Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Хоби >>
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Детето ВОДОЛЕЙ
Автор: Линда Гудман

Както се е разпоредила орисницата, бебетата от мъжки пол се обличат в светлосиньо, а тези от женски в розово. Но ако бебчето е родено през февруари, обличайте го от глава до пети в цвят електрик, без да обръщате внимание на поверието. Детето ви е съставено от уранов материал и ще ви се наложи да го гоните в утрешния ден, накъдето все бяга.


То е вибриращо, чувствително, упорито, независимо съчетание от изобретателност и електрични импулси. Дори да има асцедент Телец, характерен с известна мудност и предпазливост, умствените му процеси ще протичат скоростно като уранова светкавица. Мислите му ще вибрират като високочестотни радиосигнали, а с годините ще почувствате, че вие самите започвате да сигнализирате SOS.


Всички майки и бащи смятат, че тяхното дете е по-способно различно и неповторимо в сравнение с останалите. Но тук се срещаме с по-специален случай. Мнозина родители на малък Водолей се чудят дали да не го изпратят на фермата, та да не плаши съседите, или пък да пуснат слух, че един ден той ще спечели наградата Пулицър.
Кое решение да изберете?
Изправени сте пред проблем. И то сериозен.
Работата с Пулицър може и да стане, но моят съвет е да опитате изхода с фермата за няколко лета и да бъдете нащрек.
Наблюдавайте.
Изчаквайте.

Това дете е способно да изобрети нов вид плуг или да изяде ушите на цялото домакинство. Зависи. При Водолеите нищо не се знае.


Познавам една нюйоркска майка, която нарече сина си, роден под знака на Уран, Чудото на Бронкс и уреди въпроса. Във всеки случай роднините и съседите са озадачени също колкото и тя. На никого не му е ясно дали този прякор означава, че момченцето е с три глави или че му е писана световна известност. Оказа се, че то е чудесен баскетболист и мнозина решиха , че по тази причина му викат така. Не би трябвало да отсъждат тъй прибързано. Историята все още не е приключила. В момента той разпределя свободното си време между няколко занимания композира партитурата за мюзикъл, който може да иде на Бродуей или в кошчето за боклук, участва в детективски филми като епизодичен герой и се появява в разни телевизионни реклами /От ония, в които търсят типажи, наподобяващи марсианци, за да се приземят с летящата си чиния на разпродажба на автомобили/

Той междувременно работи върху едно изобретение в стаята си /като не забравя да хвърля по едно око на новата телевизионна пиеса и да похапва сандвичи с кисели краставички/, но тъй като го пази в тайна от всички, не мога да ви ориентирам за какво става дума.
Твърде живо се интересува от часовници и будилници, тъй че може да работи върху машината на времето /нещо, което интригува мнозина Водолеи/.
Е, ще видим. Не сме се разбързали.

Повечето Водолеи се изтръгват от оковите и започват да разпръскват електрически искри от гениалност пред тръпнещия от нетърпение свят едва след като прехвърлят петдесетте. Всичкото това бавене не се отразява твърде добре на нервите. То се знае, има и доста на брой вундеркинди от зодия Водолей, но сега нашата грижа е да разгадаем обикновения малък Водолей.


В крайна може да иде на работа във ФБР или да се заеме с професията на частен детектив /защото обожава да разкрива загадки/ и да се превърне в обикновен, разумен, консервативен гражданин. /Не искам да ви стряскам, но това е все пак една вероятност/. Нека по-добре се съсредоточим върху крехката му възраст. Така ще имате някаква възможност, макар и спорна, да поведете тая уранова ракета в някаква посока.


Додето зрелостта не посмекчи урановите влияния и обществото не формира у него по-конвенционални възгледи, юношата Водолей ще се противопоставя на всичко. Мигновената реакция на някоя заповед или дори внимателно предложение, често е категоричен отказ. Но оставете му време да поразсъждава и ще се изненадате колко често крайната му реакция ще бъде разумна. Установил е сам, без ничия помощ, че отговорът е правилен и приемлив.


Тези момчета и момичета външно могат да са спокойни и мило покорни, но само да духне северният вятър, и са готови да тръгнат на зиг-заг. От тях очаквайте всичко. Непредсказуемо в поведението си, но обичливо и често забавно, детето Водолей ще ви притеснява с това, че е същинска въртяща се перка. Използвах точно това сравнение, защото знакът Водолей и планетата Уран управляват въздухоплаването, самолетите, Чарлз Линдбърг и тем подобни неща. И все пак тези юноши са дотолкова изпълнени с противоречия, че вместо по природа да ги тегли към летенето, много от тях изпитват страх от самолети и асансьори. Не е лесно да бъдат насочвани или вкарвани в някакви релси. Те нямат идея накъде отиват, но имат доста определена представа как ще стигнат до там.


Голяма е отговорността при отглеждането и обучението на тези природни чудеса. Техният ум съчетава насочена практичност с остра проницателност и желязна логика. А тази смесица може да доведе до конфузни ситуации. Така например малкият ви Водолей ще запита най-добрата ви приятелка защо си е правила козметична операция на лицето /това е вярно/ или ще зададе въпрос на чичо си защо е излъгал за своите доходи пред данъчните власти /и това е вярно/.


Тези деца обичат да правят услуги на приятелите си. Купете на вашето февруарско мъниче нови ботушки и то вероятно ще иска да ги обуе още първият ден, за да стъпче снега, та да могат децата да се пързалят със шейните си.


Бъдете подготвени, че детето ви от тази зодия ще си има единствена мечта додето не дойде следващата, също единствена. За момичето, тя вероятно ще бъде да е примабалерина, напълно отдадена на изкуството си, с което ще засенчи Павлова, желание да стане първата жена президент или намерение да тръгне по стъпките на мадам Кюри. Момчето ще вижда себе си като океанограф, ихтиолог, археолог или пилот на изтребител. По-обичайните професии като медицинска сестра, чиновник, магазинер или банкер са твърде тривиални за фантазията на децата Водолей. Впоследствие могат да се спрат на някоя от тях, но ще скътат някогашната мечта в сърцето си и никога няма да я забравят. Звучи като фантасмагория, но понякога Водолеите могат да предизвикат нещо да се случи просто като се концентрират върху него и се отдадат на очакване.


Никога няма да сте наясно каква изненада ви се готви за другия ден. Това дете сигурно няма да иска да си седи вътре, когато вали дъжд. То ще хуква навън, грабнало една от скъпите ви сребърни лъжички, да копае канавка, тъй че дъждът да не отмие хълмчето зад къщата.


Спомнете си старата детска песничка "Мечката отиде отвъд бялото на планината да види какво има там. Ала нямаше какво да види, а само другия планински склон." Вашето дете Водолей ще има по-добра сполука. То все ще намери нещо там. Може да е гърне със злато или просто нова порода кълвач, но нито една от експедициите му няма да остане безплодна.


Прескочих бебешкия период, защото тези деца никога не са бебета. Те се раждат направо възрастни. Но някои от тях минават през стадия на прохождането и няма да е зле за това време да си купите куче, обучено да води слепец. Дръжте кучето додето урановото човече не навърши десет години. При всяко излизане го дебне някаква злополука. Както си плува на облака, ще рече да скочи на улицата и ще нацели я телеграфен стълб, я пощенска кутия. Със своята разсеяност Водолеите си докарват изкълчени глезени, фрактури и гнева на учителите. Ще бъдете разкъсвана между чувството на гордост, когато ви съобщят в училище, че той или тя има заложби на гений, и чувството на срам, когато получите бележка, гласяща: "Оливър никак не внимава в час. По цял ден гледа през прозореца и си играе с часовника или Гъртруд просто не желае да се съсредоточи. Вместо да учи, постоянно си извива стъпалата, обути в тия глупави, балетни пантофки." Ако се заемете да наставлявате Оливър и Гъртруд, те само отегчено ще вдигнат рамене. За какво е всичкият този шум? Той се е опитвал да установи влиянието на лятното слънце стоене върху гринуичкото време, а тя се е чудила какво ли е това, дето превръща гъсеницата в пеперуда. Според тях всичко е абсолютно логично. Ама че е ограничено това училище! Нищо чудно и да са на прав път, само че не е това векът, в който могат да го докажат.


Учителите често се оплакват, че детето Водолей отказва да обясни в каква последователност е достигнало до блестящото решение на сложната математическа задача, преди още тя да е обяснена на дъската. Има си солидна и разумна причина за това. Неговата уранова интуиция, действаща през невидими радиовълни, го е превела през отделните етапи толкова бързо, че то просто не може да си ги спомни. Почти всички деца Водолеи изглежда са били на опашката, когато господ е раздавал памет. Те често си забравят адреса, по някой път, не дай боже, и фамилията, а това дето забравят по кое време да се приберат у дома, за тях е нещо редовно. Вашето управлявано от Уран дете с блестящ ум /най-често това наистина е така/ трябва да бъде научено, че не е достатъчно просто да бъде жив компютър. Нужно му е да осъзнае колко е важно мислите да се организират в логически порядък. В противен случай потенциалният гений, философ, инженер, учен, лекар, адвокат, градинар или таксиметров шофьор може да се превърне чисто и просто в ексцентрик, разхвърлял се в няколко посоки едновременно и в крайна сметка попадащ в орбитата на интересни, но не особено доходоносни кръгове.


Насърчавайте го да участва във физически дейности, иначе може да го обхване инерция и да пропилява дните си в празни мечтания. Едва ли не пожар трябва да стане, та децата Водолеи да се размърдат, макар, че някои от тях много обичат спорта. Умствените им процеси чупят всички рекорди за скорост, но телом се движат мудно, поне вкъщи. Някои от тях проявяват инстинктивно влечение към птиците, дърветата, природата и морския бряг. Те винаги ще предпочетат своите собствени независими открития пред всякакви организирани дейности. Бъдете нащрек да не свикнат да казват за много неща "Не мога" с цел да се отърват от отговорност. Ако му позволите, детето Водолеи може да поеме линията на най-слабото съпротивление. Покажете му, че лъже и заблуждава себе си. Разрешавайте му самичко да взима решения, но го насърчавайте и да действа за изпълняването им.


Неизказаното напрежение може дълбоко да го разстрои. Тези юноши почти виждат какво става в душите на околните и чувстват мислите им, а те могат да ги обезпокоят и да оставят у тях трайно чувство на потиснатост. Най-добре да насърчавате спокойствието и хармонията, съсредоточаването и усъвършенстването на паметта, ако не искате след трийсетина години да се озовете у дома с ексцентричен, нервен и разсеян стар ерген или също такава стара мома. С юношите Водолеи много трябва да внимавате какво казвате и как го казвате. Бегли предположения, посети в детството в този плодоносен и безкрайно остър ум, могат здраво да се вкоренят и в зряла възраст да се превърнат в непоклатими убеждения. Излишната настойчивост ръцете да бъдат чисти и постоянните предупреждения от рода на "Не бива да пиеш от моята чаша" ще доведат до това, че у Водолея ще се развият преувеличени страхове и той ще носи своя чаша в джоба си, когато ходи на гости. При тия чести злополуки, които го сполетяват, можете да си представите какво би станало, ако вземе да седне рязко и да строши чашата. А той почти всичко върши рязко и внезапно.


Момчетата и момичетата Водолеи имат много приятели. Те завъждат поне до десетина на ден, и то най-различни - от уличния метач, до инспектора си в педагогическата си стая и бившия парашутист, който държи сладкарничката на ъгъла. Някой ден може да доведе у дома приятелче на има Рокфелер, но нека това не ви изважда от равновесие. Той не прави разлика между него и кварталния кучкар. Просто му се е сторил добър за компания.


Едва ли ще си имате грижи с младежките увлечения на вашето дете Водолеи. Всъщност може да се наложи да му изтъквате, че съществува разлика между половете. Много малко вероятно е да проявява повишен интерес към противоположния пол. По-скоро е налице повишен интерес към всичко наоколо, а тежко ви, когато започне да се облича по твърде странен начин и да си прави необичайни прически. Горе-долу по това време ще излезе на бял свят скритата му любов към поезията, която трябва да бъде насърчавана. Вашето малко ураново момче има жаби в джобовете си и звезди в очите си подобно на всички деца, но то е особена личност. Хуманист е по природа. Обича хората. Знаете ли колко рядко качество е това? С движението на обществото към епохата на Водолея нас ни води неговата лишена от предразсъдъци мъдрост. Момченцата и момиченцата Водолеи са избрани от съдбата да изпълняват онова, което ни обещава утрешния ден, при все жабите и звездите, сандвичите с кисели краставички и всичко останало. Кръстете това дете "Чудото на века", а съседите нека мъдруват какво означава прякорът.

 

Материалът е предоставен от dodo_dodo

Сподели:
FB
Видянa: 26894 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия