Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Новоизлюпена майка-кандидат кърмачка-моля за съвети

  • 1 061
  • 23
Здравейте на всички! Много ще съм благодарна ако мога тук да си споделя притесненията и питанията относно нещо много ново за мен-кърменето. Цяла бременност се настройвам за кърмене и имам голямо, ама наистина голямо желание за това. Форума много положително ми повлия в тази насока да разбера колко е важно това за детето ми.
Имам момченце на 5 дни, роди се в Токуда, съвсем доносен, всичко му е наред и вчера ни изписаха. Персоналът доста ми помогна в първите стъпки, но имам и доста неясноти. Значи първите 2 дни му давах да суче коластрата и след това го дохранвах с добавката, която ми набутваха, за да не спадне на тегло. На втория ден вечерта ми слезе кърмата през нощта и от сутринта се почнахме само на кърма. Действах яко с помпата, защото ми бяха много препълнени и напрегнати, сега не са така. Та откакто ми е слязла кърмата е ял само 2 пъти АМ - единия път през нощта не ме събудиха и втория точно преди изписването защото ревеше зверски въпреки ,ч е го бях хранила сравнително скоро преди това, неонатоложката му бутна 40 гр и той ги изгълта , доста е лакомичък. Сега като сме си вкъщи е спокоен, храни се и пълни памперсите според мен( но не съм сигурна, не знам колко трябва да са пълни за 5-дневно бебе). Ака почти след всяко ядене, може би съвсем след всяко, освен веднъж снощи. С интервалите за хранене сме го закъсали, защото му давам да суче по повече от половин час от едната гърда само и не знам кой час да отчитам на начолото или края на храненето. След това доизцеждам ,за да стимулирам гърдата и замразявам в чашите виа на авент. Проблемът е ,че трудно разбирам дали се е наял, защото след кърмене търси още да суче, нищо че е висял 40 мин. на мен, а понякога поревава. Затова му направих 1 проба- изцедих 50 мл, нахраних го с шише и го наблюдавах какво прави-еми пак търси да суче и мърда с устнички и примлясва, та се успокоих, че може би си дояжда, просто иска да си дъвче нещо. Иначе като го кърмя не го оставям да заспива, побутвам го за подсещане, атка че да усещам ,че суче и преглъща. Та в момента основния ми въпрос е как да разбера, че се е наял, по колко време е нормално да го кърмя? Да доизцеждам ли след това, за да стимулирам произв. на кърма?Колко количество ако на памперса говори, че детето си хапва. Просто съм много притеснена да не би като отидем на преглед след 1 седмица да се окаже ,че не е наддал и да ми кажат да го блъскам с АМ, а аз толкова не искам, че няма накъде. Съжалявам за объркания пост, те и чувствата ми са объркани, много се надявам на вашата компетентна помощ. Благодаря ви предварително.
П.С Ако съм сложила 1 чаша виа в хладилника(ненапълнена) мога ли после да добавям нова кърма и в рамките на 24 часа да я замразя?
Виж целия пост
# 1
Първо, честито бебенце!  Grinning
Сега, на въпросите:
1. На 3 дни стомахчето побира 30 мл., на 7 дни 45 мл. Ако бебето е изяло 50 мл. от шишето, просто е преяло малко, което обикновенно се случва при хранене от шише независимо дали вътре има АМ или кърма.
2. Толкова малко бебе може да суче и по 20 и по 45 мин. и все си е нормално. В крайна сметка кърменето не е само хранене. Когато имаш време, прочети блога на Хедра и библиотеката тук.
3. Бебето се е наяло, когато само пусне гърдата или просто спре да суче и продължи да си виси на гърдата заради всички други причини.
4. Ако се притесняваш за наддаването, следи памперсите: 5-6 мокри памперса и 2-3 оакани (вече трябва да е жълто ако с консистенция на грахова супа и в количество поне 2,5 на 2,5 см) са добър показател, че нещата вървят добре. Можеш да занесеш бебето да го премерят когато навърши 2 седмици. Тогава, ако наддаването не е в норма, ще можеш да се обърнеш към консултант по кърмене и до контролния преглед на 1 месец вече ще сте се оправили Simple Smile Но, най-вероятно бебето ти ще е наддало повече, отколкото си очаквала Simple Smile Само гледай да не прави по-дълги паузи от 4-5 часа и за денонощието да имате 8-12 кърмения.
5. Можеш спокойно да допълваш изцедената кърма в продължение на деня. Просто за начало на бореното взимаш часа на първата поставана в чашата кърма. В хладилника кърмата се запазва от 72 часа до 7-8 дни според това колко ниска е температурата вътре. Ако ще замразяваш след 24 часа няма да е проблем. Виж в библиотеката таблизата за съхранение, за да знаеш колко време ще изкара във фризера в зависимост от типа на уреда. И не забравяй да си надписваш контейнерите с дата на замразяване.
Не си спомням за възстановяване на чревната флора след прием на АМ дали бяха нужни 2 седмици изключително кърмене или 4 седмици  newsm78 Но каквото и да беше, след като искаш да кърмиш и го правиш, ще ги "изкарате" тези 2 приема на АМ още преди 40 дни  Grinning
Виж целия пост
# 2
Благодаря ти мила за съветите. Аз съм прегледала по-голямата част от библиотеката вече, мислех, че съм подготвена, но очевидно не знам накъде да поема. Мисля си ,че се справям, защото детето е спокойно, спи и се кърмим колкото често се препоръчва, но се сблъсквам с десетки теории за кърменето и не знам по коя да се водя.
На училището за бременни ни казаха- да редуваме гърдите на всяко хранене и кърменето да не продължава повече от 1/2 час, тук пише да се кърми от всяка гърда. Посъветваха ни след кърмене да изцеждаме гърдата, за да стимулираме лактацията, тук пише( имам предвид библиотеката разбира се) ,че е ненужно ,ако не съхраняваме и че можем да си докараме хиперлактация по този начин. В болницата всяка неонатоложка и лекарка ми казваше различни неща, даваха на всички дечица вода заради жълтеницата, посъветваха ме да правя същото между храненията поне до края на първия месец, тук прочетох че водата е напълно ненужна и сега просто не знам- даму давам ли вода или не?
Виж целия пост
# 3
Моето бебе е изключително хранено с изцедена кърма до 5.5 месеца, защото така и не успях да го накарам да засуче след като се разбола на 2 месеца. НО - вода не съм му давала след изписването изобщо, чак след като го захраних. Отначало, а и по-късно може да се дават и двете гърди, но е важно първата да се изпразни, т.е. детето да поема и от задното мляко, което е по-високо калорично. Изцеждането е необходимо само в самото начало, докато започне да се регулира млякото като количество. Часови интервали не съм спазвала, докато кърмих детето си през първте два месеца, а и после като го хранех с шише.
Виж целия пост
# 4
Честито бебче и от мен!

Моите отговори от личен опит, теорията я оставям на лекарите:

Кърмиш винаги, когато бебето пожелае.
Не спазваш стриктен режим - кърмиш когато ти се стори, че бебето иска. Първата седмица когато сте заедно е времето, когато бебето още няма собствен режим, но съвсем скоро ще си го изгради само. Просто бъди търпелива, скоро ще забележиш, че започва да си иска горе-долу през определен интервал.
(моя син сука 2 години на интервал около 2 часа, денонощно). Освен това и то се учи да суче, както и ти да кърмиш сега.
Моя син също сучеше по 30-40 мин отначало.
Личното ми мнение, е, че не е нужно да се изцеждаш след сукане, за да не предизвикаш хиперлактация. А и за да наддава по-добре бебето все пак трябва да достига до задното мляко.
Достатъчно е да кърмиш на едно кърмене и от двете гърди, а не да дохранваш с изцедена кърма - просто е безмислено, защо млякото да стои в другата ти гърда, а ти да даваш с шише, не виждам логика.
Аз дори не си правех труда да помня коя гърда давах предния път - просто се опипвах и която ми се стори по-пълна, нея давах първа.
Чакай да опиша по-подробно как действах аз(имай предвид, че имам малки гърди:
Давам първо лявата, да речем. Изсуче я той(разбирай пусне сам), тогава предлагах дясната. Понякога сучеше и от нея, понякоге не. Следващото кърмене започвах от дясната. Като пусне предлагам лявата. И т.н.
В началото е трудно майката да разбере кога бебето суче ефективно и кога почива, затова се следят памперсите и общото състояние на бебето. Ти добре се справяш засега.
Все пак, ако го наблюдаваш внимателно докато кърмиш, а не правиш други неща по време на кърменето ще забележиш как отначало суче някакси на пресекулки - ту по-бързичко, ту изчаква, после като предизвика слизането на млякото суче с равни бързи глътки(това е предното мляко). После е възможно пак да има неравни къси и дълги дъвкания(тук някъде е мястото на задното мляко, но наистина в началото не се разпознава много-много. Като пусне гърдата би трябвало или да е заспало или да е с доволна физиономия и спокойно. Ако още отваря устичка и търси да сучи, предлагаш другата гърда. Така беше при мен, ако са ти големи гърдите май е малко по-различно с усещанията, не знам.
Аз вода предлагах няколко пъти в началото, видях, че не желае и спрях, после повторих към 7-мия месец, когато захраних, но и тогава не искаше. Периодично предлагах понякога, но Мъри пропи рвода чак към годинката, когато прояде от детската кухня.
Нищо не пречи да предлагаш вода, но не на всяка цена.
Бебетата не са роботи и според мен не е реално да се мисли, че бебето ще огладнява точно през 3 часа и ще се нахранва точно за половин час. Всяко си има собствен ритъм и метаболизъм, големина, ген и не на последно място настроение. Понякога е гладно, понякога е жадно, понякога просто има нужда да суче за успокоение и гушкане.
За мен гушкането е от голямо значение за бебенцата, както каза Хедра веднъж " Естественото местообитание на бебето е майката". Ако имаш слинг, животът ти с бебето ше е песен. Не се страхувай от разглезване. Разглезено може да бъде едно дете на 5 години, например когато осъзнава света и знае разликата между добро и зло. Бебето няма как да бъде глезено.

Това най-общо мога да кажа, ако имаш по-конкретни въпроси, питай.

А по кой път да поемеш може да ти подскаже само и единствено сърцето. В съчетание с майчинския ти инстинкт какво ти се струва най-добре за бебето, това е най-важното.
Чети мнения, чети съвети, чети форуми и Библиотеки и избирай!
Поне сега инфо има много, едно време каквото каже доктора -това е, а сега имаш избор, радвай се.

Още един пример с нас ще дам и приключвам. За забелването на пишлето на момченцата иде реч. Масово в България педиатрите насилствено го дърпат, цепват, абе, на какво ли не го подлагат детето за да му покажат главичката на пишлето още на 2 месеца започват. 
Четох много, и тук и гугъла пусках. Имаш избор - да го дърпаш или да не го дърпаш. Аз реших да не му пипам пишлето - инстинкта ми го каза, сърцето, както и многото инфо в нета.
Сега главичката на пишлето му си излиза съвсем спокойно без тези мъчителни процедури. Кога е станало това - не знам, тя природата си знае работата.
Така, че, както се казва - "ключът е в теб"
Виж целия пост
# 5
С две ръце гласувам за горните мнения, особено за грижата за момченца!!
Личното ми мнение е да се довериш на библиотеката - Бу и Хедра са консултанти по кърмене, за разлика от неонатолозите, и знаят много повече от тях за кърменето. Училището най-вероятно ти го е водила акушерка или лекар, а не сертифициран консултант по кърмене - ими разлика.
Аз започнах да изцеждам едва като ми се наложи да започна работа - бебето беше вече на 4 седмици. Най-добрият начин за стимулиране на лактацията е бебето да се слага на гърда винаги, когато поиска независимо дали търси храна, успокоение или забавление, това важи особено в първите 4-6 седмици, когато се регулира производсвото на млко спрямо нуждите на детето. По-добре е да не му даваш вода, за да не си пълни стомахчето с нея, вместо да суче. Също е хубаво да не го объркваш с биберон и шише преди да навърши поне 4 седмици. Като цяло изцеждането при изключително кърмено и на поискване бебе е почти невъзможно - особено след като е яло детето. Аз имах голям проблем с това, докато успея да събера достатъчно мляко, за да има за едно хранене, докато аз съм на работа (почасово) и после вече стана лено, когато бебето е пропуснало хранене заради шишето.
Следи срещите на ЛЛЛ - в София са всяка 3-та събота на месеца. До следващата срещата бебето ти вече ще гони 4 седмици и сигурно ще можеш да отидеш (дори заедно с него) - там ще получиш отговори на всичките си въпроси, независимо от обявената тема.
Виж целия пост
# 6
Може да яде 5 мин. и пак да му стига.Моят бебок досега не е цокал и от двете гърди почти никога.Единият път,ако яде от едната,на другия му давам другата.Итака и аз се притеснявах,обаче миналия месец беше наддал 1.6кг.Всичко си зависи от детето.Успех с кърменето и не се отказвай! Peace
Виж целия пост
# 7
Момичета страшно много ви благодаря за ценните съвети! Профил 
ludmilana поласкана съм за вниманието и времето, което си отделила да ми напишеш препоръките си. Просто всичко е много ново за мен и имам доста да уча, същевременно непрекъснато се притеснявам дали правя всичко правилно, да не ми намалее или спре кърмата от стреса на първите дни с бебето вкъщи. Пия чай на хип за лактация, мисля си, че имам достатъчно мляко, защото детенцето е доста спокойно и обилно пълни памперсите. Зърната ми се бяха поразранили, но не мисля, че е от неправилната поза, защото вече не ме болят, възстановиха се и не усещам болка при кърмене, само съвсем в началото като засуче. Изхвърлих подсладената вода и прибрах залъгалките за по-нататък. Само че с баща му имахме голям скандал през нощта за залъгалката, защото преди да го кърмя го преобувам и понеже не съм свикнала да действам бързо още докато  го измия и облека вече се е разревал бясно, та баща му ми се кара и ме пита какво ще му стане ако му дадем залъгалката докато го облечем, за да не реве. Та а аз упорствам.
Имам голямо желание да кърмя, събирам инфо и много се надявам да се получи. Благодаря ви за подкрепата момичета!
Виж целия пост
# 8
Честито бебче и от мен  Simple Smile
Справяте се добре, не се притеснявай. Момичетата преди мен са дали добри съвети.
Най-важното е ти да си спокойна и всичко ще е наред Simple Smile
И аз съм раждала в Токуда и знам, че ако не си подготвен предварително от съветите там се объркваш защото всяка сестра казва различно. Аз лично си кърмех детето на поискване. Не съм спазвала часове. Давала съм на детето винаги когато иска ,дори да е било след 30мин. В началото е добре детето да не прави големи интервали без ядене. Ива примерно в началото ми е правила по 4 часа без храна, но само по един път на ден и за това не съм се притеснявала. В рамките на 3 часа почвай храненето от една и съща гърда, а ако детето е пуснало само гърдата почваш от другата. Добре е да предлагаш и двете гърди в рамките на едно хранене за да стимулираш повече мляко. Като пусне детето гърдата (ако я пуска де, щото Ива почна да пуска чак на 3 месеца Simple Smile ) предлагай и другата. То ако не е гладно няма да яде. Вода и залъгалки не съм давала. В Токуда също никой не ме е карал да давам. АМ ми носеха само първия ден , но не съм го давала и спряха да ми носят.
А на мъжът ти му кажи , че детето тепърва ще реве за още много неща и трябва да те подкрепя, а не да ти се кара  Wink
Виж целия пост
# 9
JeniB  Благодаря ти мила, ами справяме се, защото е издул бузи и пълним памперсите, ама има още доста да учим. Значи аз вече спрях с помпата изобщо да се цедя, изхвърлих водата и предлагам и двете гърди като съответно ако на едно хранене съм дала първо дясната ,а след това лявата, следващото почвам с лявата ,нали така? Той си е доста лакомичък, като приключи с първата гърда рядко я пуска , но аз като усетя , че само засмуква без да гълта го вдигам да оригне и го премествам на другата. Проблемът е ,че нещо не се оригва често, аз ли нещо като хората не го повдигам , а като не се оригне, после като го сложа да спи се разхълцва и чак не може да заспи, защото се разсейва от хълцането. Да ви се похваля, снощи се кърмихме легнали за разнообразие, не знам доколко ни беше правилна позата ама беше един вид разнообразие.
Чак сега разбирам ,че в болницата въпреки че са много компетентни и мили, по въпросите с кърменето хич не са в синхрон. Казваха ми да не го държа повече от 15 мин на гърда, защото каквото яде го изяжда в първите 15 мин ,а нататък само си играе и ще ми разрани зърната, еми изобщо не е така! Той ще гладува ако по 15 мин ни продължават кърменията.
И нещо друго ако мога да ви запитам, което не е много свързано с кърменето- за памперсите, почти няма само напикани, повечето са комбинирани- наакани и напишкани. В болницата ни научиха винаги преди хранене да им сменяме памперсите. Аз така правя ама той винаги е гладен и аз все още бавно действам с обличане и събличане и към края на процедурата вече е бесен. Докато се храни, като се наака и заспи, чак след 1-2 часа му го сменям и понякога акото вече е изсъхнало и му е полепнало по дупето,което е съответно зачервено, въпреки че слагам кремче обилно по дупето.
Съжалявам ако са ми много лаишки въпросите, ама съм си доста начинаеща, та ще се радвам, ако ме посъветвате. Благодаря ви!
Виж целия пост
# 10
Ако детето не връща/много/ след хранене,можеш да му сменяш памперса и след ядене Peace
По принцип е хубаво да се сменя памперся преди ядене с идеята,че ако детенцето/новороденото/ е по-поспаливо,да се поразсъни малко...а и ако връща след хранене,да не го разклащаш много след това и така да повръща Wink
офф ама и аз как се изказах...
Виж целия пост
# 11
Ами да, и аз така си мислех, ако е много ядосан да си му дам първо да суче, а после да го преобувам ,за да не се изнервя. Оф то си е според ситуацията, ама нали още не съм свикнала... Благодаря ти, zuzu   bouquet
Виж целия пост
# 12
Честито бебче и от мен!
Кърмиш винаги, когато бебето пожелае.
Не спазваш стриктен режим - кърмиш когато ти се стори, че бебето иска. Аз дори не си правех труда да помня коя гърда давах предния път - просто се опипвах и която ми се стори по-пълна, нея давах първа.
Ние се кърмим по този начин и за 1 месец бебчето наддаде 1750 гр, даже ни се поскараха на консултацията. Вода не давам. Ако към 3-тата седмица бебето иска да е постоянно на гърда не се стресирай, това е криза на растежа имаща за цел стимулирането на по-голямо количество кърма.
Докато се храни, като се наака и заспи, чак след 1-2 часа му го сменям и понякога акото вече е изсъхнало и му е полепнало по дупето,което е съответно зачервено, въпреки че слагам кремче обилно по дупето.
Намазвай дупето със специално бебешки олио, така акото не залепва по дупето  Peace
Виж целия пост
# 13
Кърменето легнала е много хубаво нещо  Grinning Може и да си подремнете така  Simple Smile
За памперса - не го оставяй наакан. Аз винаги когато се е нааквала съм я сменяла без значение кога е било. По- натам ще почне по-рядко да ака, но първите месеци е доста често  Simple Smile Ако е след хранене действай по-внимателно и не присвивай много коремчето.
За оригането пак така. В първите месеци доста време минаваше докато се оригне, а сега сама си се оригва почти веднага  Wink
Виж целия пост
# 14
Ох пак ще си позволя да ви занимая с моите кърмачески терзания, надявам се да не е много обременяващо.
От днес забелязах, че 1-та ми гърда се пълни доста повече от другата, въпреки, че предлагам и двете на хранене и съответно редувам коя да е първа. Как мога да го регулирам това разминаване, да не би да е опасно?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия