Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кърмене, хепатит С и диабет - моля за информация и споделен опит!

  • 620
  • 3
Моя близка приятелка е носител на хепатит С, бременна е, и се страхува да кърми бъдещото си дете, защото са й казали, че кърмата е телесна течност и има опасност да му го предаде чрез нея. Вярно ли е това твърдение? Това, което съм срещала като информация до момента, е че може майката да зарази детето, само ако се нарани зърното и бебето погълне кръв.
Освен това, в седмия месец от бремеността й и откриха диабет. Съмняват се, че може да не е гестационен и отново и казват, че по-добре да не кърми, защото кърменето влияело на хормоналния баланс и рязко променяло нивата на кръвната захар. Информацията която намерих аз по тази тема, напротив - е в подкрепа на кърменето.
Тя има огромно желание да кърми бебето си, но постоянно получава съвети да не го прави. Моля ви за вашето мнение относно горните твърдения!
Виж целия пост
# 1
Относно хепатит С информацията е много противоречива и няма единно становище сред медицинското съсловие, що се отнася до майки в развитите страни, където храненето с АМ е сравнително безопасно. Препоръките на СЗО не включват нито хепатит С, нито който и да е хепатит като противопоказание за кърменето, но доста лекари не са на същото мнение. Засега най-разумен вариант е всеки случай да се обсъжда индивидуално и според резултатите на майката за количество антитела и т.н. да се прецени дали кърменето е разумно в техния случай. Майката преминавала ли е лечение за хепатит С или е открит скоро? Ако се е лекувала, шансовете са по-добри и може би кърменето ще е възможно. Все пак трябва тя да си прецени и сама дали си заслужава евентуалният риск да предаде вируса на бебето, който реално съществува, колкото и да е малък.
По отношение на диабета кърменето твърдо е много за предпочитане - намалява количеството на нужния инсулин и е добра профилактика за бебето (кърмените бебета имат по-малък риск от развитие на детски диабет). Опасенията на лекарите са относно това, че е нужно малко време за наблюдение и приспособяване на дозата инсулин след раждането (ако диабетът не е гестационен), като през това време трябва да се следи много често кръвната захар, за да се определи най-добрия ритъм и доза. Тези неща се променят и с динамиката на кърменето - като започнат кърменията да се разреждат след захранването, също трябва дозите да се променят в съответствие с показанията на кръвната захар. Но всичко това изобщо не е пречка за кърменето, нито ще навреди на майката или бебето.
Бебетата на майки-диабетички се следят много внимателно в първите часове след раждането, защото са склонни към рязко спадане на кръвната захар - това може да се предотврати, ако бебето се сложи на гърда веднага след раждането и се положат всички грижи да суче ефективно и често (т.е. да е непрекъснато с майката и да се храни много често).
Виж целия пост
# 2
Благодаря ти Хедра, за изчерпателния отговор!
Хепатита и го откриха по време, на предишната й бременност, която за жалост на финала приключи фатално.
Премина 1 курс на лечение, но безуспешен. Предложиха й втори, но тъй като е възможно отново да бъде безуспешен и отново да си загуби 2 години (лечение + изчистване на организма), а възрастта и напредва  - тя реши, че сега е момента за бебе. Освен това и казаха, че риска да зарази бебето при раждането е 6%.
Виж целия пост
# 3
Така е - рискът да предаде вируса при раждането е по-висок, отколкото при кърменето и реално е много трудно да се прецени на кой етап става заразата (дали при раждането или при кърменето впоследствие) в случаите, когато бебето стане носител. Факт е, че процентите са много ниски това да се случи и при раждането, и при кърменето, но когато действително стане, за майката и за бебето рискът е 100% - затова всяка майка сама за себе си трябва да реши кой риск е склонна да поеме. Раждането няма как да се избегне, естествено (спор има и по въпроса дали секциото е за предпочитане в тези случаи предвид доста по-голямото кървене при него - наскоро четох някакви немски изследвания от 2005г мисля бяха, в които точно това се коментираше, че няма данни секциото да намалява вероятността от зараза, а и заключенията им бяха положителни и за кърменето, че няма основания да се спира майката да кърми), но нещата пак опират до индивидуална преценка и решение. Просто тези неща са с толкова неизвестни, че за мен само майката може да вземе решението, опирайки се на инстинкта и сърцето си.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия