Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Раждане - няколко въпрса?

  • 3 252
  • 11
BlushЗдравейте !
Не ми се сърдете ако има такава тема . Satisfied Искам да попитам вече родилите мами за няколко неща . На 23 години съм и не всички осигуровки след 18-годишнината ми са плащани (може би имам да плащам за година) Това ще ми попречи ли за прегледите ,които трябва да се провеждат периодично ? Каква е цената ако сте напълно здравно осигурени ? Изобщо има ли цена?
А възможно ли е таткото да е в болничната стая след раждането до момента на изписването ? (2-3 дни ) Заплаща ли се?
Моля, без смях на темата , доста неща не са ми ясни , иначе ровя из форума , питам роднини, защото скоро ми предстои да стана мама . Благодаря ви много:blush:
Виж целия пост
# 1
Ами първо си провери здравно осигурителния статус. Това може да направиш в НОИ, като си извадиш ПИК код (безплатно е, получаваш го веднага като попълниш заявлението там, на място). И после проверяваш в сайта им дали си здравно осигурена или не. Ако излезе, че си, тогава всичко е ок. Записваш се на женска консултация, става с направление от личната лекарка. Тоест от личната лекарка трябва да поискаш направление за първичен избор на гинеколог. Отиваш след това при избрания гинеколог с това направление и се записваш за женска консултация. Безплатни са всички прегледи, освен ако не искаш допълнителни изследвания, които не се покриват от здравната каса. Ако не си здравно осигурена, коригирай това максимално бързо (отива се в НАП и там ти казват за кои месеци трябва да платиш, за да възстановиш здравноосигурителния си сатус). Отдели си половин ден за целта. Може и по-бързо да стане, но все пак.
За самото раждане - безплатно е, ако си здравно осигурена и ако нямаш изисквания, като например ВИП стая, упойка, избор на екип или присъстствие на бащата... Но ти искаш последното, в много болници тази екстра е позволена, трябва да провериш в желаните от теб дали я има и колко струва. Присъствието обикновено означава само по време на раждането, евентуално към два часа преди това и два часа след това. После може да идва при теб на свиждане в стаята ти, ако си платила за ВИП стая. Но в избраната от теб болница може да са различни условията, провери предварително, за да няма неприятни изненади.
И леко раждане! За осигуряването само да кажа, без него раждане (нормално) е около 400 лв, доколкото помня. И то в обикновена болница, не частна.
Виж целия пост
# 2
Ами първо си провери здравно осигурителния статус. Това може да направиш в НОИ, като си извадиш ПИК код (безплатно е, получаваш го веднага като попълниш заявлението там, на място). И после проверяваш в сайта им дали си здравно осигурена или не.
Може да се провери и без този код, ето линк от сайта на НАП.
На другите въпроси вече е отговорено. Леко раждане и от мен! Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 3
Благодаря ви много ! Наистина инфото ми беше полезно !
Виж целия пост
# 4
В частна болница или т.н. ВИП стая сигурно е възможно. Simple Smile В държавните болници родилките са по няколко в стая и не бива да се пречи на съседката, за това не пускат татковците (и други роднини) нон-стоп да стоят. А и там където има новородени бебета не е хубаво да има много хора. Леко раждане ти пожелавам! Едно време бях пуснала тема със заглавие "бременна и неграмотна". Simple Smile
Виж целия пост
# 5
Здравейте,някой раждал ли е при др.Вецев от Шейново. Моля за вашето мнение.у
Виж целия пост
# 6
Родих в Шейново, но не при Вецев. Според мен той е адски груб и нетактичен. Мина на визитация докато лежах за преносване и не ми направи добро впечатление. Прегледът за разкритие при него също беше доста болезнен в сравнение с други АГ.
Виж целия пост
# 7
Ох аз попаднах на него случайно и ме прегледа внимателно даже си даде личния си телефон да го държа в течение за всичко и по всяко време затова се чудя .А вие с избор на екип ли бяхте? При кой доктор раждахте? С какво  мнение е сте като цяло за Шейнонво?🤔
Виж целия пост
# 8
Трябваше да съм с избор на екип, но АГ влезе в спешно секцио и.. за мен не остана време. Ако те интересува повече, ми пиши на лично и ще ти разкажа.

Когато реша да имам второ дете, няма да е в Шейново. Количките, в които возят бебетата, са стари. Неонатолозите и горе в педиатрията не са най-отзивчивите. Санитарките се държат надменно. Доволна съм от акушерките в родилно, защото имах изключително тежко раждане, а те ми обясняваха и ми помагаха максимално. Радвам се, че родих там, защото в друга болница и особено частна, щяха да ми направят секцио почти веднага, понеже целия процес по излизането на детето ми беше 17 часа, вкл припадъци, бях вързана за апарати за кръвно, пулсомер и ми вкарваха кислород през носа.
Виж целия пост
# 9
Няколко месеца си плащах прегледите, тъй като нямах платени осигуровки. Платих ги, когато трябваше да вляза в болница в 5 месец, налагаше се. След това си ги плащах, ползвах направлението за записване за женска консултация и всичко от там нататък беше безплатно.

Татковци не се допускат.
Виж целия пост
# 10

За самото раждане - безплатно е, ако си здравно осигурена и ако нямаш изисквания.

Самото раждане (без допълнителни изисквания като секцио пожелание, ВИП стая, присъствие на таткото и т.н) в България е безплатно независимо, дали си осигурена или не. Да не мислите, че всички ромки имат здравни права Wink Никой не може да те върне от 'държавна' болница ако си постъпила за раждане при неплатени осигуровки. Обаче понеже здравната каса няма да ти покрие раждането и то ще е за сметка на болницата после ще започнат да те тормозят да си ги платиш преди да те изпишат. Не че могат да те задължат, но е изключително неприятно - ти току що родила и някои от медицинския персонал през час-два да идва да ти се кара, защо нямаш здравни осигровки.
Виж целия пост
# 11
В болницаТокуда срещу допълнително заплащане за ВИП стая и второ легло бащата може да е с теб през цялото време - денонощно.
Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия