Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Детето ми направи гърч

  • 6 766
  • 36
В събота за първи път оставих сина си (2 г. 4м.) да преспи в свекърва ми. Всичко е било наред, в неделя се обадих в 10.30 да кажа, че идвам да го взема и тя ми каза, че преди 1 час е вдигнал Т. Веднага отидох да го взема и се прибрахме, измерих му Т- 39,2. По принцип до 39,5 избягвам да давам температуропонижаващи, съответно нищо не му дадох, на него му се спеше и легнахме да спим. В 15 ч. направи гърч, продължи не повече от минута- минута и половина. Извиках лекар да го прегледа, каза, че е вирус, изписа противовирусни и толкова. Обадих се на хомеопатичката му, с която по принцип много трудно се свързвам, каза ми да му дам Беладона 30 CH ако пак вдигне. Детето се оправи за 2 дни, днес вече му е втори ден без Т. Въпросът ми е оттук нататък как да го лекувам, след като не бива да допускам повече Т по- висока от 38. Досега съм давала температуропонижаващи само Т е наистина много висока и то ако детето видимо е зле. Той по принцип добре реагира на високи Т, вдигал е 40 градуса и е бръмчал като моторетка, никога нищо не му се е случвало. Болестите ги е изкарвал за 2-3 дни. Но вече не мога да позволя подобни Т. Мъжът ми също е правил фебрилен гърч като малък, след това не го е повтарял. Притеснявах се, че е реагирал толкова остро на раздялата с нас, мислите ли, че е възможно? Иначе знам, че е вирус, след това разбрах, че дечицата с които играе всеки ден са го изкарали, но разбира се майката не е счела за нужно да ми каже, че децата й са болни.
Има ли дрги дечица, направили гърч? Повтаряли са го? Как ги лекувате след гърча, на колко градуса им сваляте Т, с какво?
Ще бъда много благодарна на всеки, кйто ми отговори.
Виж целия пост
# 1
аз не се чувствам много компетентна, но мисля, че гърч се прави не от висока Т, а от рязка смяна в температурата - както качване, така и понижаване. това май педито ми го беше обяснявало newsm78

иначе моето дете редовно вдига 40 Rolling Eyes абе, как прозвуча, исках да кажа, че като вдига, обикновено е 40, да чукам на дърво, не е имала гърч, ама и на мен ми е притеснено. а как точно изглежда гърча. ще следя темата.
Виж целия пост
# 2
Касис, и моето дете вдига често 39- 40 градуса, веднъж даже беше 40,1, но нищо не му беше ставало досега. И аз съм чела за рязката смяна на Т, че е опасна, но аз не му дадох лекарство за смъкване, така че не е от това, освен ако не му е се е вдигнала рязко нагоре.
Не се обиждай, но честно казано не ми се разкава как изглежда гърча.
Виж целия пост
# 3
Температурния гърч просто няма как да се сбърка. Детето изпада в нещо като несвяст и се гърчи, потреперва /приличаше ми на слаб епилептичен гърч/. Температурата в този момент е много висока - над 40 градуса, вдига се рязко. Трябва в този момент да му се бръкне в устата и да се държи езика /има опасност да го глътне/.
При какъв лекар да се заведе детето?!? Ами директно се вика бърза помощ или търчиш с колата пак натам. Ако имате възможност го увийте в мокри чаршафи /за по-бързо смъкване на температурата/, но го и загънете отгоре с одеяло после, защото пък може да му докарате друго.

Ето тук съм описала какво представлява, от това което съм видяла аз. Рязкото покачване на Т вреди на мозъка, затова е и толкова опасна.
Виж целия пост
# 4
хм...дребната при последната температура изглеждаше странно - лицето й беше супер спокойно, гледаше в една точка, не реагираше на нищо(бутах я, говорех, но тя не помръдваше). телцето й леко потрепваше в продължение на няколко минути(не повече от 3-4 според мен).  аз реших, че всъщност спи с отворени очи, ама може ли да е било гърч. лицето наистина беше абсолютно спокойно.

не си преставям, както се паникьосвам, сама да я съблека, да я увия в чаршафи и...така. и после какво - чакаш просто да свърши гърча ли?
Виж целия пост
# 5
Ооо, аз това с увиването на чаршафите не съм го правила. Директно към Бърза помощ. То линейката я срещнахме по пътя и там му биха нещо от което той се успокои. Това за чаршафите после ми го казаха, но аз така или иначе никога не съм го практикувала. Но непременно трябва да му се държи езика, защото има голяма вероятност да се глътне.
За спокоен незнам, беше като отнесен по скоро. Може би при вас е било друго. Когато имаше гърч имах чувството, че детето си заминава. На никого не го пожелавам да види и изпита това нещо.
Виж целия пост
# 6
Аз пък знам, че не трябва да се бърка в устата, детето трябва да лежи обърнато на една страна, за да падне езичето в бузата и да не го глътне. Детето не се пипа и чакаш да отмине гърча. Аз лично веднага се обадих на д-р Мангъров/завежда Детско отделение в Инфекциозна/, каза ми като свърши гърча да му сложа свещичка Ефералган, след това дойде да го прегледа.
Виж целия пост
# 7
Това да не се пипа се отнася за епилептичните гърчове. Честно казано не се виждам в ролята да не правя нищо и да чакам да му отмине гърча при условие, че детето изглежда така сякаш си заминава.

Не мисля, че това е нещо което можем да дискутираме. Може децата ни да са изкарали по различен начин гърча си и всяка от нас е отреагирала както е намерила за добре. Просто си пожелавам такова нещо да не ни застига отново  Praynig
Виж целия пост
# 8
Дъщеря ми правеше редовно когато вдигне температура. Затова невролог ни препоръча да даваме Фенобарбитал ако не се лъжа винаги когато е болна. Когато започнах да го давам, не сме имали гърчове. Доколкото знам тези състояния са най-много до 5тата годинка и не са опасни, но е страшна гледката , и е опасно само детето да не падне и да не се удари в този момент, а когато са с температура има случаи да направят и по 5 гърча на вечер. Консултирай се с детски невролог за да не се повтаря.
Виж целия пост
# 9
Да точно фенобарбитал му биха и на моя син в линейката, за да се преодолее високата температура Peace
Виж целия пост
# 10
Защо да не можем? Напротив- важно е да се знае как е правилно да се постъпи. Това, което написах се отнася за всички гърчове, знам го от д-р Мангъров и съм го чела на доста места. Той даже изрично ме е предупреждавал ако се случи нещо такова да не пипам нищо в устата/ викала съм го и друг път и съм разпитвала какво е правилното поведение при гърч/. Тъй като синът ми вдига много високи Т винаги ме е било много страх от гърч и държах да съм подготвена. Както и да е, да не спорим всеки сам си преценява откъде да черпи информация и кой лекар е достатъчно компетентен, и двете сме виждали най- ужасната гледка, не я пожелавам и на най- големия си враг.

Ти след гърча кога започваш да сваляш Т? Въобще как действаш при Т?
Виж целия пост
# 11
Както и по напред написах, явно различно са го изкарали децата ни и поради различни причини са вдигнали рязко температурата. Детето ми тогава за първи и надявам се за последен път направи гърч /да чукам на дърво/. Оттам насетне ние постъпихме в болница, защото беше с двустранна пневмония. Лекуването беше изцяло болнично.

А колкото до това как аз процедирам при висока температура е друг въпрос. Тъй като съм във форум, където се ползва хомеопатия не мисля, че моят начин ще представлява интерес, а той е че ползвам лекарствени средства. Включих се в темата поради това, че имам мнение по въпроса за гърча, но не и за хомеопатията  Peace
Виж целия пост
# 12
Да точно фенобарбитал му биха и на моя син в линейката, за да се преодолее високата температура Peace

Нееееее, Фенобарбитала не е за температура, а за самите гърчове.
Виж целия пост
# 13

А колкото до това как аз процедирам при висока температура е друг въпрос. Тъй като съм във форум, където се ползва хомеопатия не мисля, че моят начин ще представлява интерес, а той е че ползвам лекарствени средства. Включих се в темата поради това, че имам мнение по въпроса за гърча, но не и за хомеопатията  Peace


Добре де, моля те кажи, за мен определено представлява интерес, тъй като вече трябва да допускам Т по-висока от 38 градуса и очевидно ще трябва да включвам и традиционна медицина. А колко голямо беше детето ти тогава?
Виж целия пост
# 14
И моето детенце прави гърчове...вече имаме 2. SadДекември беше първият ,сега началото на юни-вторият.Вторият гърч беше при 38.6 градуса температура.... ooooh!Голям кошмар,знам какво си преживяла.При нас няма фамилна обремененост.Винаги съм се изумявала на някои от вас ,как при 39 градуса Т не дават антипиретик.Аз след втория гърч вече и при 37.6 давам сироп....нямам друг избор.Над 38 сме на свещички,над 38.5-Аналгин.Ох,ужасно е...дано не ви се случва повече.Аз ,в момента,в който Янето кихне...буквално се разтрепервам и вадя термометъра. Sad
Ще завърша оптимистично-израстват се....5-6 годишна възраст,някои до първи клас.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия