Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Спомняте ли си бай Тошо?

  • 18 174
  • 364
Днес се навършват 10 г. от кончината на Тодор Живков.Мразен от някои, но обичан от по-голямата част от народа той управлява България няколко десетилетия начело на Партията и държавата. По-възрастните от нас (като мен например) си го спомняме добре. Завинаги ще останат в съзнанието ми новоговишните му приветствия към българския народ.
Лека му пръст и да си го спомним с добро. По принцип не беше лош човек.

Ето и откъси от едно изследване озаглавено "Живот в преход" на Световната банка (СБ) и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)

Цитат
Според изследване българите изпитват носталгия по социализма
   
Дори и младите, които не помнят управлението на Тодор Живков твърдят, че през неговото управление се е живеело по-добре

Изследването "Живот в преход" на Световната банка (СБ) и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) показва, че в България цари общо усещане за несигурност и носталгия по миналото. Всеки четвърти българин не вярва, че някога ще дойдат по-добри времена, а 15% от младите (между 18-34 г.) не отричат, че при определени обстоятелства авторитарен режим би бил по-удачно решение.

Изследването установява, че в групата на 18-34-годишните българи, които имат бегли спомени отпреди 1989 г., само 30% твърдят, че сега се живее по-добре. При българите между 34 и 49 години този процент пада на 20%. Около 15% от хората над 50-годишна възраст виждат икономически напредък, а 25% считат, че политическата обстановка сега е по-добра от тази преди 1989 г.

Проучването на световната банка е проведено в 29 страни от Централна и Източна Европа и от бившия ОНД. То е правено чрез анкети на 29 000 домакинства от целия регион.

Основният извод на авторите на доклада е, че заключенията дали преходът е свършил не бива да се правят само въз основа на икономическите данни. "За много хора в тези 29 държави демокрацията и пазарната икономика не вървят задължително ръка за ръка и мнозина си представят, че идеалното общество е някаква смес от свободен пазар и "желязна ръка", отбелязват те.
Виж целия пост
# 1
Спомням си го. Лека му пръст. Много неща могат да се кажат за него - и положителни, и отрицателни.
Виж целия пост
# 2
Спомням си го естествено!Лека му пръст!Една доста противоречива фигура,която ще остане в историята!
Виж целия пост
# 3
Спомням си го, разбира се.
Все пак част от живота си(макар и несъзнателната част) съм живяла "при Бай Тошо".
Лека му пръст.
Виж целия пост
# 4
Много, много бегло. Знам, разбира се кой е бил и прочие. Но образ нямам в главата Rolling Eyes
Виж целия пост
# 5
Много, много бегло. Знам, разбира се кой е бил и прочие. Но образ нямам в главата Rolling Eyes
значи си под 25. останалите не вярвам да не си го спомнят, най-малкото защото всяка вечер го даваха по ТВ Simple Smile
годините до 89 ги свързвам с безметежно детство и спокойствие.
Виж целия пост
# 6
Лека му пръст!

Имаше и не малко положителни неща от онова време...Въпреки че аз не бих могла да живея в него...Все пак го уважавам!

Ха ха ха...
Виж целия пост
# 7
Аз съм от поколението, които имат съзнателен спомен и отпреди 1989 и годините след това. интересно време беше. Моето семейство е много пострадало от онзи режим, но живееше много по-щастливо в сравнение със сегашните години. За съжаление, всичко, което става сега с поколението на родителите ни и на баби и дядовци ( за по-младите) е толкова тъжно и никога няма да се оправи....Скептично съм настроена и за след 20 години, когато поколението на сегашните 40 годишни ще излезе в пенсия.
Виж целия пост
# 8
Цитат
годините до 89 ги свързвам с безметежно детство и спокойствие.
.

Точно такива спомени имам и аз. Peace Лека му пръст.
Сега се замислих-най-готините ми спомени са от летуването-море по един месец Crazy.Чак ми омръзваше-сега е абсурд да останем един месец на море и то в такива хотели, в каквито си изкарвахме морето тогава.И да подчертая-нито майка ми, нито баща ми са членували в БКП. Тогава съм била малка и не съм го осъзнавала, но сега се замислям, че в момента няма никаква помощ за самотни родители, например.Имам спомени, че, когато майка ми и баща ми се разведоха /по времето на Тато/, не ни стана по-трудно, а напротив-държавата оказваше подкрепа на самотни майки.Къде ти сега такива екстри.Другият ми по ясен спомен беше спокойствието-играехме си до тъмни доби навън и нямаше грам притеснение, че може да ни се случи нещо.А сега съм почти на 30, но не се прибирам по тъмно сама Rolling Eyes. Като се замисля, предпочитам по авторитарни методи на управление, а не анархията и несигурността, в която живеем сега Whistling.Въпреки, че сега не се оплаквам от финансова гледна точка, но в този стрес... Whistling Малко дълго стана, но това са ми спомените-безоблачни и хубави Laughing.
Виж целия пост
# 9
Никаква носталгия не изпитвам ...89 г съм била на 10 години ... от преди това имам някакви спомени за подтиснатост в живота на родителите ми и света около мен, сивота и простотия .... детство щастливо имам, много игри, смях, дивотии,но света ми се струваше грозен ...а съм била дете ...странна ми е тази носталгия
Виж целия пост
# 10
Айде, пак тема за бившите избрани... Ще има весело!

По същество: помня го. Беше спокойно и безперспективно по негово време. Гъзоблизците просперираха, ядяха шоколадови яйца и носеха дънкено от Кореком. Сега квичат на умряло, че лошата съдба им е изтеглила килимчето под крачетата...
Да ви припомня също: рекламата беше мръсна дума, а в добро у-ще се влизаше само ако мама и тате са членове на Партията (често дори, това беше единствено условие).
Виж целия пост
# 11
Спомням си го, не изпитвам носталгия по неговото време, напротив.
Виж целия пост
# 12
Сега ще лъснем кои сме старите, дето помним бай Тошо. 

Не мога да кажа че лелея за неговото време. Радвам се че свърши.

Иначе лично за него, щом днес е дата от смъртта му - лека му пръст.
Виж целия пост
# 13
Лека му пръс !
Приветствията му не помня ,но виждам последствията от  управлението му.
Виж целия пост
# 14
е, спомняме си, спомняме си за него. Носталгия по времето му - по детството, да, по времето не, защото освен бай Тошо помним и други работи. А помните ли Корекома и бананите и колата - по нова година и с връзки, а манифестациите - няма не искам, не ми се ходи, вали проливен дъжд, а какво беше да имаш роднина невъзвращенец (леле, как звучи смешно сега..) - не искам и да си спомням.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия