Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

СПЕШНО ПОМОЩ ОТ ЮРИСТ [И НЕ САМО] ЗА ЖИЛИЩЕ

  • 1 937
  • 10
Спешно се нуждая от помощза следната ситуация. Жилище се дава на едно лице ход наем,но се оказва,че там живее друго лице. Разбрах го като се наложи да дам предупреждение за изнасяне,ъй като аз искам да се върна да живея там. Не ме питайте как, защото баща ми се занимаваше с тези неща уж той бил по-запознат от мен. Какво да направя сега ? Да ходя ли при тях с предупреждението или в полицията за съдействие? Какъв е срокът за изнасяне в този случай?  Те сигурно не подозират, че аз съм собственикът ако им цъфна с документ за собственост дали е достатъчно?
Виж целия пост
# 1
Е, какво страшно и странно има? Хората на които сте го дали са се изнесли и сега живеят други. Може да не са ви уведомили, защото обикновено като се изнесе някой, на следващите наематели се вдига наема. Ако вторите са познати на първите, ясно какво е станало.
А кой плаща наема?
Не е нужно да се уведомява полиция ако хората насреща са разбрани.  Rolling Eyes
Всъщност от описаното изобщо не разбрах проблема, а в главата ми има няколко варианта.
Аз лично ще се изнеса само ако ме уведоми човекът, на когото плащам наема и с когото съм сключила договора. Права си, че не те познават, но това не значи, че няма да счетат предупреждението, просто отиди с баща си, за да бъде всичко по-ясно. Срокът на предизвестието е месец, ако в договора не е указан друг срок.
Виж целия пост
# 2
Наемът плаща първият наел жилището странно ми стана,че кара баща ми да се срещат в центъра под всевъзможен предтекс,но... проблемъте такъв първият не си вдига тел. изключен е.Тръгнах да издирвам стигнах си до жилището и прочие, научих не съм се срещала с хората.Баща ми ги съжаляваше,че са с дете и не им е вдигал наема от ен години.Предполагам,че си е чисто печелбарство. Проблема ми е как сега да се оправя,че ще ходя и ще говоря ясно.Решат ли да се правят на интересни как ще се оправям, а и моят проблем е голям спешно ми трябва жилището
Виж целия пост
# 3
аще нещо какъв срок да дам?Писмено ли да е предупреждението? Не се ли води самонастаняване като аз не ги познавам.Договорът е изтекъл и е срочен, поисках го сега от баща ми и прочетох.Няма клауза за предизвестие и пелриода съответно
Виж целия пост
# 4
Спокойно, ти си собственик и си в силната позиция!
Като дойде време за плащане на наема, нали все пак ще се свържат баща ти и първия наемател. Е, на тази среща може да си поканите и полицията, ако сте убедени, че е преотдал жилището за собствена изгода. Нека тогава се изясни какво е станало.
Но как така няма да има клауза за предизвестие? Това е задължителен реквизит?!?
Виж целия пост
# 5
Незнам как няма баща ми си ръководеше нещата с него на глава не се излизя бях го оставила да се оправя , но дойде момента да ползвам жилището и то спешно сега аз съм без жилище и с дете в една стая отврат и се страхувам да не се проточат много нещата,че ще откача вече от изненади
Виж целия пост
# 6
Абе отиди и се запознай с хората, виж какво мислят ,до какъв консенсус ще стигнете....[
Не вярвам да има проблем/color]
Виж целия пост
# 7
Абе отиди и се запознай с хората, виж какво мислят ,до какъв консенсус ще стигнете....[
Не вярвам да има проблем/color]
Абсолютно! Директно им кажи, че до 1 месец трябва да освободят жилището. Те ще се свържат сами със истинския наемател.
Виж целия пост
# 8
  Еvка ,аз не виждам  проблем ,че наемателя  си  е намерил  друг наемател ,при положение,че баща  ти си е получавал парите за наема.

Проблем ще има,ако  сегашните наематели не искат да напуснат,нали?Не ни  даде да  разгледаме  пълния текст на   договора с предишните наематели,но  все едно .Май  е  по-добре е да не се намесват  предишните наематели изобщо,щом договорът е изтекъл и е  бил  срочен, а  да се насочим към сегашните.
 
Моя съвет е следния.Вариант А: Да   си подготвиш  предварително договор за наем( ако ти си собственик на жилището,между теб и тях,а ако е баща ти-между него и тях)   със задна дата   и   задължително с едномесечно предизвестие за напускане на жилището  с  дата  същия  ден,когато се  видите,за  да го подпишете  двете страни .

http://www.naemi.ltd.bg/contract.htm

 Има доста варианти  в нета за такъв тип договори.Избери удачен за теб текст.

Ако искаш,хвърли едно око  и на този линк :

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=26586

Ако съм един собственик на  имот,ще искам да имам договор с наемателите си  и  ксерокс -копия на личните им карти,но да не се отплесвам.

Та значи това беше  вариант  А: Ако наемателите откажат да подпишат подготвения  от теб договор  за наем със задна дата и  предизвестието за напускане,тогава премини към зловещия
вариант   Б, като си послужиш с лъжа.   Simple Smile

Отиваш в полицията и пускаш жалба,че имаш  самонастанили се неизвестни за теб лица в апартамента ти .Била си в истински шок  на еди коя си дата,когато  си отишла в това жилище  и  си  разбрала,че там има някакви непознати за теб хора.Ако искаш,излъжи,че  няколко пъти на еди кои си дати  са били посетени  и са били предупреждавани да напуснат жилището ти,като  освен баща ти може да  добавиш и  други псевдосвидетели-доброволци за този пъклен план.Излъжи,че самонастанилите  непознати за теб хора  дори  са  псували,държали са се грубо,прибягвали са  до физическа разправа с  ритници,че никога не си получавала и стотинка за това,че са настанили в жилището ти   и  бла-бла-бла  измислици .Полицаите са длъжни да приемат жалбата ти .Не знам доколко  ще  се намесят,но ти си реши все пак как да действаш.
Ако  прецениш,може пък да минеш направо на вариант Б. Щом  не са подписали до сега договор за наем с  теб или с баща ти,по закон си се водят  самонастанили се в чужда  собственост. Grinning

 Имам и вариант  В: Наемаш бригада  веднага да смени входната врата с нова  яка блиндирана. Настаняваш се ти  или баща ти да живеете там. Онези ще  бъдат тези,които ще мяукат като котета на вратата,за да си вземат поне багажа. Joy Може  и да не получите последния наем или да им платите консумираните ток и вода,но поне  ще се реши проблема  с изгонването им по най-бързия ,пък макар и просташки начин.
Не съм юрист,но се опитах да дам и аз някакъв съвети . Grinning

P.S.Ako  собственика на това жилище си ти ,може да действаш смело и безотговорно  и без баща ти,щом казваш,че " с него на глава не се излиза".Опитай се да поемеш нещата в свои ръце.Успех,Evka. newsm10
Виж целия пост
# 9
Отиваш там с документ за собственост и взимаш и баща ти + още някой по-едър.

Ако в Договора за наем има точка, че Наемателят не може да го преотдава, можеш да го прекратиш веднага.

Ако няма такава точка - спазвай предизвестието, за което сте се уговорили.

Ако срокът на договора е изтекъл и не сте го прекратили или преподписали, трябва да дадеш 1 месечно предизвестие.

Не съм адвокат.
Виж целия пост
# 10
както са казали преди мен - относно пренаемането
Закон за задълженията и договорите
Чл. 234. Ако не е уговорено противното, наемателят може да пренаеме части от наетата вещ без съгласието на наемодателя. Но и в този случай той не се освобождава от задълженията си по договора за наем.
Относно ползуването от имота пренаемателят не може да има повече права от наемателя.
Пренаемателят е задължен спрямо наемодателя само за наема, който той дължи при завеждане на иска, без да може да противопостави плащанията, които е направил преждевременно.

срок
Чл. 236. Ако след изтичане на наемния срок използуването на вещта продължи със знанието и без противопоставяне на наемодателя, договорът се счита продължен за неопределен срок.
Ако наемателят продължи ползуването въпреки противопоставянето на наемодателя, той дължи обезщетение и трябва да изпълнява всички задължения, произтичащи от прекратения наемен договор.

л. 238. Ако договорът за наем е без определен срок, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано. Но ако наемът е уговорен на ден - достатъчно е предупреждение от един ден.

 Но общо взето трябва да се види какво е посочено и в договора
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия