Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дете със силна болка в бедрото

  • 7 495
  • 9
Шестгодишният ми син вчера като се върна от детска градина се оплака, че там го е боляло крачето през целия ден. Показа и къде точно го боли - лявото бедро горе високо, почти при ингвиналната гънка. Проверих дали няма увеличени възли в областта на слабините - не се напипваше нищо. До вечерта беше кисел и се оплакваше от болки, но си заспа нормално. В пет сутринта обаче се събуди, плачейки от силни болки, куцаше силно и този път вече сочеше като болезнено друго място - средата на бедрото отпред и костта точно под коляното, пак отпред.

Няма температура, зачервявания и отоци; боли го както при движение, така и в покой; болката е на пристъпи, като понякога пристъпите са толкова силни, че пищи от болка. Понеже преди година имаше еднократен пристъп на реактивен артрит след прекарано вирусно заболяване (но тогава беше засегнато едното стъпало, което беше и леко подуто и зачервено, изобщо класическа картина на реакт.артрит, а сега симптомите са други), а допреди една седмица също беше болен от някакъв вирус, го заведох на ревматолог, който го прегледа много небрежно в рамките на две минути (просто го накара да клекне два пъти и го провери за отоци и зачервявания, каквито нямаше) и като чу, че е имал веднъж реактивен артрит, каза, че и сега явно е това. Предписа Волтарен хапчета, два пъти дневно по 1/2 таблетка. Те обаче явно не му действат много, защото пак си го боли, а и мен ме притеснява това, че на практика не можем да сме сигурни, че болката е в резултат на артрит, а не е напр. мускулна, или пък причинена от някакъв друг, по-сериозен проблем в костта. 

Лекарят, който го видя, е много известен, не искам да споменавам името му, но се счита за един от най-добрите детски ревматолози. Аз обаче съжалявам, че му споменах, че сме имали един епизод на реактивен артрит, защото той веднага се хвана за това и на практика не обсъди изобщо други възможности. На въпроса ми не е ли странна тази мигрираща болка, която променя локализацията си и не би ли следвало при реакт.артрит да са засегнати ставите, той смънка, че по принцип да, но след като е имал веднъж такъв пристъп, явно и сега се касае за същото.

Затова моля тези от вас, чиито деца са имали подобни симптоми, да споделят каква диагноза им е била поставена и на какъв специалист са ходили. Предварително ви благодаря за отзивчивостта!
Виж целия пост
# 1
На мен ми звучи по-скоро като разтегнати мускулни влакна, само болката в костта под коляното ме смущава. Иначе при реактивен артрит мисля , че са засегнати ставите, а ти пишеш, че малкият няма болки в ставите.
Виж целия пост
# 2
Сблъсках се със същите симптоми преди няколко месеца с голямата ми дъщеря. Събуди се една сутрин с много силна болка в дясното бедро. Помислих си, че е в резултат на рязко ставане от леглото и я пратих на училище. Горкото дете, мога само да си представя как се е влачила в училище. Едвам слезе от училищния автобус, сълзите й течаха като река. Издържах да я гледам така няколко часа и я заведох в спешното. Докторът ме изслуша внимателно и първият му въпрос беше "А случайно да е имала висока температура скоро?".  Shocked - това беше реакцията ми. Вярно, няколко дни преди това дъщеря ми изкара някакъв вирус само с висока температура, без други оплаквания. И понеже малката ми дъщеря беше изкарала същия вирус преди голямата и без усложнения, изобщо не направих връзка. Докторът каза, че според него проблемът не е в мускулите и сухожилията, а в костите и че най-вероятно й се е възпалила ставата. Веднага и взеха кръв и направиха рентгенови снимки на двете стави (и на двата крака). И се оказа прав. Изписаха й много силно болкоуспокояващо - аналог на морфина, който й давах на всеки 6 часа, в комбинация с Адвил (ибопрофен май му е името в БГ) На втория ден започнах да намалявам дозата, а на 6-ден изобщо спрях да давам каквото и да било.
Непременно заведи детето на друг лекар. Нека направят изследвания.
Виж целия пост
# 3
Sneji, аз изрично поисках рентгенови снимки, но докторът ми отказа. Затова наистина днес ще отидем на друг лекар, въпреки че болката значително намаля и той се оплака от сутринта само на два пъти, по-скоро по инерция и за да е сигурен, че няма да го пратя на детска градина.

Наистина реактивният артрит обикновено се появява по време или непосредствено след прекарана вирусна инфекция, както явно е станало и с твоето дете, само че аз досега си мислех, че засяга само ставите. Дъщеря ти в коя част на бедрото изпитваше болка? Синът ми го боли точно в средата на бедрената кост, отпред, но първият ден, когато го заболя, сочеше горната част на бедрото, така че може възпалението да е било и в тазобедрената става, си мисля сега. На теб казаха ли ти дали това може да се хронифицира, защото ние и без това сме си все болни, само този артрит ни липсваше!
Виж целия пост
# 4
Какво стана, бяхте ли отново на лекар?
Виж целия пост
# 5
Горната част на бедрото я болеше, като в посока коляното болката намаляваше. Според нея не я болеше ставата и аз за това си мислех, че е разтегнала нещо при ставането от леглото. Снимките докторът направи за негово успокоение, каза, че дори само по кръвната картина си личало, че има възпаление.
Пиши как е детенце днес.
Виж целия пост
# 6
Бяхме на друг доктор и той потвърди диагнозата. Каза, че няма смисъл от рентгенови снимки, защото изменения в ставите, които могат да бъдат видени  на рентген, настъпвали чак след години на възпаления в ставите. Иначе болките днес са доста по-слаби, пък утре ще видим.

Между другото, не знам за дъщеря ти, но нашият явно има халтави стави (не знам медицинският термин) и е предразположен към такива заболявания. Всички лекари, които го гледаха, първо това казаха. Проверяваха го, като му извиват пръстчетата на ръцете нагоре и те достигат до прав ъгъл спрямо дланта.
Виж целия пост
# 7
И ние сме със същите проблеми вече година и половина. За сега сме с диагноза реактивен артрит,  при нас болките са периодични. Точно както описвате и при моят син , който сега е на 7г, болките започнаха от тазобедрените стави. Първите дни миналото лято не можеше въобще да стъпва на крачето, и няколко дни се носихме. Сега сме с епизоди скачащи болки, тазобедрени стави, колене, глезени, дори пръстите на ръцете го болят. При нас болките са от доста време така че от месец вече сме на Резохин. Правена ни е и снимка на тазобедрените стави. Много често причинителят на реактивният артрит е Бета стрептокок. При нас многократно е изолирана тази бактерия в гърлен секрет.
Виж целия пост
# 8
При нас пък на няколко пъти през изминалата година се изолира златист стафилокок в гърлото и в носа, но никога стрептококи. Много се надявах, че първият ни пристъп от миналата зима повече няма да се повтори, но ето ни сега пак в същото положение.
Виж целия пост
# 9
Ами и ние сме така. Аз също си мислих че няма да се повтори, но периодично сме си с болки. И последните ни секрети са със стафилококи. По учебник, не би трябвало да има връзка м/у стафилокока и артрита, но на практика май има, поне според нашият доктор.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия