Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За кърменето на поискване

  • 409
  • 5
Здравейте момичета!
Пускам,като нова тема мнението на д-р Йонов за кърменето.Той е неонатолог и консултира в нашия форум майчета,които имат въпроси относно бебчетата си.

На негово мнение:

DrYonov:
Относно глюкозата или подсладената вода: направо ги захвърли, защото не вършат никаква работа. По-доброто е: Кърми детето толкова пъти и в такова количество,каквото то иска и това с голяма вероятност ще свърши повече работа от глюкозата.

...му беше зададен въпрос от

yosarian:
Доктор Йонов, Включвам се в консултацията заради този цитат горе. Вероятно сте посетили и форум Кърмене и захранване. До сега липсва компетентно мнение на медицинско лице по отношение на кърменето на поискаване и изключителното кърмене до 6 месеца. Тази липса кара много майки да се съмняват в правилния избор на този начин на хранене. Какви са плюсовете и минусите на едно такова хранене. Знам че специалността ви не е специалист по хранене Grinning но все пак до колкото хранененто на новороденото е една огромна част от ежедневието му и определя здравословното му състояние реших, че вие сте може би човека който може да ми отговори на тези въпроси. Извинявам се ако въпросът ми не е на място.

Ето и отговорът му,който може да ви е от полза Simple Smile

DrYonov:
Здравей yosarian,
Със сигурност няма да мога да дам изчерпателен отговор на поставените от теб въпроси. Преглеждал съм форума и го намирам за много полезен. Някои неща от библиотеката му даже са ми от полза.
По отношение на естественото хранене (кърмене) мнението ми е
АБСОЛЮТНО ЗА!Относно кърмене при поискване също.
Част от най-важните мотиви са:
1. Кърмата, като биологичен продукт е претърпяла развитие в посока на най-подходяща храна за новороденото на даден вид. Отделно от това кърмата на дадена майка е най-подходяща точно за нейното новородено.
2. Майката предава част от собствeния си имунитет на новороденото чрез клетки и субстанции,налични в кърмата.
3. Емоционалния контакт, осъществяван по времe на кърменето е от голямо значение както за новороденото така и за майката.
4. Преминаването през целия период на кърмене, започвайки се от начaлото и завършвайки с постепеното отбиване подлага организма на жената на по-плавни физиологични колебания и натоварвания и го предпазва от редица заболявания в по-късна възраст. В първите дни и седмици кърменето спомага и за по-бързото преминаване на женския организъм от състоянието на бременност към нормалното и физиологично състояние.
5. Известно е, че кърмените деца по-рядко боледуват в зряла възраст от някои социално значими автоимунни заболявания.
6. Относно свободния режим на кърмене: Никой не знае абсолютно точно от какво количество кърма се нуждае детето в даден момент, колко кърма има в гърдата тогава и е абсолютно безпредметно да държим едно кърмаче гладно само и само за да му се изгради някакъв строг спартански режим. Още повече с времето майката и детето се нагаждат един към друг и гърдата произвежда кърма в достатъчни количества на определени интервали, ако майчиният организъм не е подложен на някакъв физически или емоционален стрес. Така режима сам си идва на мястото. Simple Smile
Могат да се преведат оща редица доводи в полза на кърменето, които може да се открият и в материалите на вашата библиотека.
Дали да се кърми? Отговорът е ДА, но не на всяка цена. Ако това заплашва зравето на майката (физическо или психическо) едва тогава е уместно да се търсят алтернативи.
Относно ранното захранване: Не съм абсолютен привърженик на крайностите. Нито абсолютно ранното захранване, нито прекалено късното са за предпочитане. Всяка майка трябва да напипа сама ханителния толеранс на нейното дете, подпомагана от педиатъра си или литературата до която има достъп, внимателно наблюдавайки реакцията на детето към въвежданата нова храна. Шаблоните са удобно нещо, но те само ни предпазват от груби грешки. Така, че моето мнение е, че майката е тази, която най-добре ще усети хранителните нужди на детето си и най добре ще ги удовлетвори.
По този въпрос са изписани многотомни издания и едва ли бих могъл да отговоря на всички въпроси, а и не съм до там компетентен. За сега мисля, че горното е достатъчно да убеди повечето майки в полза от кърменето и внимателното въвеждане на нови храни в диетата на детето.


Виж целия пост
# 1
Благодаря ти, Искрица! Много е приятно да видиш такова мнение на педиатър в България! Simple Smile
Виж целия пост
# 2
По този повод:
Вижте какво изрових за Плевен. Изглежда там някой се е опитвал да прави нещо, но после е отишло в девета глуха.

"СЪОБЩЕНИЯ НА КООРДИНАТОРИ НА ДЕЙСТВАЩИ ПРОЕКТИ СЪЗДАВАНЕ НА КОЛЕКТИВИ “ПРИЯТЕЛИ НА КЪРМАЧЕТО”
 
координатор на проекта: д-р Ваня Недкова- гл. aс. в кат. “Детски болести”- ВМИ Плевен
 
Организирано е обучение на 20 акушерки и медицински сестри от женските и детските консултации по проблемите на кърменето, предимствата на естественото хранене за здравето на детето и методите з стимулиране на кърменето, както и неблагоприятното влияние на тютюнопушенето и психичните натоварвания върху кърменето.
Проучено е храненето на двумесечните деца от гр. Плевен през 1995 г. и резултатите са сравнени с данните от 1996 г. Установихме увеличение на процента на естествено хранените деца от 50 % за 1995 г. до 85 % за 1996 г. Резултатите са изнесени на Национална конференция по проблемите на храненето - гр. Варна, септември 1996 г. и са представени за публикация в сп. “Педиатрия”.
Изработен е работен фиш за индивидуална работа с майките-кърмачки.
Публикувана е статията “Кърменето на децата - изключително важен фактор за развитието им” във вестник “7 дни в Плевен” - 15-21.II. 1996 г., стр.3.
Определени са два часа седмично за консултации по проблемите на кърменето"


Съобщението е оттук: http://HTTP://WWW.LIVEBG.NET/PSBH-DIGEST/DIGEST1.HTM


Виж целия пост
# 3
Това е най - разумното и балансирано мнение което съм чувала до сега от лекар, за което благодара на доктор Йонов. Grinning
Виж целия пост
# 4
Благодаря на Искрица и на доктор Йонов!Наистина разумна позиция,без крайности и залитания в една или друга посока.Хубаво е да има повече лекари като Вас!  bouquet
Виж целия пост
# 5
Е как да не се изфукам, че този човек се грижи за детето ми bowuu
Благодаря ти, Максим  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия