Идеалната спалня е нашият оазис на спокойствието. Тя трябва да бъде с удобно разположение на мебелите и с атмосфера, която за броени секунди да ни помогне да се отпуснем. Можем ли да го постигнем сами?

Днес споделяме с вас 5 основни стъпки, които да ви отведат към дизайна на перфектната за вас спалня.

Стъпка 1: Изберете цветова палитра

Типична за повечето спални е светлата и неангажираща цветова гама. Бялото и бежовото са класически избор, защото са практични, елегантни и успокояващи. Знаете ли кой друг цвят е много харесван напоследък именно за спалнята? Това е сивото - също толкова успокояващо като бялото, но по-интересно и не толкова скучно. Не се подвеждайте по широко разпространената фраза, че "сивото е студен цвят". Ако комбинирате сив нюанс естествени дървени текстури и цвят слонова кост можете да създадете много стилен, но същевременно топъл и уютен ефект във вашето пространство.Ако пък неутралната цветова гама ви се струва твърде банален избор, винаги можете да добавите един наситен цветен акцент - като тази синя спалня с мека облицовка от Мебели Арена.Стъпка 2: Подходящите мебели

Две са важните неща, върху които да помислите. Първо, какъв вид и размер легло ще ви бъде удобно. Второ, какви мебели за съхранение ще са ви нужни в стаята. Спалнята в един дом е мястото, където съхраняваме най-голям обем вещи, от дрехи до завивки, одела, хавлии. Така че по правило се стремим да осигурим максимум възможности за съхранение, стига да не претрупваме пространството.Ако се колебаете как да съчетаете мебелите, добър вариант е да направите своя избор между спалните комплекти на Мебели Арена. Тяхното разнообразие включва изчистени модерни решения, винтидж, класически, с луксозен завършек или пищен и вълнуващ ориенталски стил.  

Стъпка 3: Аранжиране в пространството

Как да определите местата на мебелите? Като започнете от мястото на леглото. Добре е то да не се намира точно срещу вратата, както и под прозорец или пък на пътя между вратата и някой от прозорците. Тези разположения не са особено уютни. Разбира се, трябва да се съобразите и с това колко голямо е пространството. Ако имате малка спалня, спалнята може да се постави в ъгъл, за да спестите място. В Мебели Арена можете да откриете и изключително практичните падащи легла.За малки помещения също така обикновено се спираме на вградени мебели, предимно гардероби. Плюсът на вградените мебели е именно това, че помагат да оптимизираме пространството. Вградените мебели не се предпочитат от хора, които обичат често да разнообразяват дизайна на дома си, подменяйки по някое шкафче, скрин или гардероб.

Стъпка 4: Оптимална светлина

В спалнята искаме през деня да влиза слънчева светлина, а вечер да е достатъчно затъмнено. Комбинацията от щори за през нощта и по-тънки завеси през деня е единият вариант. Другият е комбинация от два вида завеси, тънки и плътни. Ще ви споделим един страхотен хак за завесите: Изберете ги толкова дълги, че да докосват пода и ги окачете една идея по-нависоко от ръба на прозореца. Това придава изключителна елегантност на помещението, като създава илюзия за по-висок таван и за повече простор.

Стъпка 5: Детайлите, които да ви карат да се чувствате уютно и приятно

Красивите и стилни малки осветителни тела са важен последен щрих в дизайна на спалнята ви. Те осигуряват подходяща светлина за четене вечер, а и правят обстановката по-релаксираща. Ако стените, подът и мебелите ви са в сходни цветове и харесвате точно такива семпли дизайни, можете да установите, че в помещението ви е една идея по-скучно, отколкото сте искали. Запазете минимализма, но му придайте душа с помощта на разнообразни текстури. Грубо тъкан килим, покривало за легло с едра плетка или обемни мотиви, няколко свещи, кошници или панери за съхранение - те могат да са в идентични цветове, но внасят триизмерност в стаята.

Разгледайте целия асортимент спални комплекти на Мебели Арена.