Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бебето не пляска с ръце

  • 4 212
  • 17
# 15
И можем само да гадаем за конкретния случай, самата майка споделя как се е фиксирала върху това и не е ясно колко трезво вижда нещата. Очакванията и реалността често са различни, особено когато някой е притеснен и търси проблем от страх ,че може наистина да има проблем. Предполагам щом педиатъра, който евентуално следи развитието на детето не споделя притесненията на родителя, значи все пак има вероятност да няма проблем. А второ мнение също в възможно.Темпераментът на детето също не трябва да се пренебрегва.
Виж целия пост
# 16
Здравейте,
Детето ми е на 1г и не пляска с ръце и също така не сочи с пръст, а с цяла ръка. Никога не съм предполагала, че е проблем, или пък въобще не съм знаела че трябва , докато не прочетох, че трябвало да пляскат с ръце още от 9 месец някъде. Разбира се само това ми се върти в главата откакто разбрах, опитите ми да го “науча” са безуспешни, дори като му хвана ръцете се ядосва и ги дърпа назад, не иск и това е, явно и отвътре не му идва…
С всичко друго се справя чудесно и прави много неща и въобще не съм се замисляла  за някакъв проблем, но от 1-2 месеца само това ми е в главата… да не говорим, за всичките му връстници, които постоянно пляскат и сочат…
Някой сблъсквал ли се е с подобен казус и какво мога да предприема според вас?
Пс според педиатъра всичко е наред
И аз съм на мнение,че щом всичко друго е наред няма място за притеснение.Големият ми син е дете от спектъра.Той не правеше много повече неща,но аз пак бях спокойна.С много упорита и дълга работа днес почти не му личат проблемите.Пък откакто влезе в пубертета е типичният дразнещ тийн...
Виж целия пост
# 17
Пляскането с ръце е важно не заради изрзяване на радост с осмисляне, а заради фината моторика и умението да координира движенията си. Соченето с пръстче също. Не говори за невъзпитание, а за невъзможност да събере всички пръстчета, без едно. Опитайте се да посочите нещо с пръста, на който си носите халката, а останалите да са сгънати. Някои от вас ще го направят с лекота, други с допълнителна концентрация и упражнения, а някои изобщо няма да успеят.
Важно е детето да умее да събира всички пръстчета (без 1, без 2, без 3 от тях, както правят, когато показват с пръстчета на колко годинки стават), важно е и да може да разперва всички пръстчета, без едно от тях, без 2 от тях... И това да не му коства напрежение и усилие.
А не е важно за навиците му занапред в живота. Няма да показва вечно с пръсти на колко години е, кое колко струва, да сочи, да пляска и т.н. За друго е аларма и друго търсят специалистите.

Като цяло едни деца го правят твърде рано - на 6 месеца започват, други закъсняват. Вашето още не е в патологията. Има време. Правете редовно това, което очаквате от него и то да умее на прави с ръчички и пръстчета.
Държи ли само лъжичка? Прави ли опити да си цели устата? Помагайте му само с побутване на неговата ръчичка. Лека-полека ще стане всичко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия