Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Несполучлива баница в САЩ

  • 8 764
  • 67
# 60
Да, прясна мая можеш да си замразиш на "дозички".
Сухата - купувам голям пакет и съхранявам в хладилника в бурканчета, както казаха.

Правих вече два пъти баницата, която предложи Как` Сийка. Flowers Hibiscus Тази, която се завива на руло и се реже на парчета около 2 пръста. Първият път с по-дебели кори, вторият път с по-фини и малко икономисах сиренето, че нямах много. С по-дебелите кори ми хареса повече, но може да е било и заради повечето сирене. Лесна и сполучлива рецепта.
Виж целия пост
# 61
Ако в рецептата, която използва авторката, за баница има кисело мляко, което тя замества с някакъв йогурт, е възможно това да е причината за провала. Аз съм пробвала 3 пъти да правя баница в американски условия и първата беше тотален крах! Следващите два пъти си намерих кисело мляко, български стил, без нишесте,пълномаслено, само с бациликус булгарикус и се получиха много добре. Корите мисля, че бяха номер 10. ( номерата на корите са една от големите изненади за мен Simple Smile)
Виж целия пост
# 62
Ще предоставя моята рецепта за точена баница, която съм научила от моята баба. Предоставям я за тези, които ще решат сами да си наточат кори. Има неповторим домашен вкус. Ще кача и снимки за онагледяване на различните етапи на приготвяне. Малко е дълго обяснението, но по този начин няма как да не успеете.
Тази рецепта е универсална за всякакъв вид баница, солена или сладка. Разликата е в количеството сол в тестото и в пълнежа.
Продукти за тестото и омесването му:
За една голяма тава с 40 см диаметър са необходими 600 - 700 грама брашно, изсипано в купа с кладенче в средата. В кладенчето се сипва 1 равна супена лъжица сол. В случай, че баницата ще бъде сладка - с тиква, ябълки или сладко от нещо си, то тогава се слагат само 4 щипки сол. Сипва се 400 мл хладка вода. Водата като се пипне с пръст, да се усеща приятно топла, нито да пари, нито да се е по-студена от кожата. Замесва се тестото, като се загребва от брашното по малко от вътре навън, докато се обере цялото. Ако все още лепне, докато се омесва като питка се добавя още по 2 супени лъжици брашно. Добавянето на брашно на части продължала, докато започне да се омесва хубаво без да лепне, но не бива тестото да става прекалено твърдо и сухо. Трябва да стане меко, колкото е меко ушенцето където се слагат обици. Пипва се мекото на ушенцето и едновременно се щипва тестото, като са еднакво меки омесването и добавянето на брашно се спира. Прави се на една голяма питка, която се разделя на 5 равни части. Всяка част се омесва на масата, върху поръсено половин шепа брашно, колкото да се заглади и да стане на малка питка. Това става като с лявата длан тестото се придържа, а с дясната леко се увива на топка, така че от ляво да има гладка повърхност. Топчето се обръща и леко се притиска, за да заприлича на питка. Така се прави с 5-те топчета. На отделно място/например върху кухненския плот/ или на стол до масата на която се точи баницата, покрит с хартия се поръсва брашно и една по една се слагат омесените питки. Поставят се на разстояние 1 см една от друга, за да не залепнат. Топките се засипват изцяло с брашно, за да не образуват отгоре твърда коричка и се оставят така да постоят поне 10 -15 минути.
Пълнеж:
Докато топките си почиват се приготвя пълнежа. В случай, че пълнежът ще бъде само със сирене, то продуктите за него са следните:
4 цели яйца, 1 кофичка кисело мляко от 400 грама, 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат/може и без нея, но с нея баницата се надува хубаво/. Яйцата, киселото мляко и содата се разбиват хубаво с кухненска тел или с вилица. Добавя се 300 -400 грама натрошено сирене, което не трябва да е обезсолявано. Обърка се хубаво и пълнежът е готов.
В случай, че баницата ще бъде освен със сирене и с праз/спанак/лапад/на лапада първо му се изрязват дебелата линия от средата на листото и дръжките, защото остават твърди/, то тези продукти предварително се задушават в 1 кафена чаша олио за 3 -4 минути, колкото да омекнат. Необходимият праз е 2 стръка, нарязани на не много ситно, а лападът/спанакът са около 700 – 800 грама. Когато се ползва спанак или лапад, тъй като те пускат водичка, в основната смес се слага само ¾ от кофичка кисело мляко. Задушеният зеленчук се оставя да изстине и тогава се добавя към останалите продукти в пълнежа. При вторият вариант на пълнеж е по-удачно първо зеленчукът да се задуши и докато той изстива останалите продукти за пълнежа да се забъркват. Така докато те се приготвят зеленчукът достатъчно ще се е охладил и няма да пресече яйцата и киселото мляко.
Ако се приготвя сладка баница, то продуктите са следните:
С тиква:
1 кг тиква, обелена и настъргана на едро ренде, 5 равни супени лъжици кристална захар, 1 чаена чаша орехови ядки, начукани на не много дребно, 1/2 чаена чаша (100 г) галета, 1 кафена лъжичка канела, 1 пакетче ванилия, 1/2 чаена чаша (100 г) пудра захар за поръсване отгоре, 125 грама разтопено/но не горещо/масло за намазване отгоре на баницата, след като е разточена и постояла така да се понадигне малко в тавата, непосредствено преди печеното.
С ябълки:
5 големи ябълки/ако са от по-кисел сорт, баницата става по-приятна на вкус/, обелени и настъргани на едро ренде, 4 равни супени лъжици кристална захар, 1 чаена чаша орехови ядки, начукани на не много дребно, 1/2 чаена чаша (100 г) галета, 1 кафена лъжичка канела/може и без нея/, 1 пакетче ванилия, 1/2 чаена чаша (100 г) пудра захар за поръсване отгоре, 125 грама разтопено/но не горещо/масло за намазване отгоре на баницата, след като е разточена и постояла така да се понадигне малко в тавата, непосредствено преди печеното.
Точенето на корите:
На масата, на която ще се точи баницата се посипва 1 шепа брашно и върху него се слага първата топка, така както е покрита с брашно. Взема се дълга и тънка точилка, а не от тези дебелите с дръжки. С точилката леко без много да се натиска се разстила топката във всички страни, като на всяко разстилане с точилката питката леко се завърта. Така 2 - 3 пъти. След което с половин шепа брашно се поръсва цялата повърхност на питката, така както се вижда на снимката и точилката се завива от близкият към теб край. Навива се до края леко и с леки въртеливи движения от средата на точилката навън към краищата, без да се натиска тестото се разточва. Така само 2  пъти. После кората се развива до край, точилката се маха и кората отново се поръсва по цялата повърхност с шепичка брашно. Точилката отново се поставя и се навива от единия край до другия. Пак се търкаля и се разточва с двете ръце от средата на точилката навън към краищата без натиск до три превъртания. Не повече от три превъртания, т.к. при повече повторения отвътре започва да се залепва. По този начин се разточва, докато кората хубаво се разстели, стане тъничка и с диаметър около 50 -60 см. При всяко отваряне се ръси по малко брашно по цялата повърхност, за да не лепне, но да не е много, само с пръстите се ръси, за да не стане дебела и суха кората. Започне ли на места да се закъсва, точенето се спира и ако е необходимо може по края леко да се раздърпа с пръсти. След това точилката се поставя по средата на кората и едната половина се премята върху другата. Кората внимателно се повдига, за да се изръси излишното брашно. Кората се поставя в единия край на масата, за да може изсипаното брашно върху масата хубаво да се обере и да се сипе върху останалите чакащи топки. Вземат се два двойни листа от вътрешността на голям вестник или голям лист хартия за печене. Листата се поставят на масата, като се застъпят един върху друг около 1 см. Кората се поставя върху хартията, посредством точилката и се отваря до края с леко претъркулване на точилката. Намества се да е изцяло върху хартията. След това кората се поръсва хубаво с олио, както се вижда на снимката. Пълнежът в купата мислено или с лъжица се разделя на 5 равни триъгълника. Отгоре върху олиото се разпределя  първият триъгълник. Преди всяко поставяне е добре пълнежът леко да се разбърка и пак да се разпредели на триъгълничета. Така содата се активира и сиренето и/или зеленчука/плода да се разпределят равномерно. Кората се завива по малко от двата срещуположни края, както е показано на снимката. След това с помощта на хартията/вестника, който се повдига от далечната страна, кората се навива на руло към теб. Не се навива стегнато. Така като се стигне до края на кората, рулото се прихлупва хубаво. След това рулото се навива на кравай и се поставя в средата на хубаво намаслена с олио тава. Така се процедира с всички топки, като всяко следващо руло застъпва краят на предходното. Запълва се цялата тава без да се притискат и да се поставят много плътно. Целта е да има място рулата да се надуят при печене и между листата да влиза горещ въздух, за да не остане глетава баницата. Когато започне точенето на последната кора се включва фурната на 160 градуса на вентилатор/може и без ако нямаш/. Оформената готова баница се оставя да почине за около 5 минути, за да  се надигне леко. След това най-отгоре се поръсва хубаво с олио/разтопено масло/комбинация от двете. Това е по желание. Разбира се, че е най-вкусно ако се поръси с разтопено масло. Маслото да не е горещо. Хубавичко се поръсва с мазнината, но да не плува все пак. Тавата се поставя в загрятата фурна и се пече до зачервяване, като може на 10-тата минута фурната да се намали на 140 градуса и тавата да се завърти на 180 градуса. Пече се за около 15 - 20 минути. Проверява се от долу дали също се е зачервила. Като се извади, ако искаш кората да е хрупкава само се покрива с една кърпа. Ако желаеш да стане по-мека, то тогава леко се поръсва с няколко пръски студена вода, покрива се с хартия за печене или с лист вестник и отгоре кърпа. Оставя се да изстине леко и тогава се реже.
Ако се разточи хубаво и станат повече рула, то същите се слагат в отделна тавичка за печене. Не бива рулата с кори да са натъпкани, за да има място да се надигат и да се изпекат хубаво.
Приятно точене и хапване!

В следващият пост ще кача малко снимки

Ето и снимките, които следват процесът на приготвяне на баницата.
Първо е пълнежът на сирене+праз лук
Скрит текст:
Сега тестото и корите:
Скрит текст:


Това е вида точилка, който ви е необходим.
Скрит текст:
Това е първото топче
Скрит текст:
В следващият пост ще продължа със снимките.
Скрит текст:







И последно продължение
Скрит текст:







Успех!:yum:


Виж целия пост
# 63
Фаталина, страхотно изглежда.
Виж целия пост
# 64
@ fatalina,
Изглежда  страхотно, като в някакъв парарлелен свят на моя Simple Smile
Виж целия пост
# 65
Благодаря! Не само изглежда добре, а наистина е много вкусна. Преди Коледа моя приятелка, която много пъти е хапвала от тази баница ми поиска рецептата и по този повод я написах и снимах процеса. Тя ниога до сега не беше хващала точилка, но за НГ беше направила изключително успешно баницата и ми прати снимки. Препоръчвам с две ръце който желае да се пробва. Изабщо не е сложно. И да не стане много тънка от първият път или пък да се късат корите няма проблем. Виждате, че в тестото няма нищо сложно.
Виж целия пост
# 66
fatalina, браво! Моята баба правеше такива баници и много обичах да я гледам и сега ми напомни с твоите снимки. Тя правече и някаква с праз лук и ориз или нещо подобно, уникално вкусна беше.
Виж целия пост
# 67
fatalina, браво! Моята баба правеше такива баници и много обичах да я гледам и сега ми напомни с твоите снимки. Тя правече и някаква с праз лук и ориз или нещо подобно, уникално вкусна беше.
Благодаря! Аз не съм правила вариант с ориз, но съм хапвала и такъв. Този вид баници с ориз в Родопите се наричат Родопски клин. В Кюстендил също правят такива и точно там в прънката смесват праз, ориз и сирене. В кюстендилския район тази баница се казва лучник и се пече в подница. Специален метален съд с капак, който се нагорещява в горещи въглени. Като се направи банцата се слага в този съд и се захлупва с горещят капак. Цялата тава се слага в пеща и се пакрива с горещите въглини и така се пече. Мисля, че и в Добруджа има такъв вид баница. Моята обаче е шопска.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия