Захранване - въпроси и отговори!

  • 33 820
  • 722
# 345
Аз нали се водя по книгата на Маги Пашова, кисна зърнените 9-10 часа във вода с 1 лъжица кисело мляко, после мия и варя, така се усвоявали най-добре, доста добре го беше обяснила защо. Между другото бях скептична към тази книга, но страшно полезна ми е, над доста неща ме накара да се замисля и за моето хранене, особено полезни са ми примерните схеми за хранене по месеци, рецептите тепърва ще пробвам. Понеже мернах, че питате от кога се въвежда авокадо и понеже трудно откривах кое в кой месец да предлагам, копирам пак и тук според нея кое от кой месец може да се въвежда:
4-6 месец: морков, тиква, сладък картоф, пащърнак, млечен грах, ябълка, круша, банан, авокадо, елда, просо, ориз киноа
7-8 месец: броколи, карфиол, зелен боб, спанак, кейл, зеле, краставица, слива, белена праскова, нектарина, пъпеш, боровинки, манго, амарант, овесени ядки, пшеница, ръж, яйчен жълтък, пилешко, пуешко, заешко, агнешко, костен бульон, кокосово масло, гхи, зехтин
9-12 месеца: лук, праз, зелена чушка, червена чушка, червено цвекло, домат, череши, горски плодове, смокини, грозде, диня, дюля, червена леща, кафява леща, белен нахут, сух грах, червено месо, органово месо, кисело мляко, сирене, извара, заквасена сметана, босилек, мащерка, канела, масло
Виж целия пост
# 346
Аз нали се водя по книгата на Маги Пашова, кисна зърнените 9-10 часа във вода с 1 лъжица кисело мляко, после мия и варя, така се усвоявали най-добре, доста добре го беше обяснила защо. Между другото бях скептична към тази книга, но страшно полезна ми е, над доста неща ме накара да се замисля и за моето хранене, особено полезни са ми примерните схеми за хранене по месеци, рецептите тепърва ще пробвам. Понеже мернах, че питате от кога се въвежда авокадо и понеже трудно откривах кое в кой месец да предлагам, копирам пак и тук според нея кое от кой месец може да се въвежда:
4-6 месец: морков, тиква, сладък картоф, пащърнак, млечен грах, ябълка, круша, банан, авокадо, елда, просо, ориз киноа
7-8 месец: броколи, карфиол, зелен боб, спанак, кейл, зеле, краставица, слива, белена праскова, нектарина, пъпеш, боровинки, манго, амарант, овесени ядки, пшеница, ръж, яйчен жълтък, пилешко, пуешко, заешко, агнешко, костен бульон, кокосово масло, гхи, зехтин
9-12 месеца: лук, праз, зелена чушка, червена чушка, червено цвекло, домат, череши, горски плодове, смокини, грозде, диня, дюля, червена леща, кафява леща, белен нахут, сух грах, червено месо, органово месо, кисело мляко, сирене, извара, заквасена сметана, босилек, мащерка, канела, масло

Интересно ми стана с какво може да се замени лъжицата кисело мляко когато млечните не са въведени?
Някъде бях чела за пробиотик, но се отнасяше за възрастни.
Виж целия пост
# 347
Може и с оцет или лимонов сок, после се измиват много добре зърната и няма никакъв проблем. Вода се налива да покрие зърната добре и малко отгоре, защото поемат. Оцет/лимонов сок - 1 с.л.
Виж целия пост
# 348
Момичета, това с просото не го разбрах, може ли малко по-подробно инфо? На зърна ли е, от къде го купувате, киснете го така ли? Никога не съм вземала на зърна, само брашно...
Виж целия пост
# 349
Аз днес направих просо. Хапна си го със сирене и ГХИ.
Накиснах го от снощи. То е на зрънца
Скрит текст:
Другото е авокадо с ябълка
Виж целия пост
# 350
Абе и аз задавам едни малоумни въпроси   😁 Пийкок добре, че каза зрънца. Сетих се какво беше просо, в магазина го има...
Виж целия пост
# 351
Искам да питам жълтъка колко време го давахте по 1/4 (1 седмица достатъчно ли е ) и после по 1/3 ?  Аз давам през ден вече 3 пъти. Днес пропускам че беше на ваксина вчера и за всеки случай.
Виж целия пост
# 352
Може и с оцет или лимонов сок, после се измиват много добре зърната и няма никакъв проблем. Вода се налива да покрие зърната добре и малко отгоре, защото поемат. Оцет/лимонов сок - 1 с.л.

Да и аз така правя. От вечерта кисна зърната с вода и оцет(ябълков). На сутринта изплаквам, варя, пасирам.Имам просо, но всеки път става прекалено гъсто, не ми харесва като констиненция, нито на мен, нито на бебето.
В какво съотношение варите просото?
Виж целия пост
# 353
Може и с оцет или лимонов сок, после се измиват много добре зърната и няма никакъв проблем. Вода се налива да покрие зърната добре и малко отгоре, защото поемат. Оцет/лимонов сок - 1 с.л.

Да и аз така правя. От вечерта кисна зърната с вода и оцет(ябълков). На сутринта изплаквам, варя, пасирам.Имам просо, но всеки път става прекалено гъсто, не ми харесва като констиненция, нито на мен, нито на бебето.
В какво съотношение варите просото?
3:1/ вода:просо. Не оставяй водата напълно да бъде поета. Малко преди това да се случи, го изключи и го остави под капак да се задуши и да допоеме водата. Така се готвят всички зърнени, за да не станат "сухи".
Виж целия пост
# 354
Искам да питам жълтъка колко време го давахте по 1/4 (1 седмица достатъчно ли е ) и после по 1/3 ?  Аз давам през ден вече 3 пъти. Днес пропускам че беше на ваксина вчера и за всеки случай.
Схемата на моята педиатърка е следната
2 седмици 1/4
2 седмици 1/2
а след това цял жълтък
на мен лично цял жълтък ми се вижда много защото е малка 5++ , сега сме на 1/2 може би ще карам известно време на тази доза.
Виж целия пост
# 355
И аз го киснах, но не съм добавяла оцет. Ще пробвам другия път. Иначе го купих от био щанда на кауфланд.
Виж целия пост
# 356
И аз разсъждавах над това, че не съм въвела млечните, но го правя с кисело мляко и мия, можело и със суроватка. Но при нас си е време за млечни, аз от съвсем скоро давам зърнени.
Жълтъкът го давам половинка, ще задържа до годинката май така, но ще питам пак педиатърката.
Black Hole го е описала точно за зърнените, аз също така правя.
Никога не бях яла елда, просо, амарант, ще преоткрия нови вкусове покрай детето. 😁
Виж целия пост
# 357
Как сгъстявате пюрето вече 2 месец май и писна от този картоф като основа .
Днес се опитах да направя кисел от ябълка, но много рядко ми се получи рецептата е тази
Виж целия пост
# 358
Искам да питам жълтъка колко време го давахте по 1/4 (1 седмица достатъчно ли е ) и после по 1/3 ?  Аз давам през ден вече 3 пъти. Днес пропускам че беше на ваксина вчера и за всеки случай.
Схемата на моята педиатърка е следната
2 седмици 1/4
2 седмици 1/2
а след това цял жълтък
на мен лично цял жълтък ми се вижда много защото е малка 5++ , сега сме на 1/2 може би ще карам известно време на тази доза.

Ние днес водихме малката на консултация. Педиатърката ме разпита подробно какво и как давам и по колко. Казах, че към момента давам 1/2 жълтък, а тя каза спокойно да увеличавам и скоро да давам и цял. Аз мислех, че след годинката е цял жълтък, така съм запомнила. Каза също към обредното пюре да давам и 50гр супа. Бебето от съвсем скоро яде цяло пюре на обед и си мисля, че ако към 190гр добавя и 50гр супа ще й е много, може би няма да иска да изяде цялото пюре. Все ме пита за тая супа, дали давам. Вие правите ли супа на бебетата?
Виж целия пост
# 359
Супа не давам все още , иначе ако пюрето се получи редичко си го пие като супа Joy
докато стигнем до кухнята в 10 месец ми се струва бая пюрета кисели и супи ще правиме Neutral Face
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия