Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблеми с ученето, или какво знаем за дислексията! - 6

  • 62 214
  • 413
# 255
"Колко продължава" - това тук никой не може да ти каже. Зависи изцяло от индивидуалните нужди на детето, от вида и степента на проблема му, които определят продължителността и начина на работа с него. Има цени за първичен преглед официални. За по-натам ще комуникирате по този финансов въпрос със съответния център, с който ще работите, ако се налага такава работа.
Виж целия пост
# 256
При нас беше около 60 минути (толкова е капацитетът на детето ми), иначе е 90 минути (в Русе). Цената е 30лв за 90 минути. С детето работят един път седмично по 60 минути, но ние сме от града. Деца от по-далечни места идват периодично за по 4-5 дена и работят и по цял ден с детето, това вече ще го уточните на място след тестовете.
Виж целия пост
# 257
Имам познати, за които бе достатъчен едноседмичен престой, от по няколко часа на ден. След това - домашна работа само.
При други се наложи да ходят периодично в центъра - зависи.
С моето дете, например, напраха една консултация, дадоха ни някои насока и казаха, че няма нужда да ходим на място, ще се оправяме сами.
Като си минете първоначалното консултиране, ще се уточните.
Виж целия пост
# 258
Благодаря.
Виж целия пост
# 259
pepi27, в Русе до колкото разбрахот тук имало два центъра за дислексия, ние ходихме тук http://www.dyslexia-bg.org/
мисля, че mama Ru публикува телефоните на двте жени, които работят с децата- Елена Михова - психолог: 0887199437
Даниела Бонева - лицензиран консултант-обучител по дислексия, метод Дейвис: 0885319506 и 0899489295
и съм много доволна.
За цена не се ангажирам, защото може да има промяна.
Успех и късмет Hands Plus1 Heart
Виж целия пост
# 260
Вчера се обадих и записах ден и час при Жасмина Йонкова за гр. Русе, около 2 часа и половина каза, че ще продължим. Ох притеснявам се.
Виж целия пост
# 261
Че от какво се притесняваш? Ти отиваш за диагностика и помощ. Не само, че е не е за притеснение, ами по-скоро чакай с облекчение тази среща -поне ще придобиеш някаква яснота и ще получиш професионална насока за работа, вместо да се луташ из съмнения с месеци и години и да се ядеш безсмислено.
Аз откакто разбрах причината за нашите проблеми, по-скоро се успокоих, подредих си приоритетите, заработих в конкретна насока и придобих чувство за смисъл.
Виж целия пост
# 262
Няма място за притеснения. Отиваш на един разговор с компетентни хора, които ще ви помогнат.
Judy е права, ще получиш яснота по проблема. Ние също се успокоихме след като се установи дислексията. Тези 2 часа и половина изобщо няма да ги усетиш. Те минават в нормални разговори.
Виж целия пост
# 263
Здравейте!
Във Варна има ли логопед -специалист по дислексия ?Доколкото разбрах има Център Аурум Варна на ул.Васил Кънчев?Майки от Варна може ли малко помощ,посещавалили сте го?
От може би 2 години  усещам ,че сина ми има някакъв проблем..точно не можах да го определя,но усещах..първо с говора-неправилни думи ,окончания,неправилен словоред,хората не го разбират какво говори. Не можем да научим коя дата е днес ,кой месец ,кой сезон...въпреки постоянното напомняне и учене. Просто не може да ги запомни.Обърква се  във времето ... преди -след,не  ги разбира,няма ориентация.Трудно учихме стихове,много трудно ,не запомня пак.Тръгна  на училище ,проблеми с четенето и писането,не иска ,много му е трудно.След 2-ве  страници четене почва да го боли корема,задушава се .Никакви интонация ,не ползва знаците на препинанието...За преразказ да не говорим ,нищо не може да каже,просто не знае какво прочел,половината думи не ги знае.Огледално четене- вместо "там" чете "мат" Sad Ако думата е с повече съгласни не може да я прочете.При четенето изпуска окончанията,замества с негови думи.
Писането -трагедия ,такова грозно писане не съм виждала-големи букви,остри(ако мога така да ги опиша).Изпускане на букви,вместо "у" пише "и",вместо "т" пише "п" ,няма разстояние между думите.Гласни /съгласни ,след многото учене ,пак не може да ги различи.Написани са му на едно картонче и така ги разпознава.Първи клас не се пристеснявах много ,мислих че е просто мързел ,като всеки малчуган..иска да играе навън ,или с таблета.Но 2-ри клас започна по същия начин.Голямата ми мъка че се чуства изолиран от връстниците,трудно поддържа приятелство заради проблема с общуването.Често съм го виждала сам да сиди или сам да си играе...Sad..Нашата учителка постоянно при срещите все ме моли да остана да поговорим.. иска допълнителна работа с него от моя страна ,да четем да преразказваме..много беден речник ,не може да се изкаже..-това го чувам постоянно.
Това всичко си бях записала  в едно тефтерче  ,исках даго покажа на логопед или психолог.Преди няколко дни се зачетох за дислексия и се ужасих колко много неща намерих ,които са ми толкова познати..
Моля за помощ ,към кой да се обърна във Варна..Моля.
Виж целия пост
# 264
Все едно описа дъщеря ми. Тя е със Смесено специфично разстройство на развитието. Диагнозата я поставиха преди година в детска психиатрия Св Никола към Александровската болница в София.
Потърси Асоциация Дислексия в Гугъл. Ще ти излязат адреси във Варна и Русе. За Русе, обаче препоръчвам на ул Белоградчик.
Но всичко описано от теб отговаря на Смесено специфично разстройство на развитието. Беден речник, невъзможност да преразкаже - проблем с експресивната реч. Ориентация, дни от седмицата, месеци и т.н. - засегнато математическо мислене. Плюс лоша оперативна памет. Намерете начин да стигнете до Александровската болница. Трудно ще ви дадат час, защото по спомен във Варна имате детски психиатричен център. На първо време направете обследване там. Но логопед - специалист по дислексия много може да помогне за преодоляване на проблемите. От декември миналата година работим в Русе веднъж седмично в центъра на ул. Белоградчик и наистина има огромен напредък. Т.е с допълнителна работа се усвояват нещата. Друг вариант е да наемете ресурсен/ специален педагог, който да работи индивидуално с детето. Налага се и вие да помагате за домашните редовно като търсите подходящия за детето начин да му обясните. Същевременно търсете и развивайте силна страна - спорт, танци, инструмент, рисуване...
Минете обследване - екип от детски психиатър, психолог и логопед и с диагнозата подайте за ТЕЛК. Дъщеря ми получи 50%, които дават финансова възможност за допълнително занимание с детето. Ще имате право и на СОП - безплатно логопед и ресурсен в училище, но е въпрос колко реално ще помогнат за 3 учебни часа на седмица.
Виж целия пост
# 265
Велина, описаното от теб е много специфично за разстройството, за което пише Мама Ру.
Много добри са специалистите в Русе. Не търси близки специалисти, а отлични. Там са такива. Познавам "колежка" - майка на дете с дислексия, също от Варна, която си ходи там. И тя е много доволна. Всички родители, с които съм комуникирала по въпроса, отчитат забележим напредък там. Но и ежедневна работа с детето в къщи е много нужна.
Виж целия пост
# 266
Благодаря ви!Донякъде се успокоих,защото най-накрая разбрах какво се случва с детето ми .  Още днес ще се обадя в Русе,за да попитам за филиала във Варна,може и в Русе да отидем,искам да видя тук как  ще тръгнат нещата,ще отидем и при детски  психолог.Още веднъж благодаря,ще  се включвам понякога.
Виж целия пост
# 267
В Русе са два центъра. Върнете си няколко поста назад има посочени телефони на Д. Бонева и Е. Михова. Ние работим с тях.
http://www.dyslexia-bg.org/
Виж целия пост
# 268
В Русе са два центъра. Върнете си няколко поста назад има посочени телефони на Д. Бонева и Е. Михова. Ние работим с тях.
http://www.dyslexia-bg.org/


И ние pаботим с тях.
Виж целия пост
# 269
Аз водих моя син в другия център в Русе и съм изключително доволна!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия