Споделям баклавата, ама упреци не искам, защото това си е моята баклава. Така си я правя още от ....от преди 105 години. Wink Мама.... я правеше с 400 г масло, аз понамалих малко.
1 пакет кори - ами в момента са сръбски и били тънки, ама може и Бела, разбира се
350 масло - разтопено
300 г смлени на едро орехи.
ако желаеш сложи и ванилия, но аз тук я пропускам, както и канела. Обичам аромата на хубавото масло.
Всяка кора обилно намаслявам, и на две- три места ръся обилно орехи до изчерпването им.
Нарязвам на ромб или тесни правоъгълници и понеже ми е останало масло го изливам навсякъде.
Пече се на 170-180 градуса до хубаво зачервяване.
Задължително трябва да престои няколко дни за да поеме хубаво от аромата на маслото. Ухае чудесно
Сироп: Горещ в/у студена баклава - 800 мл вода + 600 г захар + 1/4 лим. киселина разтворено с малко водичка. Оставям да ври около 10 мин. Заливам, загръщам, увивам и оставям на хладно. Те, това е. Елементарно е.
Ето и още една перфектна рецепта за баклава.http://veroniquevecco.com/%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BC%D0%B5-%D1%80% … 0%B0%D0%B2%D0%B0/
Честито Рождество Христово любителки кулинарки!
Светлина в душите и сърцата и хармония с околните.