Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Менюто на бебето ви през 7мия месец

  • 6 566
  • 13
Мили майки, помогнете ми със съвет или ми опишете как точно се хранят бебчетата ви или как се хранеха през 7 месец. Моите са на пет месеца и сме още на изключително кърмене, допреди месец ми се случваше от време на време да им дам по едно шише АМ, но по-скоро беше изключение. Оттогава ми се струва, че вече не реват толкова много вечер и заспиват по рано, може би защото им давам към осем часа задължително по 120 мл изцедено предната нощ мляко като допълнение към вечерните кърмения. Тоест кърмя го по пет или шест пъти + този допълнителен вечерен биберон. Така те заспиват към девет и половина и спят цяла нощ, някой път и до девет часа....Дотук добре, мисля да започнем захранването след месец, ако всичко е ок, тоест около 20 февруари. След около два месеца (към 15 март) планирам да се върна на работа частично. Това означава, че ще отсъствам отвкъщи по около 7 -8 дена месечно, не е много, но пак си иска организация, ако искам да си продължа кърменето. Не ми е много ясно обаче , защото все пак дотогава има още месец и половина....а и не знам на този етап как и колко ще ядат и как ще ги кърмя....Дали на този етап вече ще мога да замествам едно кърмене поне със зеленчук или плод, или не се препоръчва? Кога и колко и какво ядат на тази възраст, защото имам чувството, че всъщност количеството на кърменията май много не се променя , въпреки че захранването е започнало....Мисля да се изцеждам на работа поне веднъж, но дали ще е достатъчно , за да не ги отбия...Работното ми време е доста вариращо, но обикновено е или сутрин от 9 часа до 18 -19 часа или следобяд от 14 до 11 вечерта, това са възможно най дългите отрязъци , в които ще отсъствам...и е добре да имам някаква представа как ще се хранят , когато ме няма.. Не знам, мисля си, че вероятно ще се наложи да се будя през нощта , че да се цедя по още един път. Защото да  правя резерви отсега не ми е възможно, все пак две бебета кърмя и нямам излишък от кърма, да не говоря , че така или иначе се цедя към 1 и половина през ноща , за да им дам вечерта  и да ги заситя, че да заспят мирно...
Ето това е моята ситуация , не знам дали можете нещо да ме посъветвате , единственото, което искам е да продължа да си ги кърмя, защото е тъпо да спра да ги кърмя или да започна да ги отбивам , при положение , че през повечето време ще си оставам с тях и ще отсъствам само по седмица месечно.....
Виж целия пост
# 1
Здравей,

Първо браво,че се справяш с две бебета едновременно!
Аз мога да ти кажа как при нас се развиват нещата до тук.В момента сме в 8 месец.Започнах захранване в 6-ти месец с морков на Хип.После постепенно въведох картоф,тиква,карфиол и тиквичка все с пюрета на Хип.Между всеки нов продукт оставях интервал от по 5 дена.През следващия месец почнах плодовите пюрета на Хип - круша,ябълка,банан,праскова,кайсия и различни комбинации.Хип предлагат доста варианти.Този месец въвеждах месо (пуйка,заек и пиле) с пюрета на Хип и Гербер.Скоро започваме кашите.Правилото е че,не трябва да се дават по два нови продукта едновременно.
Първия месец, месец и половина стигахме максимално до половин бурканче пюре (около 60гр).Първо давам пюрето(зеленчуково около 11.30ч и плодово около 15ч) и после кърмя докато бебето иска.Този месец почнахме да ядеме и по цял буркан (120гр)и после пак се кърмиме.В седмия месец се предполага,че бебето трябва да изяжда около 170-180гр,за да се засити,а и е още рано за заместване на цяло ядене според мен.Освен това не се знае по какви количества пюре ще искат да изяждат децата ти.Доста бебета изяждат съвсем по малко.Това трябва да видиш с опити.Според мен ако стигнеш поне до около 70-80гр пюре останалото може да се дава като кърма от шише.Това значи около 200гр за двете бебета на едно ядене,което не е лесна задача.Като гледам интервалите ти на отсъствие обаче ще трябват поне две яденета.Когата увеличиш пюрето още,ще се налага и изцеждането на по-малко мляко.Трябва да знаеш обаче,че на тази възраст кърмата е основното ядене - около 70% от цялото количество поемана храна.Около 9-10 месец може би ще успееш да заместиш цяло ядене все пак.За поддържане на лактацията ще се налага да цедиш и на работата по един или два пъти.Ако имиш хладилник ще можеш да използваш и това мляко.В хладилник може да се пази за около 24 часа.
Е,успех и дано да съм ти била полезна.
Виж целия пост
# 2
Да, помага ми много тази информация и благодаря. Имам само още въпрос за броя на хранения, пет ли са общо и горе долу в колко часа, знам че сигурно при нас ще е различно, но все пак ориентировъчно...И друг въпрос какво те накара да предпочетеш пюретата на Хип пред домашно приготвени или става въпрос за спестено време?
Виж целия пост
# 3
Здравей и от мен! Grinning
За броя на храненията и аз се чудех,но Лора в някой дни иска да яде на три,три часа и половина и се получават пет храненията.В други дни иска на четири часа и стават четири храненията.Според мен,води се по малките.
Аз също давам пюретата на Хипп,защото нямам домашни зеленчуци и плодове,само тиква и ябълки имам,а тези от пазара в никакъв случай не бих дала на Лора поне до годинката.Пюретата на Хипп са екологично чисти,без захар,без сол,без консерванти,само че някои съдържат сметана,сухо мляко-от тях не давам още.
Виж целия пост
# 4
Здравей отново,

Ние сме на 5 хранения в следните часове:7.30ч кърмене,11ч. зеленчуково пюре+кърма,15ч. плодово пюре+кърма,18ч. каша+кърма,21ч. кърмене. Не винаги спазвам тези часове.Понякога бебето се успива или иска да яде по-рано.Водя се по нея.Случвало се е да яде и само 4 пъти,но много рядко.
Избрах пюретата на Хип,защото са био и с контрол на съдържанието.Аз нямам домошни плодове и зеленчуци,а от пазарските не смея още да дам.Само внимавай с пюретата с морков,защото ако прекалиш бебетата стават оранжеви Simple Smile Давай най-много по два пъти в седмицата.
Виж целия пост
# 5
Забравих да кажа,че редувам зеленчуковите пюрета с месни всеки ден.Ползвам от месните пюрета на Гербер,защото са без сол.Само пуйка с тиква на Хип е без сол.От него също давам.
Виж целия пост
# 6
Ще следя с интерес темата. Мислех да питам същото Laughing marta7, това е схемата, по която и аз мисля да захранвам Hug
Виж целия пост
# 7
Здравей отново,

Ние сме на 5 хранения в следните часове:7.30ч кърмене,11ч. зеленчуково пюре+кърма,15ч. плодово пюре+кърма,18ч. каша+кърма,21ч. кърмене. Не винаги спазвам тези часове.Понякога бебето се успива или иска да яде по-рано.Водя се по нея.Случвало се е да яде и само 4 пъти,но много рядко.
Избрах пюретата на Хип,защото са био и с контрол на съдържанието.Аз нямам домошни плодове и зеленчуци,а от пазарските не смея още да дам.Само внимавай с пюретата с морков,защото ако прекалиш бебетата стават оранжеви Simple Smile Давай най-много по два пъти в седмицата.

Благодаря много за ясните обяснения...Така както гледам, май ще се налага не само да се цедя веднъж нощем към 4 часа, но и вероятно ще трябва да им додават по един биберон АМ  в дните, когато ще отсъствам по-дълго....Е, за щастие тези дни ще са само няколко в месеца, та се надявам  ,че няма да ми се отрази на кърменето и на тяхното здраве..А имате ли представа дали се продължава в същия ритъм и през следващите месеци, тоест това е примерно меню за седми и осми месец, доколкото разбирам...Най-вероятно броят на храненията и часовете си остават до година същите, поне така си представям и навярно само количеството на пюретата се увеличава леко? Или бъркам.
По отношенията на пюретата Хипп, сега разбрах...Аз пък си бях мислила първо, че ще купувам подове и зеленчуци от щандовете био, не знам дали има вече такива възможности в България, живея извън родината....Но не знам пък, може би и пюретата на Хипп тогава да опитам. Но прясно си е по-добре в някакъв смисъл, нали не е задължително плодовете и зеленчуците да са готвени или греша?
Ох, много ми се иска да продължа да кърмя юнаците до годинка....От друга страна се чудя ще успея ли да сваля няколкото кила в повече мазнинки, дето ми се образуваха няколко месеца сякаш след раждането, а не от бременността и имам чувството, че кърменето ги поддържа на хормонална основа....Изобщо отслабва ли се, като се спре кърменето по-лесно? Никога не съм имала проблеми с тегло, но сега имам чувството, че с количествата храна , които поглъщам , трябваше даже да съм цяло прасе.....Най вече коремът ми ме плаши, защото ето вече пети месец, но е някак още разтегнат, като седна и се наведа, прелива от джинсите, пък правя много упражнения и отдолу мускулите ги чувствам стегнати. Та ще изчезне ли някога тази торба?????

е, малко се отклоних от първоначалната тема, но пак е свързано с волята да кърмиш дълго време и въпреки затруденията Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Здравей Алечка,

Ако можеш да взимаш био продукти и от тях да правиш пюретата това ще бъде много добър вариант,защото ще контролираш хигиената и съставките изцяло.Трябва ти само пасатор.Пюретата трябва да са много гладки иначе бебетата няма да ги ядат,а може и да се задавят или повърнат.Не слагай сол или захар поне до годинка. В БГ не съм виждала такива био щандове,но може и да има все пак.
Пюретата на Хип също са хубави и не пречи също да ги използваш стига бебоците да ги одобрят.
Аз също мисля,че режимът на хранене се запазва в този вид за дълго време и само количествата и разнообразието на храните се променят.Количеството необходима кърма леко спада.Месля,че става около 500гр около годинката.Около годинката може да се мине и на 4 хранения.Те бебетата сами ще си покажат по колко искат да ядат Simple Smile
Относно пресните плодове и зеленчуци трябва малко да почакаш,защото може да предизвикат колики.Аз мисля да дам на моето бебе в 9-10 месец.Чела съм тук ,че много мами стържат плодове в кашата или дават на бебетата направо да си гризкат стига да имат зъби.Ние нямаме още нито един.Трябва да ги белиш и миеш много добре.За зеленчуците е добре да се киснат за 20-30 минути във вода,за да се махнат повечето нитрати.
Мисля,че с малко АМ само по изключение няма да отбиеш бебетата.Използвай биберон с малка дупка,за да не тече прекалено лесно млякото.
За килограмите не се тревожи толкова.Ти трябва да се храниш добре,за да имаш достатъчно мляко особено при две бебета.С времето ще отслабнеш.Аз едва след 7 месеца си върнах нормалното тегло,но съм по-широка в ханша и дрехите пак не ми стават Simple Smile е,ще го преживеем!Да са живи и здрави бебоците само!
Виж целия пост
# 9
Мерси много за съветите

Ох, абе няма да е много лесно сигурно в началото с нагаждането на кърмене и отсъствие от вкъщи, ама нейсе....То сигурно си има друг начин, някои майки започват отрано да заместват едно кърмене с ядене....Тоест в някакъв смисъл така се започва едно постепенно отбиване, свекърва ми даже така ми каза, ти скоро ще можеш да започнеш да заместваш едно кърмене с пюре, като ги захраниш и ще ти е по-лесно. Но на мен ми се иска възможно по най-здравословния начин за тях да продължа да ги храня, а явно това означава да се запази броят на кърменията. Майка ми разправяше, че на девет месец съм се отбила сама, ама като се замисля, тя ми е разказала, че доста рано е започнала да ми дава кисело мляко, бананова каша и тн, и сигурно е нормално, че на девет месеца не съм искала повече да суча. Иначе съм здрава като куче, да чукам на дърво, ни вирус, ни бактерия ме лови и до ден днешен, ама то знае ли човек с днешното замърсяване, струва си да се положат повечко усилия с цел превенция...
Иначе бебетата са си свикнали да пият от биберон всяка вечер изцедено мляко и досега не ни е пречело на кърменето, даже проблемът е, че без значение колко са изпили, искат да си сучат , за да заспят Simple Smile
За излишните сланинки и аз съм в едно летаргично състояние, така или иначе не мога да си представя да ям по-малко от това, което ям, такъв вълчи глад ме гони, сигурно поглъщам поне 3000 кал на ден...Дано да се нормализира това плюскане, като спра да кърмя, че ще се разорим, то по скъпо ще ни излезе, отколкото ако купувахме АМ Embarassed
Виж целия пост
# 10
Kато гледам записките си с второто ми дете , режима ни е бил следния :
 6 ч - кърма
 8 ч - кърма
11ч ( или 10.30 ) - каша ( редувам царевична,оризова, елдена) - 90 грама и половин плодово пюре - 90 или 60 грама.  Половин час по-късно суче и заспива.

14ч ( или 15 ) - зеленчуково пюре ( тиква, картофи, моркови  ) - 150 грама и го кърмя
18.30ч ( 19 ) - половин  плодово пюре с извара или каша - 100 грама и кърмя. Ако е много изморен , само кърмя.  Към 20.30 - 21 пак кърмя и заспива. Нощем не се е будил, с изключение на времето,когато растяха зъби. Строг режим не е имал -  водила съм се по детето. Понякога съм давала в 11ч зеленчуково пюре, а в 14 - 15ч, като се събуди , каша и плодово пюре.
 Когато сте с децата , само ги кърмете, в часовете, когато не сте при тях биха могли да ядат пюре и каша, а вие да изцеждате кърма. Само ако можете да отложите и пътуванията...
Виж целия пост
# 11
Спокойно!Ще се справиш!само не насилвай прекалено нещата,защото може да се получи обратен ефект.Знам,че ти се иска децата по-бързо да станат самостоятелн в храненето,но това става постепенно.Аз не съм привърженик на ранното захранване.Струва ми се съвсем разумно да не се дава неподходяща храна на съвсем малко бебе с недоразвита храносмилателна система.Всяка майка решава как да постъпи сама обаче,защото най-добре си познава децата.Може и да няма никакви проблеми,но аз поне не искам да рискувам.Бебчовците сами ще ти подскажат за режима и за количествата поемана храна,но кърмата си остава основна до годинката.
Виж целия пост
# 12
Записвам се да следя темата.При нас захранването върви трудничко,бебо не иска да яде пюрета и каши,иска само да опитва от нашата храна.Ясно е,че предпочита Laughingпедагогическото захранване,но незнам като му давам трошички кога все пак ще е напълно захранен.С дъщеря ми захранването мина неусетно и безпроблемно,но с братчето нещата са по-сложни.Не иска изобщо да опита да пие от биберон,започнах да го уча да пие от чашка с мек накрайник.Другите бебета на нашата възраст вече ядат почти всичко и аз малко се притеснявам.Но ще продължа бавно и постепенно,дано до осмия месец успея да го захраня.
Виж целия пост
# 13
Здравей, аз започнах да ходя на работа, когато малкия беше на 8 месеца, но работя по 4 часа на ден. Не е било проблем тези 4 часа да ме изчака диването и ако огладнее да му дадат нещо за хапване.
Според мен си струва да си помислиш дали не е възможно в дните, които отсъстваш дълго да се връщаш за обяд или да ти водят децата при теб. Така си спестяваш 1 цедене и според мен спокойно моцат да изкарат 2Х4 часа без мляко. Ако все пак се налага да им дават-може да е АМ, не виждам защо не, все пак бебетата са вече захранени, то е все едно да въведеш още 1 храна-АМ.
За режим не мога да ти дам съвет, защото аз захраних педагогически и до годинката малкия изяждаше символични количества твърда храна, та едва ли се е засищал с 1-2 чаени лъжички храна Grinning
Сигурна съм, че ще се справиш, просто трябва да нагодите храненето на малките, така че да е най-лесно за теб и за този, който ще ги гледа. Не мисля, че ще е лошо, ако замените 1 хранене напълно с твърда храна, спокойно може да ползвате АМ или кисело мляко....
Абе-варианти много, ще видиш че ще се наредят нещата. Аз все пак смятам, че е по-добре да даваш АМ, отколкото да ставаш посред нощите да се цедиш-все пак и ти си човек и ще имаш нужда от почивка и сън.

Мария Дара, ПЗ също минава неусетно-просто слагаш детето на масата с теб, то яде когато иска и колкото иска и след време, просто установяваш, че вече хапва добре и че е захранено с всичко Grinning Моя син започна да яде по-голямо количество твърда храна след годинка, годинка и месец.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия