Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Онлайн консултации за дентално здраве с д-р Стоян Маринов

  • 5 536
  • 99
# 75
Добър ден. Може да вземете четка за деца от 0-3 г, както и детска паста за зъби без флуор.
Виж целия пост
# 76
Ами по принцип трябва да се види колко по дълбоко е поставена коронката. Ако е до 2,5-3 мм би трябвало сам да се възстанови без никаква външна намеса. Антибиотици не би трябвало да се прилагат ако обаче има гингивален джоб то трябва да се види и да се предцени какво може да се направи и дали трябва да се лекува. Вие щом сте избрали цирконии е много добре. Би трябвало да си се оправи. С уважение д-р Маринов.

Здравейте, отново идвам при вас по повод на този въпрос.
Тъй като отвън венецът изглежда добре и няма джоб, ме пратиха все пак на рентген. Там също изглеждат добре нещата покрай коронката, но мен продължава да ме боли под ръбовете на коронката, венечно. Подчертах на зъболекаря че това се случи след поставянето на новата временна коронка, която в него момент беше много дълга и недоизпилена, но я носих няколко дена докато не падна сама. Единственото което стоматолога каза че може да направи е да почисти венеца с ултразвук по-надълбоко, за да се поднови процеса на заздравяване. Мина известно време от това, но продължава да си ме боли, от което ми е засегнато и ухото от нея страна. Заглъхнало е и е малко болезнено. Какво лечение имахте на предвид че може да се направи на венеца? Да потърся стоматолог, който ще може да го предложи... Защото това постоянно възпаление, което тече под коронката сега доста ме притеснява. Знам че ако се махне коронката ще се почувствам много по-добре, но пък не е най-доброто за зъба това, а пък сам ми се струва че няма да може да се възстанови венеца, трябва някакво лечение.
Благодаря.
Виж целия пост
# 77
Добър ден. Искам да попитам зъбът дали е жив или е умъртвен. Като допълнително лечение има няколко варянта. Първо след почистването да се постави или някакъв дренаж с лекарства или да  се постави дезинфекциращ гел. Вие в къщи сама да почиствате и да използвате вода за уста. Може да се направи и малко физиотерапия с лазер. И вече след това да се види дали има възпаление или не. Защото ако няма то причината ще е травмата на самият венец. Ако проблемът е от травматичен произход просто ще трябва да се подмени самата коронка. Надявам се да съм полезен, с уважение д-р Маринов.
Виж целия пост
# 78
Благодаря ви. Зъбът си е умъртвен, има добро кореново лечение направено отдавна. Става въпрос точно за травма на венеца както казвате, но от вътрешната страна, покрай самата коронка. Ще приложа рентген, тъй като беше направен веднага след циментирането на коронката и се виждат очертанията й и че е доста дълга от средата до задната й част, точно там където усещам дискомфорта. Засилва се след повече дъвчене на нея страна. Аз полагам много грижи да почиствам добре отвън, но то като травмата е вътрешна...В такъв случай дали ще е подходяща терапията с лазер или трябва да се дооформи коронката така че да не е така дълбока или пък все пак да бъда известно време без коронка, за да се възстанови венеца, защото го усещам като едно постоянно дразнене и довъзпаляване?
Виж целия пост
# 79
Добър ден. Кореновото лечение е проведено правилно и е много добро. Коронката също изглежда много добре и всичко й е наред. Проблемът идва от този джоб, който е между мъдрецът и седми зъб. Просто там винаги ще се събира плака и ще има дразнене. За мен този осми зъб е без преспективен и евентуално би трябвало да се махне. С уважение д-р Маринов.
Виж целия пост
# 80
Здравейте, д-р Маринов. Имам дете на година и половина. Два млечни зъба са изникнали на криво спрямо останалите. Интересува ме трябва ли да се заведе детето на преглед при специалист и това ще окаже ли влияние занапред върху начина на изникване на постоянните зъби. Благодаря.
Виж целия пост
# 81
Добър ден. Кореновото лечение е проведено правилно и е много добро. Коронката също изглежда много добре и всичко й е наред. Проблемът идва от този джоб, който е между мъдрецът и седми зъб. Просто там винаги ще се събира плака и ще има дразнене. За мен този осми зъб е без преспективен и евентуално би трябвало да се махне. С уважение д-р Маринов.

Мъдрецът си е здрав и в никакъв случай не е излишен зъб. Откакто има коронка тя притиска мъдреца и това ми създава дискомфорт, но разбира се проблемът не е в мъдреца. Преди поставянето на тази коронка всичко беше перфектно и не съм имала болки и дискомфорт. Главният роблем в момента остава травмата причинена от дългата коронка. Така и нищо не казахте за това, което беше и моят въпрос.
Виж целия пост
# 82
Имате стопяване на коста, вижда се по черния триъгълник между двата зъба.
Първият ми джоб се появи между 26 и 27 зъб при мен  аз също дълго време обвинявах пломбата на 26 че е причина за възпаленията, но не беше. Просто джоб който периодично се възпаляваше.
И да, зъбите може и да са здрави, както беше при мен, но пародонтът около тях не е, и той прави проблеми като болка и възпаление.
Според мен посетете пародонтолог.
От опит...този джоб постоянно ще създава проблеми. При мен се възпаляваше на 2 месеца...
Виж целия пост
# 83
Знам, че се опитвате да помогнете, но факта с този мъдрец е че преди  1 година аз джоб и загуба на кост нямах, докато не се постави въпросната коронка на кътника. Понеже коронката е чуждо и обемно тяло, обвиващо целия зъб/пънче, и влизащ под венеца, то бута околните тъкани в дълбочина и по неестествен начин и от там нататък наистина започва да дразни венеца около мъдреца. Да не говорим, че и зъбите ми притискваше и ги избутваше, преди да й намалят обема... та как няма допълнително да се възпали една съвсем здрава тъкан от един такъв натиск.
Рентген от миналата година:


На вас парадонтолога какво ви каза? С лазер третираха ли ви? То друго не помага за такова стопяване на костта...

Иначе моя главен въпрос си остава как може да се излекува венеца след като биологичната граница е била нарушена от "натъпкването" на прекалено дълга корона.
Виж целия пост
# 84
Здравейте д-р Маринов,  при свиване на венеца и оголване на зъб към корена,  ако е от няколко месеца проблема и оголването е малко ( 3мм) има ли шанс за възстановяване без оперативна интервенция. Имам оголване само на един зъб и пробвам с антибактериални средства, морска сол и пр но засега няма ефект 🙂
Другият ми проблем е оцветяване на емайла, след прием на добавка с желязо, понеже лекувах анемия. След като изпих два дни по 1 табл, на третата сутрин се събудих със сиви зъби. Спрях добавката, търках със сода, с активен въглен и се поизчисти. Не е много видимо, леко сивее емайла. Като пия някакви оцветяващи неща, напр билка мечо грозде, пак потъмнява. Сякаш има външен налеп по емайла, който се оцветява. Проблема е, че моята зъболекарка не можа да го види 🙂 Има ли процедура, която може да го почисти, това не е плака все пак, а хим съединение някакво. Благодаря!
Виж целия пост
# 85
До НефертитиЯ, добър ден детенцето е още много малко. Нека изникнат всички млечни зъби и да се види тогава как са подредени и вече след това може да се мисли за консултация с ортодонт. На този етап още няма нужда. За постояните зъби е още много рано да се каже. С уважение д-р Маринов.
Виж целия пост
# 86
До Касия, добър ден. Отдръпване на венеца- рецесия се лекува оперативно, но ако е до 3 мм  няма смисъл и то само на един зъб. Ако рецесията е по обемиста и засяга два или три зъба тогава вече задължитолно се прави една лека интервенция и това нещо се оправя. Що се отнася за преоцветяването на зъбите може да се направи едно професионално или едно домашно избелване и да се види тогава какъв ще е цвета. С уважение д-р Маринов.
Виж целия пост
# 87
До Maidmer, добър ден. Ако оронката е прекалено дълга и е нарушена "биологичната граница" ако не се премахне самата коронка нищо не може да се направи. Премахва се коронката и дразнителят лед което се прави почистване и се изчаква организмът да се възтанови. Ако вече има формиран венечен или костен джоб лечението с почистване и пълна дезинфекция. Почистване с ултразвук, дезинфиекция с хлорхексидин. Другото вече са оперативни интервенции като открит или закрит кюретаж ако има показания. С уважение д-р Маринов.
Виж целия пост
# 88
Благодаря. Значи донякъде може да се каже че е направено почистването с ултразвук при мен, но нямаше подобрение. Не махнаха коронката при почистването, а иначе раната се пада отстрани на зъба към езика (вътрешно). Обаче на мен както всичко много бавно ми зараства това сигурно е бил кофти вариант така или иначе, макар да не се вижда венечен или костен джоб там. То е и сравнително прясна рана все още. Да разбирам че лазер не е избор в моя случай, така ли?
Виж целия пост
# 89
До Касия, добър ден. Отдръпване на венеца- рецесия се лекува оперативно, но ако е до 3 мм  няма смисъл и то само на един зъб. Ако рецесията е по обемиста и засяга два или три зъба тогава вече задължитолно се прави една лека интервенция и това нещо се оправя. Що се отнася за преоцветяването на зъбите може да се направи едно професионално или едно домашно избелване и да се види тогава какъв ще е цвета. С уважение д-р Маринов.
Благодаря Ви!  А какво домашно избелване имате предвид. Аз пробвах всичко, което прочетох в интернет 🙂 обаче това желязо...
Четох и за лазерна процедура за ускоряване регенерацията на венците, но приложимо ли е за един зъб.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия