(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

  • 54 856
  • 758
# 150
Правата лопата ще почака още малко, да ми дойде вдъхновение  Mr. Green
Прибрахме плодовете, остана и при мен праз лук, ама и бурени имам, и листа за събиране... Ааа, пащърнак също имам, още не е изваден.
Виж целия пост
# 151
аз имам още 2 седмици да извадя всичко от градината. имам доста салата, моркови и червено цвекло.
откъснах последните домати.
имам още малко грах, зелен фасул и един сорт стар фасул, който се оказа много вкусен.
но всичко е колкото за по едно ядене или по-малко, та не е драма.

морковите и черв. цвекло искам да ги сложа в пясък. в такъв случай трябва ли да им махам листата?
имам и доста салата, чудя се нея как да я запазя... newsm78
кейлът смятам да го направя на чипс, издържа доста.

също имам 4 големи корена магданоз. един го поокастрх и засях в кофа, но другите се чудя какво да ги правя?...
имате ли идеи?
нищо не мога да замразявам, имам само 2 чекмеджета фризер.
Виж целия пост
# 152
Магданоз в темата съм чела нарязан ситно и със сол в бурканчета. Аз си го оставям, но и нямаме толкова много сняг зимата, намирам си го в снега, изравям си листа и си ги готвя, той не измръзва. Ти обаче май не беше в България, не знам при теб как е зимата.
Виж целия пост
# 153
при нас също не е много студено, но трябва да махна всичко от градината и нямам място за 4 огромни корена.
със сол направих няколко бурканчета, но все още имам много  Mr. Green
Виж целия пост
# 154
Да си изсушиш? Аз суших малко, но моите хора не обичат зелени неща в яденето и сушен магданоз, фино стрит, опитвам да пробутам само на филийки, уж специална шарена сол.
Виж целия пост
# 155
Моркови, цвекло и подобни - махат се листата и се засипват кореноплодите със сух пясък и на студено. Магданоз - със сол в буркани и замразен, друга опция не знам. Сушеният запазва ли си аромата?
Виж целия пост
# 156
Другарки, един въпрос леко извън темата..Тази пролет приятелка ми  прехвърли своятя бугенвилея, която гледа на остъкленото си стълбище, но никога не беше цъфтеля. Тъй като нямам опит, просто я метнах на двора , под черешата и толкова. Тя явно си хареса мястото, защото в края на август ме зарадва с червени цветове, нооо сега не знам какво да я правя. Разполагам с маза с един прозорец, вътре място нямам, а и топличко у дома. Чеох много по теемата, но ми се иска някой, който е запознат да ми обясни подробности Simple Smile
Другият ми въпрос е за джибрите...свекъра иска да ми ги разпръсне върху местото, където слагам картофите- голям ефект щяло да има..вие имате ли мнение по въпроса.?
Виж целия пост
# 157
Тотално изоставам със всичко в градината . Моля се на Господ да ми даде още хубаво време.
Виж целия пост
# 158
за свежи джибри не знам - чувала съм за използване на угнили такива от казана, те са си като всяка друга тор  - подхранват.
слагала съм на пръчки рози за вкореняване.
бугенвилията няма да издържи навън, а вътре си иска опръскване за влажност, поливане...
в службата имам една подарена. стои на прозореца, два пъти почти изсъхва, после се съживява пак...
Виж целия пост
# 159
А дали тези джибри ще угният до пролетта? Или да ги сложа в импровизирания си компостер? А напролет в градината...
Колкото до бугито- мятам я в мазата, до нея един пулвелизатор и като слизам за бурканче трушия ..пръскам, а пък каквото сабя покаже.Innocent
Виж целия пост
# 160
слагай в компостера, с тези зърна вътре няма да омекне до пролетта.
Simple Smile ще напиеш салатките.
на тъмно и сухо няма ли да и опадат листата? много са нежни, не са като на (о)леандрите. горе никак ли няма място за нея?
пък ще поливаш по-честичко...
Виж целия пост
# 161
Щом е толкова нежна, да взема наистина да й намеря място у дома, проблемът тук е,ч е моя е маниак на тема топло и като цяло у дома си е направо горещо, освен да опитам да компенсирам с пулвелизиране..знам ли..а е толкова красива Simple Smile
Иначе оленадрите ги държа в мазата, но там си има прозорец и не е съвсем тъмно, бечова стая му викаме тук ..Там стоят и мушката и сакъзчета.
Виж целия пост
# 162
Скрит текст:
Леле, четете ми мислите ..днес влизам в градината с правата лопата, и само 2 праза си стърчат. Но в оранжерията имам някоя друга салатка, заложени чесън и балучки. И едно пространство от половин квадрат със спанак...
Сега дилемата ми е дали да си купя 5 лозички по 4 лв от Сортови семена. Хем не ми се дават пари, хем не ми стават като ми дадат пръчки...Нещо в технологията не уцелвам:smiley:

Защо не видиш в Института по лозарство в Плевен? Виждала съм на сайта им, че продават  лози и имат хубави сортове.

От пръчка, дори и да стане, лесно ще хваща болести, лесно ще мръзне. Те затова ги правят на подложки с присаждане - да са по-устойчиви.

А бугенвилеята, Добри го е казала, няма да издържи в мазето с ляновете и мушкатата.
Виж целия пост
# 163
Моркови, цвекло и подобни - махат се листата и се засипват кореноплодите със сух пясък и на студено. Магданоз - със сол в буркани и замразен, друга опция не знам. Сушеният запазва ли си аромата?

благодаря.
значи ще махам листата. Peace

успях да подаря един корен магданоз Mr. Green сушеният няма аромат, аз не го харесвам.
вчера правих песто, от около 1/4 до 1/3 от листата на един корен направих 2 бурканчета от 340мл. песто. Crazy освен и него да го прехвърля в градината при цветята, но почвата е супер песъчлива и не се задържа вода и много малко растения оцеляват.  newsm78
Виж целия пост
# 164
Моркови, цвекло и подобни - махат се листата и се засипват кореноплодите със сух пясък и на студено. Магданоз - със сол в буркани и замразен, друга опция не знам. Сушеният запазва ли си аромата?

благодаря.
значи ще махам листата. Peace

успях да подаря един корен магданоз Mr. Green сушеният няма аромат, аз не го харесвам.
вчера правих песто, от около 1/4 до 1/3 от листата на един корен направих 2 бурканчета от 340мл. песто. Crazy освен и него да го прехвърля в градината при цветята, но почвата е супер песъчлива и не се задържа вода и много малко растения оцеляват.  newsm78

Как го правиш това песто? Дай рецептата, моля, ако е вкусно, че съм попадала на доста рецепти. Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия