Продукти или марки, които никога не купувате

  • 57 332
  • 589
# 135
Интересна ми е темата. Също не купувам повечето неща, които сте изброили и вие. Само искам да вметна, като човек, който живее на място, където все още хората гледат животни. „Домашно пиле и яйца”? Всяка (хайде почти) баба взима готови смески за снасяне, какво има в тях- ами не се знае. Малко са тези, които ще смелят царевица, овес, жито и тн. Същото важи и за така наречените бройлери- купува се съответната храна и пилето става за 30-на дни грубо. Зайците пък са много податливи на болести и мрат яко, дават им се превантивно лекарства, ядат гранули. Градините с домашните домати се торят с амониева селитра и други торове. Да, съгласна съм, вкусът е друг, по-малкото зло е. Просто „домашно” не винаги значи чисто, няма и как, почва, въздух + изброените неща. Почти всичките сезонни зеленчуци за зимнината са от районите, където бе открит уран във водата.
Няма как да се предпазим напълно, но и аз се опитвам доколкото мога да пазя семейството си поне от най-големите отрови.  Приготвям всякакъв вид зимнина, домашна храна и тн. Смятам, че жената има особена роля за здравето на семейството като обикновено основният пазаруващ човек и изпадам в потрес като се редя по касите и гледам какво се пазарува, не от нямане на пари за по-качествен продукт, а от невежество и манталитет.
Виж целия пост
# 136
изпадам в потрес като се редя по касите и гледам какво се пазарува, не от нямане на пари за по-качествен продукт, а от невежество и манталитет.
Аз също. От типа на мюсли с нз колко захар на 100г. Допреди малко водихме с колега дискусия за закуската и той ми обясняваше колко здравослосни мюсли ядял с плодове, Виталис, мисля, че и в Бг съм я виждала марката. 29г захар на 100г продукт за плодови мюсли. Жестоко...

И да, знам, че всеки избира с какво да се храни и че си е негова работа, но става и моя тогава, когато с моите здравни вноски се плаща за диабетиците, от която група придобитият диабет (нз кой тип се водеше) поне за Германия гълта най-много ресурси от всички видове диабет. И е общо сред най-скъпите заболявания за лекуване, заедно с последстващите му заболявания, отново за Германия, като тук са сложени масови заболявания, а не увреждане на 1 човек на 10 млн.
Виж целия пост
# 137
В началото се вбесявах на свекървата - ако тази година няма достатъчно дъжд, тя не полива извънредно градината (трудно й е - градината е голяма и не е в двора й,  а някъде в пределите на селото) и все казва "каквото Бог даде, това" с едно спокойствие. И вярно - тая година чушките са дребни, не стават за пълнене, доматите са по-добре, съответно преобладава зимнината с домати, дини и пъпеши - имаше колкото да кажем, че сме хапнали. Лук и чесън - има. Предната година нямаше чесън въобще. От плодовете - същата история - тая година има компоти от праскови, сини сливи и каквото Господ е дал, буквално. Череши, любимите ми - ги няма, времето ги "ослани".
Обаче, с времето осъзнах, че това, което ядем от нейните градини и ръце е най, най-чистото, което мога да си позволя към днешна дата - тя не ползва торове и определено не купува смески за кокошките - гледа ги на стария принцип "или ще живеят, или не". И, за отвикналите, месото от кокошката на свекървата сигурно ще им се види малко като количество и по-различно на цвят, но е вкусно и чисто.
Виж целия пост
# 138
За мюсли и подобни според мен голяма вина има рекламата че са супер полезни, най-добрия вариант за закуска и т.н. Много хора си мислят дори че са диетични, и то не глупави хора - просто не са се поинтересували колко калории има и какво точно съдържа... Личните ми наблюдения са, че все повече хора започват да четат етикетите и да внимават какво купуват, но е бавен процес.

За пилетата, аз купувам рядко но гледам да са от тези гледаните без антибиотици и със смески без ГМО. Ами съвсем различен е вкуса и са доста по-малки, явно при бройлерите трудно се получава да ги гледаш по този начин.
Виж целия пост
# 139
овесените ядки имат нисък гликемичен индекс,  въглехидрати са все пак, но от тези които са за предпочитане защото се усвояват бавно от организма и няма бърза реакция спрямо кръвната захар , което се случва при прием на другите въглехидрати - бяло брашно , сладкиши и т.н.
Т.е. ако са само овесени ядки ( без смеси) са 100 пъти за предпочитане пред баници, теста, козунаци за закуска.
Но и с овесените ядки не бива да се прекалява. Подобно на бобовите и да речем пълнозърнест хляб са.
Виж целия пост
# 140
Аз го дадох по-скоро за пример, че хората често нямат идея какво купуват и купуват в случая тези с добавените сушени плодове и, както после се оказа, имало и други добавки, а не поглеждат, че има 1/3 захар. Иначе за овесените ядки, вероятно имат и доста фибри, което също е полезно. Не съм проверявала, защото не обичам.
Виж целия пост
# 141
ОК за овесените ядки, но мюслите далеч не са (само) овесени ядки. Колко човека закусват овесени ядки само с неподсладено кисело мляко сутрин? И аз не бих могла, честно казано, отвратителни са ми на вкус.
Виж целия пост
# 142
ОК за овесените ядки, но мюслите далеч не са (само) овесени ядки. Колко човека закусват овесени ядки само с неподсладено кисело мляко сутрин? И аз не бих могла, честно казано, отвратителни са ми на вкус.
Ако ги овкусиш с мед и някакви пресни или замразени плодове, ще са по-вкусни, така ги правя за детето. Ние големите вместо ядки ядем овесени трици с кисело мляко, без добавки.
Виж целия пост
# 143
Не съм съгласна, че на село повечето хора купуват готови смески за храна на животните. Повечето хора на село имат земи, съответно получават от тях рента във вид на пари или зърно, съответно си мелят зърното и с получения фураж хранят животните.
В селото на мъжа ми и в съседните села повечето хора са така, даже свекърът ми има мелачка в двора. Друг е въпросът, че не знаеш зърното с какво е третирано, но все е по-добре от готовите смески.
Виж целия пост
# 144
Рекламите са много голям проблем.
Не виждам много хора които четат етиктеите, по принцип всеки бърза да напазарува, грабва нещо в количката и изчезва.
Друго е, че дори и да започнат да се четат етикетите хората не знаят за какво да гледат и да следят. Освен е-тата, но производителите се изтарикатяват и вече не пишат е-еди какво си, а пишат името на съставката. На пръв поглед няма Е, и айде в количката.
Като пазарувам с една приятелка я гледам как взима всичко което аз по принцип не купувам. Питала съм я знае ли, че всъщност тия неща са бъкани с какво ли не-
-за едни плодови млекца ми каза, че в рекламата се казва, че са обогатени с калции и са полезни
-за един натурален сок- в рекламата се казва, че е полезно да се пие натурален сок, пък пише 100% портокал
-за едни мюсли барчета- полезни са защото в тях има мюсли и фибри.
Общо взето, чете големите подвеждащи надписи на опаковката, а отзад ситното съдържание не го и поглежда.

В млекцето имаше много захар и няколко съставки с дълги химични имена....в сока първо, че пишеше, че е 100% концентрат, второ, имаше поне 7-8 съставки стабилизатори и оцветители...в мюсли барчето, освен многото захар имаше и карагенан.
Много полезно.

Мислех, че никой не се връзва на маркетинговите трикове и лъскавите опаковки.
Виж целия пост
# 145
Темата с рекламите, която подхващаш, я намирам изключително на място в точно тази тема, защото има хора, които се влияят от рекламите при избора си на храна.

Не приемам рекламите за оправдание на поведението ми като клиент, за какъвто и продукт да се отнася. Понякога от реклами наистина разбирам за нов продукт, понякога по брошурките на магазините разбирам, че са започнали да предлагат това или онова, така че общо не осъждам рекламите.

Осъждам, обаче, факта, че някой не си е направил труда да прочете от какво има нужда организмът му и си мисли, че като хапне сутрин мюсли с натурално кисело мляко (неподсладено), прави нещо хубаво за тялото си.
Виж целия пост
# 146
Ами хората не са инженер химици , нито имат техника да изследват храната от магазина. Вярват на рекламата, вярват че  ако нещо е в магазина, то не е отровно , и най - общо казано е така, ама истината е по същество друга.
Нито можеш да запомниш всички Е съставки, нито кои от тях са вредни, нито пък еквивалентните им имена сега, дето вече Е- та не описват.
То, ако трябва да си говорим честно, почти нищо в магазина не е съвсем безвредно. Едва ли не, няма какво да купи човек, дори за киселото мляко може доста да се поговори за вида пластмаса, 6 полистирен(PS),  в който се пакетира млякото, а не като в белите държави в 5 (PP). Обърнете дъната на кофичките и вижте, повечето са 6PS
Виж целия пост
# 147
Осъждам, обаче, факта, че някой не си е направил труда да прочете от какво има нужда организмът му и си мисли, че като хапне сутрин мюсли с натурално кисело мляко (неподсладено), прави нещо хубаво за тялото си.
Нисковъглехидратната диета е единствената света истина, или...?
Виж целия пост
# 148
ОК за овесените ядки, но мюслите далеч не са (само) овесени ядки. Колко човека закусват овесени ядки само с неподсладено кисело мляко сутрин? И аз не бих могла, честно казано, отвратителни са ми на вкус.

Сложи в ядките банан или друг плод може и мед , може и стафиди( сушени подове) според вкуса.Аз ги ям с мед и банан най-са ми вкусни Heart
Виж целия пост
# 149
Нати, Нели, пробвала съм, не ми харесва, а и стомаха си не чувствам особено добре после. Ако трябва да съм на диета, предпочитам черен хляб пред трици, овесени ядки и т.н. Иначе сушени плодове обичам и понякога ги ям вместо десерт, без нищо. Особено сливи и смокини...

Никая, и аз мислех че никой не се връзва на реклами, но все повече се убеждавам, че на огромната част от хората малко или много влияят без дори да го осъзнават. При това иначе интелигентни хора.

Относно Етата, имам много проста стратегия - ако има нещо, което не знам какво е или нещо, което ако правя вкъщи продукта не бих сложила, значи не го купувам. Вярно е, че така повечето неща спрях да купувам, но се чувстваме много по-добре. Малко по малко започнахме много неща да си ги правим вкъщи, да търсим малки производители и местни продукти и се оказа че дори не ни отнема много повече време, по-скоро е нужна различна организация.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия