Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Без земя... Биологично динамично земеделие.

  • 31 844
  • 226
"Без земя. Наръчник по изправяне на крака" - това е книга на Франц Карл Рьоделбергер и в момента се намира на книжния пазар.

Искам да ви прецакам, като ви я препоръчам. Прецакването е от това, че после трудно се живее с досегашните навици. Навици като пускането на водата в тоалетната, електричество, хранене...

Книгата е изключително увлекателна и интересна. Авторът разказва как е станал земеделец, който прилага и преподава биологично динамичния подход. Чете се на един дъх. Е, на няколко дъха, защото е дълга  Laughing

Мястото на тази тема е в този форум, защото е по-свързана с алтернативното лечение, отколкото с каквото и да било друго в бг-мамма.
Виж целия пост
# 1
"Без земя. Наръчник по изправяне на крака" - това е книга на Франц Карл Рьоделбергер и в момента се намира на книжния пазар.

Искам да ви прецакам, като ви я препоръчам. Прецакването е от това, че после трудно се живее с досегашните навици. Навици като пускането на водата в тоалетната, електричество, хранене...
Ох, не зная нищо за книгата, бих попрочела. Аз лично действително искам да живея в къща и някъде на село (абе да не съм в града). Искам да си имам и градина и да си отглеждам зеленчуците и плодовете, да ис имам кончета и разни ей такива прости нещица.... Crazy
Обаче това за тоалетната-моля ти се, провокира ме много. Как и къде да акаме, когато сме в градовете, бе хора? Crazy
Виж целия пост
# 2
Мая, айде разкажи още малко, де  Praynig Ти напоследък си като мъдреца от приказката - по жълтица за всяка дума  Sunglasses

Аз както обичам да ми е светличко, може да почна да си гася лампите, казваш...
Виж целия пост
# 3
Звучи интересно. Аз и съм за природосъобразния начин на живот - по-далеч от града, по-близко до природата. Надявам се някой ден да го постигна  Peace
Виж целия пост
# 4
Разкажи.
Виж целия пост
# 5
Мъжът ми вече яко се прецака - от първата страница.
Още не съм правила сравнение, но май има тук такова нещо- в с. Желен, до Своге, едни готини младежи действат неуморно - "Тринога".
Виж целия пост
# 6
Мъжът ми вече яко се прецака - от първата страница.
Още не съм правила сравнение, но май има тук такова нещо- в с. Желен, до Своге, едни готини младежи действат неуморно - "Тринога".
ти да не живееш в Желен?
аз имам приятел, който е от въпросните младежи
www.trinoga.org
Виж целия пост
# 7
 Ако живеех в Желен щях ли да си трая?
 Аз ги посетих преди 2 лета с детето ми и таткото по толкова необичаен начин, много неща ни разказа Филип, много от тях сигурно не сме разбрали... но ще се върнем!
 Произвеждаха естествени сладка от горски плодове и сушаха билки от планината по традиционни начини...имаха много планове...Филип е доста години по-млад от мен, но се почувствах адски незряла пред него...Около тях е много интересно, аз бях в началото на бременността и не исках да пътувам, но в мечтите си често ходя при тях.
 Да се върна на книгата- от Филип чух смайващи неща за земеделието, сега ги чета в Без земя и ми е много интересно, но защо така гадно ми се свива гърлото? Защо за всяко просто, некомерсиално нещо трябва да се полагат неимоверни усилия?
Виж целия пост
# 8
Недейте така с недомлъчки, че няма да мога да спя сега.
Давайте по същество, скицирайте накратко за какво иде реч1.
Гледах сайта на тия триноги-нищо не разбрах, освен,че праят еко-мероприятия.  newsm78
Каква им е връзката с тази книга?
Къде живеят? Как се издържат? Отде пари за сайт и други подобни? Проекти? Кой ги финансира?
Да се върна на книгата- от Филип чух смайващи неща за земеделието, сега ги чета в Без земя и ми е много интересно, но защо така гадно ми се свива гърлото? Защо за всяко просто, некомерсиално нещо трябва да се полагат неимоверни усилия?
Защото парите управляват света.
И все пак, на мен ми е интересно и наистина искам да разбера тия неща. Няма да имам време да ходя до книжарница може би до края на седмицата, така че книгата скоро няма да прочета. Затова чакам просветените!  bouquet
Виж целия пост
# 9
С удоволствие бих разказала повече. Но няма да е толкова интересно, колкото в книгата. Затова и не го направих по-рано. Но ОК, ще синтезирам.

Интересно е как научих за тази книга. Една приятелка ми каза, че мъжът й чете една книга и тя започнала няколко страници да види за какво става въпрос, но се захласнала и след това с мъжа й само се дебнели кой да чете. С приятелката имаме сходни възгледи и това ми беше достатъчно да потърся книгата без да зная дори тематиката. Попитах я само за заглавието.

За книгата.
Авторът разказва как от дете се е интересувал от земеделие. Против желанието на родителите му. Първите му регистрирани пориви са от тригодишната му възраст. Заради тази страст по-късно напуска семейството си. Изключително силен момент в книгата. Повече смешен и вдъхновяващ. В последствие получава земеделско образование.  И накрая от една ферма, в която прилагат биологично динамичния подход, му разбиват представите. Покрай темата за ГНМ ще видите колко шокове изживява този човек, но не боледува след това. Решава конфликтите си разумно. След това се бори с държавните учреждения, за да прилага подхода там, но удря на камък. И накрая самият той основава ферма, в която прилага биологично динамичния подход.
В книгата има много разкази. За хора, които са опрели до тяхната ферма за помощ на някой тежко болен, за скептици, които излизат от релси при вида на плодородието без отрови и торове... Описват се много от похватите, но това не е наръчник по биологично динамично земеделие. Не зная дали има такъв наръчник на българския пазар, но ако няма, трябва да се появи.
Не мога да опиша чувствата, които остават накрая. В началото книгата е увлекателна, разказите интересни. Накрая... за накрая е запазил назидателната част. След като добре те е убедил в правотата си, все едно ти казва "Ти какво правиш? И какво не правиш? Заради такива като теб планетата ще се затрие. Ако не започнеш веднага, си кръгла нула." Е, аз пресилвам думите. Изобщо не е груб, но пресъздавам чувството, с което оставаш. И затова казвам, че ще ви прецакам като я прочетете.

Любопитни факти.
След радиацията от Чернобил във фермата им не е имало радиация. Навсякъде другаде е имало. Измерванията са направени както трябва. И в друга биологично динамична ферма не е имало радиация.
Авторът дава обяснение на СПИН-а. Прави връзка със здравето на планетата.
Основно правило на автора "Изследвай внимателно какво правят другите и прави точно обратното".

Нямам желание да чета друга книга. Започнах една (Луиз Хей), но тя не ме дърпа ден и нощ, както "Без земя..."  Затова, моля, при намиране на интересна книга, алармирайте   bouquet
Виж целия пост
# 10
Аз отдавна му се каня на биодинамичното земеделие, ама все не мога да стигна до него - толкова много неща не знам за толкова много неща Embarassed
http://www.helikon.bg/?act=books&do=detailed&id=24435
това е една книга, която видях скоро в Хеликон и ме заинтересова. не знаех, че Щайнер се е занимавал и със земеделие Rolling Eyes в сайта пише, че е изчерпана, обаче.
Виж целия пост
# 11
Много интересна тема. И аз се запалих по книгата и ще се опитам да я намеря и да я прочета. 
Мая,   bouquet 

Виж целия пост
# 12
Благодаря ти, Мая!  bouquet
Заинтригува ме достатъчно, за да потърся книгата и да я прочета.
Мисля, че тя подрежда още една част от моя собствен пъзел. Супер!
Очевидно нещо ме тласка да вървя все в тази "здравословно-алтернативна" посока.
Ето, от началото на годината се занимавам смо с взъобновяеми източници на енергия и с намаляване вредните емисии... Thinking Crazy
Виж целия пост
# 13
.... за скептици, които излизат от релси при вида на плодородието без отрови и торове...

Ей този момент ми е много интересен. С Ива много пъти сме си говорили за екологично земеделие, и сме се чудили дали е възможно наистина. Аз съм свидетел, че ябълките в нашата градина, ако не се напръскат, стават след това малки и червиви, и повече от половината опадват на земята. Черешите също са почти невъзможни за ядене. Изобщо много примери има, в които резултатите са доста обезкуражаващи без стандартните методи, срещу които толкова се пънем иначе... Не че с другото не ме заинтригува, но специално заради това бих си направила труда да се зачета в книгата.
Виж целия пост
# 14
Мая, според мен много точни са думите ти за книгата- у мен беше същото усещане.

Ако я няма на пазара, мога да проверя дали я има в магазинчето, от което я купи мъжът ми ("Здравец",  на  ул. Милин камък, Лозенец- за здравословни продукти)

   Варосвахме в неделя плодни дръвчета и се сещаме- дали е правилно? Ама като нямаме наръчник...
   За Тринога- обадете им се, отидете им на гости, те ще ви кажат в кой момент, какво да носите и какво ще се очаква от вас... това беше най-невероятното гостуване!
   Извинете ме ,че ги препоръчвам в тази тема!

   От мен един цитат от книгата:
   Ще донеса и камъни и ще ги натрупам сред храстите, за да си намерят убежище и място за презимуване гущерите, жабите, слепоците и калинките. Ще доведа водите на някой чист поток, за да направя езеро за жабите. Ще прибавя и кошер с три здрави пчелни семейства. На всеки трийсет метра ще закача по една къщичка за птици, за да привлека синигерите. И прилепите не бива да липсват
   Така естествената борба с вредителите може да функционира ден и нощ .....
стр. 233

    Не мога да спра да преписвам, по-нататък пише за компоста... А отворих на случайна страница и подхванах втория ред изпречил се пред очите ми!
   Maria.St , може би частично това е посоката!?
   
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия