Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Термопомпа-големи сметки ток

  • 13 599
  • 125
# 60
С термопомпа вода-вода се топлим от 10 години. Преди това бяхме на твърдо. Подово и обикновени радиатори.
Като пари излиза, колкото твърдото но без хамалогията и температурата е постоянна. Това са ни грубите сметки.
Иначе детайли като изолация, как точно е изградена инсталацията и пр. са важни.

За незнаещите, разлика в цената на монофазния и трифазния ток няма.
Виж целия пост
# 61
А в мощността няма ли разлика? Защо изобщо са създали трифазни консуматори?

И не е ток, а ел.енергия! Научете си урока от осми клас!
Виж целия пост
# 62
vl, не ти разбирам въпроса. В мощността на кое и кое да има разлика?
Подаваната мощност се контролира от чез, чрез размера на бушона в таблото. Консумираната мощност зависи от уреда, който работи. 5 киловата са си 5 киловата и чез ми ги таксува еднакво и на двата електромера (имаме монофазен и трифазен). В този смисъл няма разлика в цената на киловат ел. енергия ( по народному - ток).
Иначе, мисля на всеки е ясно, че уред с мощност 1000 вата ще харчи по-малко от уред с мощност 2500 вата.
Виж целия пост
# 63
4-членно сем сме. Децата с ученици. Топлим всечки стай. Спалните не повече от 20-21 градуса . Всекидневната, коридори,wc и кабинетче (библиотека) са 22-23градуса

Вие сериозно ли смятате, че топленето на 1 м2 ще ви излиза под лев/мес?
Родителите ми плащат ок.65-80 лв за ток целогодишно за ок. 120 м2. Консумацията е от
3 телевизора вечер от 19 до 00
2 лаптопа в същия период
хладилник денонощно
бойлер на нощен ток
пералня поне 4 пъти седмично, съдомиялна всеки ден
готв.печка почти всеки ден
сушилня след всяко пране
И всичко е клас А+ и нагоре.
Зимата включва и помпата на котела с водна риза, който е през 2 етажа, т.е. има и леки загуби от топлообмен, докато водата стигне радиаторите на етажа.
Такаа - зимата обаче включва и около 1000 лв за дърва за котела.
1000 + още 5х средно 70 лв за месеците ноември-март. Това е за 120 м2 за зимни месеци
Говоря за етаж от къща на 25 год, с прилична дървена дограма, вътрешна изолация на стени и таван и на долния етаж комшиите топлят цялото си жилище.

Наистина не знам какво искате с вашите 180 м2, които са от-до само и единствено ток, доколкото чета.
Виж целия пост
# 64
vl, не ти разбирам въпроса. В мощността на кое и кое да има разлика?
Подаваната мощност се контролира от чез, чрез размера на бушона в таблото. Консумираната мощност зависи от уреда, който работи. 5 киловата са си 5 киловата и чез ми ги таксува еднакво и на двата електромера (имаме монофазен и трифазен). В този смисъл няма разлика в цената на киловат ел. енергия ( по народному - ток).
Иначе, мисля на всеки е ясно, че уред с мощност 1000 вата ще харчи по-малко от уред с мощност 2500 вата.


Не е цената на киловат, а на киловатчас! Останалото показва неграмотност. Мощността и токът нямат цени. Наистина е жалко, че неграмотността се налага навсякъде и даже по касите пише ток, вместо ел.енергия!

Питах дали мощността на монофазните и на трифазните консуматори е еднаква. Може да се случи да бъде еднаква, но е по-вероятно трифазните да са по-мощни. Там токът тече по 3, а с нулата даже по 4проводника във всяка една фаза. Свързването може да бъде в звезда или триъгълник. С 3-те проводника/4-те/ става по-лесно при големи мощности, защото ако са 2/фаза и нула/ и мощността е голяма, проводниците  трябва да бъдат доста дебели, заради големия ток. Стигаме до основите на ел.техниката. Освен това при трифазния ток напрежението е 380волта и така с по-малък ток се осигуряват по-големи мощности.

Сега да разгледаме примера с 5-те киловатчаса. Ако мощността на консуматора е 5киловата, той ще изразходва 5киловатчаса ел.енергия, за 1час. В случай, че консуматорът е с мощност 1киловат, той ще изразходва същата ел.енергия за 5часа. Ако бъде с мощност 10киловата, ще я изразходва за половин час. Нещо неясно?
Виж целия пост
# 65
На мен ми е ясно. Но от това на авторката не й става ясно защо сметката й е висока.
Лаишкото ми обяснение за монофазния и трифазния електромер беше вследствие въпрос за цената на трифазния ток (стр.3).
Няма монофазна термопомпа, която да може да отоплява над 80 кв.м.
При различен режим на работа, нашата харчи различно. За да може да ни отоплява на по-икономичен режим, мъжа ми преработи отоплителната инсталация.
Та причината за високата сметка може да е всичко друго, но не защото уредът е трифазен.
Виж целия пост
# 66
Как сте преработи ли отоплителната инсталация  за да е по икономична.  И след преработките температурите в помещенията не са се променили.
Виж целия пост
# 67
Лъки, нашата е вода-вода, не знам до колко би проработило при вас.
Когато слагахме термопомпата конвекторите бяха на космически цени, отделно имахме инсталация с радиатори. Обаче, за да можем да се топлим с тези радиатори, работната Т на водата в инсталацията трябваше да бъде 40-50 градуса (което доста натоварва машината). Така или иначе бяхме в едни роднински драми с инсталацията на парното (беше обща за всички етажи) и така и така щеше да се кърти и мъжа ми реши да пусне тръби и да сложи още едни радиатори. Това решение го взе, след като му обясняваха как трябвал и буферен съд 100-150 л. Вместо в буферен съд, тази вода ще си върви по инсталацията. И всъщност ние имаме двойно повече радиатори от нормалните предписания и подово в банята и в две от стаите. Инсталацията я направи така, че едната част може да се спира (централно от мазето, не да спираш радиатор по радиатор) и всъщност я пускаме, когато стане по-студено вън. В момента работната Т на водата в инсталацията е 25-35 градуса, работят подовото и половината радиатори, Т в помещенията е от 19 до 21 градуса. Радиаторите са с термоглави. Къщата ни не е изолирана, но е със зид с дебелина 40см. Етажът отгоре се отоплява (защото, когато не се има разлика)
Сега, за сметките. Лятната ми сметка е 80-100 лв с бойлер на електричество, който не се спира. Последният месец беше пълен (т.е. не сме спирали помпата), беше топло и платих 210лв. Излиза, че отоплението ми е било 110-120 лв. За 80 кв.м. Нашата къща има големи топлозагуби, пак казвам.
Миналата зима, януарския продължителен студ, бяхме вдигнали работните градуси на 30-40 и работеха всички радиатори и най-високата ми месечна сметка беше 370 лв, т.е. 270 лв за отопление.
Виж целия пост
# 68
vl - за чий бяха нужни ненужните ти обяснения?!
Да блеснеш, че си ел техник ли?!?
Виж целия пост
# 69
Преди 10 дни монтирахме контролен електромер за ТП и БГВ.
Резултатите:
     - 81kw за Отопление и БГВ за денонощие
     - 6 kw за всичкоооооооооо останало за денонощие
А бяха топли зимни дни. Дори водата в бойлера стигаше до 40 градуса само от слънчевите панели.
Виж целия пост
# 70
Направихме проучване.Според нас най икономично отопление и БГВ е на газ. Така че за тези които се чудят, монтирайте си  газов котел, ако имате източник на газ.
Виж целия пост
# 71
Simple Smile Тук други чудещи се не срещнах.
Каквото и да туриш, сметките ти при тая квадратура я мръднат с 5-7 процента я не, няма магическа пръчка за отопление за без пари.
Виж целия пост
# 72
vl - за чий бяха нужни ненужните ти обяснения?!
Да блеснеш, че си ел техник ли?!?

Нужни са и оттатък биля! Така се изразяваше баба ми....Боря се с невежеството, доколкото мога, но знания и акъл не се дават насила, нали?

Не съм ел.техник, а много повече. Университетите не създават ел.техници. Надявам се и ти да заспиш спокойно от това обяснение......Ако не-вземи си хапчета! И се надявам, че все пак някой нещичко е научил, ако е проспал науката, наречена физика.......Образованието, в което са включени моите обяснения неслучайно се нарича основно! Тоест задължително за всички! А после идват специализациите....
Виж целия пост
# 73
Лъки, най-вероятно е до някакви настройки по системата. С газта пак може да имаш безумни сметки.
Нашето село не е газифицирано, но при майка ми има газификация. Да ти кажа много малко къщи ползват газ (то се вижда от улицата дали "колчето" е затапено).
Друга груба сметка, щото ние такива големи квадратури не сме отоплявали никога, е да питаш познати с къща с подобни размери колко им излиза отоплението. Друг въпрос е те колко топло поддържат в дома си и дали ще ти кажат истината. Майка ми да я питаш - много са доволни от камината с водна риза. Отопляват един етаж с две стаи, голяма кухня и отворен към нея коридор (грубо 50-60 квадрата). Има едни мижави радиатори с по 4-5 ребра в стаите и вратите стоят отворени, за да се топлят от самата печка. В банята имат една лира. Палят печката късния следобед, сутрин вече си е хладно, но си пускат климатика да постопли и така до следобеда. В банята си е студено. Като отида в тях и винаги ми е студено. На тях им излиза супер евтино отоплението (сравнено с нашето), ама има печка вътре, пенсионери са и са си по цял ден вкъщи и могат да си ръчкат дървета в печката. 'Найш кога ще си вкарат газ - точно никога.
Това са груби сравнения, и нашите показаха, че ни излиза колкото на твърдо гориво (дърва и въглища), но без хамалогията по купуване, съхранение, плащане наведнъж и дежурен огняр.
Друго грубо сравнение - отопление на апартамент с тец с подобна квадратура - на теб няма как да ти излезе по-евтино, кой каквото ще да ти говори.
Виж целия пост
# 74
Нашата улица е газифицирана и къщите тук се отопляват на газ, с изключение на две доста големи, които са с помпи и един съсед, който е на дърва.
Изключително доволна съм, сметката за газ беше 200 лв мин месец, топлим 280 кв къща.
Така, че подкрепям напълно мнението, че отоплението / и готвенето/ на газ са изключително ефективни.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия