Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Упражнения за малкия таз?

  • 6 742
  • 4
Къде мога да намеря инфо за упражнения на перинеума и малкия таз? Thinking И от коя седмица може да се започват тези упражнения?
Търсих информация из разни сайтове за бременни, но не открих нищо конкретно  Confused Моля някой да ме просветли по въпроса, за да се захващам с тях и да имам по-леко раждане накрая  Praynig  Grinning
Виж целия пост
# 1
Най-простото е да стягаш мускулите от ануса към влагалището сякаш ти се ходи последователно по голяма и малка нужда. Трябва да усещаш как се напрягат мускулите. Мисля, че няма ограничение от кога да се започне това упражнение. Имаше и други описани в книги за бременни, но не се сещам в момента.
Също така е много важно и след раждане да продължиш да ги правиш и да не правиш упражнения натоварващи коремната стена (коремни преси) поне три месеца в зависимост от начина на раждане, за да може да се възстанови перниеума.
Имаше обяснено добре в книгата "Аз съм бременна ІІ". Ако имаш възможност си я вземи.
Виж целия пост
# 2
Благодаря ти, Кати  Grinning !
Явно тази тема не е интересна на много минали по моя път, но и информацията, която ти ми даваш пак е много ценна за мен  Hug
Мислех да се размина без книга за бременни, но явно заради тези упражнения ще се наложи да си купя  Rolling Eyes
Поздрави!
Виж целия пост
# 3
Здравей, Доминика!

В книгите за бременни има информация за това какви упражнения да се правят, но ми се струва, че те не са систематизирани в някаква последователност, която да ти позволява да си правиш серия от упражнения.
Аз съм си купила 5 книги, но в тях пише неща, които се припокриват, така че внимателно подбери каква книга да си купиш. Мисля, че една е напълно достатъчна.
Сега по същество:
Относно стягането на перинеума четох интересна статия за това в списание "9 месеца", но за съжаление на можах да намеря он-лаин вариант на статията, за да изпратя линка. Тази статия, представлява резюме на лекция, изнесена пред бъдещи мами в София.
Ето част от нея: "Перинеумът включва мускулна група и връзки, които затварят таза отдолу, откъдето идва и другото му название - тазово дъно... Перинеумът обхваща пространството от опашната кост, продължава напраде покрай аналния отвор между ануса и влагалицния отвор, обгръща влагалищния отвор и уретрата. Така затваря натпълно малкия таз и поддържа коремните органи....
Подготовката на перинеума за раждането трябва да започне още от първите месеци на бременността. Дорбе е да правите гимнастика за перинеума три или повече пъти на ден. Тази гимнастика може да изпълнявате прави, седнали или легнали, със затворени очи, за да се съсредоточите върху перинеума. Когато усвоите добре техниката, не е нужно да я изпълнявате със затворени очи. За да усетите перинеума, представете си, че ви се пишка и се налага да се стискате. Тогава вие стягате перинеума, за да се затвори уретрата.
Дълбого гръдно дишане - глътнете диафрагмата и дишайте, като повдигате раменете нагоре и назад и се стискате "да не се напишкате", т.е. стягайте перинеума.
Спряно дишане - когато не можете да поемете повече въздух спрете да дишате 5 секунди, т.е. нито вдишвате, нито издишвате и продължавате да стискате перинеума.
Контролирано дишане - извишвате контролирано много бавно през устата. Устните са свити, като че ли ще свирите. Същевременно отпускате перинеума и диафрагмата, т.е. извършва се релакс на перинеума.
Напън - когато усетите, че вече въздухът ви почти свършва, с последната струя въздух направете лек напън като за ходене по голяма нужда. Така разтягате перинеума....."
Това май е най-същественото от статията, останалото са разяснения какво се постига и защо се прави това стягане и разтягане на перинеума.
Надявам се да съм ти помогнала.
Също се надявам, че за това което написах по-горе няма да бъде подведена под отговорност за авторски права.
Виж целия пост
# 4
Ако решиш да ходиш на училище за бременност може и да не си купуваш книги, там ще те научат. Но все пак книгите са си полезни, аз научих доста неща от тях.
Може да прегледаш и форума. Ето нещо, което излезе след като пуснах търсачката с думата перинеум:
http://old.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=606

Лека бременност!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия