Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Здравни осигуровки.

  • 3 145
  • 4
Здравейте! Тъй като живея в Лондон от както завърших и не съм си плащала осигуровките, сега като искам да се върна и да започна работа веднага възможно ли е или първо трябва да платя. Ако е възможно, след това мога ли да платя на вноски, как стоят нещта. Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Ще трябва да си платиш здравните за периода, през който не си се осигурявала тук. Работодателят ще ти начислява неговите си по ТД. Отиваш в НАп и искаш справка по егн какви осигуровки и за какъв период дължиш, ако не си ги знаеш. Трябва със сигурност да платиш за период, в който можеш вече да се ползваш от правата на здравноосигурен.  Не зная какво имаш предвид под "на вноски", но няма да ти разсрочат осигуровките - просто трябва да си внесеш дължимото. Ти си започваш работа тук, работодателят си плаща каквото трябва от момента на назначаването ти, а ти отделно си погасяваш старите. Няма как да го избегнеш, няма врътка.
Виж целия пост
# 2
Най-добре питай в НАП. Може да не се налага да плащаш:
http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/osigurov … rite-v-chuzhbina/
Виж целия пост
# 3
То затова се пита в НАп първо - каквото струва като усилие да се пита във форум, същото усилие е и да се пита в НАП - интернетът е измислен и там, може да се напише писмо и да се обясни случая. Авторката не е написала ясно за какво става въпрос - ни знаем дали там се е осигурявала, ни колко време, ни нищо.
Виж целия пост
# 4
Предполагам, че си се осигурявала там. В такъв случай не би трябвало да дължиш осигуровки в България за минал период.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия