Сок от Бъз правил ли е някой...

  • 52 675
  • 89
# 75
а къде във варна расте бъз,че не съм засичала newsm78 или вече е прецъфтял? а сушен от дрогериите ли купувате?
Виж целия пост
# 76
а къде във варна расте бъз,че не съм засичала newsm78 или вече е прецъфтял? а сушен от дрогериите ли купувате?
Къде ,не знам ...но не е прецъфтял все още,аз вчера брах  Peace
Виж целия пост
# 77
Супер, че попаднах на тази тема. Точно преди няколка дни с майка ми говорихме
за такъв сок и сега се радвам, че има няколко вариянта за рецепти. Само,че тя иска
да може да го съхрани по-дълго време, защото преди като е правила е прокисвал.
Виж целия пост
# 78
Ние го сушим и на зима си правим пресен сок  със сушения бъз .
Виж целия пост
# 79

 mammanarali,

 няма причина да правиш колямо количество от сока. От рецептата, която съм дала излиза около 6 литра сок. Аз като го прецедя си го слагам в шишета от 2 литра и си прибирам шишетата в хладилника. Да си кажа честно за 2 дни сока е свършил. Така, че няма време да прокисне. След като ни се прииска сок си правим пак.
Виж целия пост
# 80

 Ето и нагледно сиропчето. Днес си го прецедих и е готово да се разхлаждаме в жегите.

 
Виж целия пост
# 81
а къде във варна расте бъз,че не съм засичала newsm78 или вече е прецъфтял? а сушен от дрогериите ли купувате?

За първа година ще правя и аз,вчера си набрах ,но няма да ти е много близо,защото аз ходих до с.Чернево .А във Варна като,че ли не съм виждала.Вече прецъфтява и цветчетата се ронят,но е много ароматно.
Само имам няколко въпроса към тези ,които са го правили,извинете ако сте го коментирали,та мисълта ми е за захарта,която се добавя,без да се вари със сиропа и да измия ли цветовете,преди да ги накисна.
И аз имам рецепта,почти същата е като вашите:
 -35 цвята
 -20 гр. лимонтозу
 -1л. вода
 -1,5 кг. захар
 цвета се залива с водата и престоява 24ч. в хладилник,прецежда се ,добавя се захарта и лимонтозуто и пак престоява 24 ч.Пълни се в бутилки.

Рецептата ми я дадоха от село, и по нея ще направя,но ще пробвам и с лимон и ориз.Много ясно си спомням,че сока който съм пила преди 100 години,беше леко газиран и страшно ароматен,но кога успява да ферментира ,ако воабще става въпрос за това.
Виж целия пост
# 82
Аз никога не съм спазвала пропорции  Mr. Green

Слагм си колкото искам цвят,вода,захар на вкус,ориз 1 с.л. ,лимонов сок от 1 лимон,мая за хляб,колкото 2 грахови зърна.Всичко то ва го слагам в една 5 литрова туба от минерална вода.Оставям в стаята с незавита капачка.За няколко дена е готово за пиене,особено ако е топло времето,газиранко.... Grinning
Виж целия пост
# 83
hayati,много ме притеснява количеството ти вода ,според мен е поне 10 л...а не 1 л.
Аз измивам цветовете/леко накисвам във вода и след това в кевгира/
И цветчетата ми се струват доста ....моята /на мама/ рецептата е почти същата като на PepaN .....и си става доста ароматно ....а с тези 35 цвята,мисля че ще е чак натрапчива миризмата .
Дори и концентрат да е......пак е много тази захар  Peace,но може и да не съм права   bouquet

TheNMaster ,а маята за какво е  newsm78.
Виж целия пост
# 84
Здравейте мили мами! Аз съм съвсем нова, така че добре заварили  Simple Smile
 По нашия край правим сок от червен бъз така:
1 кг. бъз
1 кг захар
В стъклен буркан се слага ред бъз (около 1 пръст дебел) и отгоре толкова захар. Така се напластява догоре, може леко да се понатисне, за да се посмачка бъза. Долива се до ръба с вода и се оставя на слънце за 30-40 дни. След, което се прецежда- и готово Simple Smile Става много вкусен, а да не говорим, че е и много полезен за повишаване на имунната система Simple Smile
Виж целия пост
# 85

TheNMaster ,а маята за какво е  newsm78.

За втасване,ферментиране....Става по-бързо,по-полезно е и вкуса е по-добър.....Много в едно се получава Laughing Laughing Laughing
Виж целия пост
# 86
hayati,много ме притеснява количеството ти вода ,според мен е поне 10 л...а не 1 л.
Аз измивам цветовете/леко накисвам във вода и след това в кевгира/
И цветчетата ми се струват доста ....моята /на мама/ рецептата е почти същата като на PepaN .....и си става доста ароматно ....а с тези 35 цвята,мисля че ще е чак натрапчива миризмата .
Дори и концентрат да е......пак е много тази захар  Peace,но може и да не съм права   bouquet

TheNMaster ,а маята за какво е  newsm78.


Мерси ,мила, но аз вече го "скопосах".Да ,действително много  ароматен стана сиропа,да не говорим,че захарта нямаше разтапяне .Но на третият ден го пресипах в бутилки,сложих зрънца ориз и вече чакам поне малко да се газира.Не че не го изпробвахме и така,както е ...ммм,много е хубав ,ароматен и далеч по различен,от това което съм пила.
  bouquet  bouquet  bouquet
поздрави на всички които пишат тук ,другата година ,живот и здраве ще го направя по друга рецепта за проба,но и тази е много лесна.
Виж целия пост
# 87
стара, хубава тема от преди 3 год. сте изровили. Laughing която ме подсеща пак да си направя, но този път ще пробвам рецептата с мед (и без това имам домашен мен); надявам се да не вкисне бързо, но и ние не му даваме време да вкисне. Laughing
ще взема най-сетне да пробвам и с подсладител да видим какво ще стане. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 88
Не е съвсем по темата,но ми каза че много хубав сок ставал и с липа .
Утре мисля да направя,ако намеря по нисичка липа около нас  Laughing
Слагали се  2 шепи на 6-8 литра вода.....
Някой правил ли е ?Или поне пил ли е?
Виж целия пост
# 89
Яд ме е, че докато се наканя да набера и той прецъфтял! Confused Щото тук при нас много коли минават и исках нейде от по-закътано местенце да набера, ама късно вече. По аптеките дали продават сух?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия