лекарка. Нищо конкретно не ми каза.
Виж целия пост
# 2 469
Аз имах след първата доза дни наред главоболие, но не го свързах с ваксината.  Обикновено когато не ми минава с нищо го отдавам на задръстени синуси и пия Геломиртол- така направих тогава, уж незапушеният ми нос протече и главата ми мина. След втората доза отново ми се случи (така си дадох сметка, че и предният път е било реакция), бързо го преборих. Но все пак си говоря за моята глава и моите усещания, не твърдя, че при теб е същото Simple Smile
Виж целия пост
# 2 470
Индийката е тук от май:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/parvi-sluchaj-na-indijskija-vari … lwAC59s0V61xJ5zNQ
Виж целия пост
# 2 471
Аз също имам проблеми с главата (не бих го нарекла главоболие), втората ми доза беше преди повече от 3 седмици. По принцип имам тежка мигрена, но главата ме боли по друг начин тогава. Сега съм замаяна с напрежнение в областта на носа и челото. Ако не се оправя скоро ще ходя на лекар, но пак казвам - по принцип имам проблеми и няма как да знам от ваксината ли е, от времето ли е, от хормоните ли..
Виж целия пост
# 2 472
Аз към момента нищо не усещам. Ръката ме боля през нощта, нищо особено обаче, в момента не ме и боли. До 48 часа ли се чакаха странични, ако изобщо ги има? Вчера се ваксинирах в 14 часа.
Виж целия пост
# 2 473
Здравейте, на 09.05 ми беше втората доза на АЗ.
Вчера си пуснах тест за антитела и резултата ми е 344.00 BAU/ml
при реф.стойности  до 33.8 отрицателен и над 33.8 - наличие на вируснеутрализиращи Антитела.

Не могада преценя дали са ок и дали е добър имунен отговора. Някой със съвет?
Виж целия пост
# 2 474
Главоболие в областта на носа и челото имах месец и половина след Астра Зенека. Започна на следващия ден след ваксинирането отначало с болка в самите очни ябълки като при грип и в началото на веждите. След това се добави дразнене от светлината и замайване, които продължиха около 3 седмици. После преминаха, но напрежението около очите и в челото остана за 1.5 месеца. Мина от самосебе си, макар че вече не се надявах. Това е причината да не сложа втора доза.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия