Веселите чугунки и чугуни! Отчетна тема за борбата с тежкия тиган.

  • 43 684
  • 748
# 150
Хм, ти ме замисли сега. Сигурно съм попаднала на читав екземпляр, но за дълбокия вече не съм сигурна.
За рибата- измивам го с телена четка, една паста и малко обезмаслител. Не много агресивно де, сравнително леко. След като изсъхне го загрявам да се изпуши останалата миризма. Намазвам си го и го прибирам. След това месото не мирише на риба, но ако някой е по-чувствителен може и да не е подходящо. Никой не е споменал да му мирише на риба месото. То аз и рядко я правя де-веднъж-два пъти годишно.
Виж целия пост
# 151
О, аз винаги проверявам и в английския, и в немския амазон цените...
https://www.amazon.co.uk/dp/B07693CBZ2/ref=twister_B07HY8H9TJ
И в тъмно синьо е добра цената, а и цветът е супер, ама на мен пак ми се свидят толкова пари за някаква си тенджера, та само си ги гледам от години...Joy

Обаче ме удари вчера като чугунен тиган по главата, че имам подарък от лидълските чугунени тенджерки, така че започвам да ви чета внимателно.
Стават ли изобщо лидълските? Да се занимавам ли да я търся къде е прибрана?
Виж целия пост
# 152
Джемма,

ако ще купуваш голям тиган мога да ти препоръчам от личен опит или Лодж, или Скепшулт.
Скепшулт е приказка, но цената му в немския амазон или други онлайн дистрибутори тук е супер надута .
Лодж има по-добра цена, въпреки че и неговите цени са двойно по-високи от американските.
Аз гледах тези:
https://www.amazon.de/Carl-Victor-Gusseisen-Bratpfanne-28-Holzgr … 21838F33RVTZWMF5Z
И много ги харесах. Шведски са и не са така безсрамно скъпи като скепшулт.

Пекла съм на гладкия суров чугун (на Лодж) риба, но само сьомга. Изобщо не остана мирис на риба. Вероятно миризмата на сьомга също не е така агресивно-натрапчива.
Четох, че благодарение на това, че суровият чугун се загрява до много високи температури, частиците храна, ако са останали изгарят по този начин се получава един вид унищожение на микробите, които водят до вмирисване.
За скумрия още не мога да се реша да рискувам, лятото вече мина, а не ми се иска да пробвам това вътре в кухнята. Освен напролет, като изнеса пак котлон на верандата да тествувам веднъж, пък ако се умирише, винаги остава опцията с махане на патината със сода и печене отново.

Джемма,
в началото и аз ползувах обезмаслител. Някакси не можех да си представя, че мога без препрат да постигна нужната висока хигиена, но след доста четене и опит, съм на мнение, че патината не бива да влиза в досег с химикали и затова, ако има загоряло и ще се мие, е добре да се накисне с гореща вода и сода.

О, аз винаги проверявам и в английския, и в немския амазон цените...
https://www.amazon.co.uk/dp/B07693CBZ2/ref=twister_B07HY8H9TJ
И в тъмно синьо е добра цената, а и цветът е супер, ама на мен пак ми се свидят толкова пари за някаква си тенджера, та само си ги гледам от години...Joy

Обаче ме удари вчера като чугунен тиган по главата, че имам подарък от лидълските чугунени тенджерки, така че започвам да ви чета внимателно.
Стават ли изобщо лидълските? Да се занимавам ли да я търся къде е прибрана?

Че що да не стават?
Вади я бързо от шкафа, очакваме те с нетърпение.
Какъв вид чугун е това? Май бяха като Лава и Стауб тъмен емайл.
Виж целия пост
# 153
Емайлиран някакъв, отвън беше червена, отвътре май бяла, но не съм сигурна. Забравила съм, преди 3-4 години съм я прибрала..
Виж целия пост
# 154
Понякога стават и такива работи. Никога не е късно да станеш запалена чугунка като нас тук.
Моята Крюзетка утре ще получи отговорната задача да свари едно телешко с домати, картофи и пресен грах.

А вие какво ще готвите?
Виж целия пост
# 155
Хаха, Мирелка, и аз готвих това вчера, но не телешко, а сърна.

Лидлските чугунени съдове са супер. Имам грил тиган, служи ми вярно и вкусно. Тъмен емайл. Елементарен за поддържане. Дори вече не ми тежи, толкова го обикнах. А не исках да чувам за чугун заради тежестта. Satisfied
Виж целия пост
# 156
Аз пека на грил тигана риба и досега не ми е миришело след това. Може и да е заради силния газов котлон, който изгаря всичко.
На Лидл тенджерите са евтини в сравнение с тези, които показвате. И пак ми се виждат скъпи. Но ако бяха сини, бих си взела. Червено не ми се връзва изобщо
Виж целия пост
# 157
perunika,

а колко са скъпи тези тенджери на Лидъл и къде ти горната граница на теб, за тенджера 24см горе, 20 см долу и вместимост 4 или 4,5 литра?
Виж целия пост
# 158
На мен около 3 литра ми стига, мисля.
И да е синя.
Виж целия пост
# 159
Perunika,
ето една оферта в английския амазон.
Цветът е разкошен, преливащ и емайлът е бял. 27 паунда (60 бг лева) плюс не знам колко ще излезе транспортът. Изглежда изгодно. По-малък от този размер не намерих, но мисля, че е по-добре да е толкова голяма,  можеш да готвиш и по-малки пoрции в нея, а в малката-не.
https://www.amazon.co.uk/AmazonBasics-Enameled-Cast-Casserole-Du … %2B%2B3l&th=1
Виж целия пост
# 160
Сготвих гювеч в моето Крюзе. Най ми харесва, че всичко се слага в нея едно по едно и първо на котлона, а после и във фурната баавно, баавно...  Много вкусно!
Скрит текст:
Виж целия пост
# 161
О-хо, Саш, много вкусно изглежда!
Любимото ми ядене е гювеч с овче сирене към картофите.

Много е удобно да се готви в такъв тип тенджера.
Моята фурна е извън употреба заради шарнира на вратичката и докато се наканя да извикам техник, готвя само на котлона. Всичко става много перфектно, но и аз готвя 2-3 вида ястия - яхния-тип винен кебаб ,гювеч или ориз със зеленчуци и някакъв вид месо.

Саш, исках да попитам как се чисти тенджерата отвън, след като си я пекла във фурната? Има ли силно загоряло, което да не излиза?

Хаха, Мирелка, и аз готвих това вчера, но не телешко, а сърна.

Лидлските чугунени съдове са супер. Имам грил тиган, служи ми вярно и вкусно. Тъмен емайл. Елементарен за поддържане. Дори вече не ми тежи, толкова го обикнах. А не исках да чувам за чугун заради тежестта. Satisfied

Соул, ще дадеш ли някоя хитринка за готвенето на дивеч?
Тук продават много често месо от елен или сърна, или диво прасе.
Купих един млад фазан, дълбоко замразен. Не беше скъп, 6 евро бройката, реших да взема за проба. В момента е в хладилника и се отмразява. Да го сложа ли в някаква марината, или така да го готвя? Имам силно червено вино, каберне совиньон, мога да сложа фазана във вино с моркови, лук и подправки като бахар или хвойна.
Виж целия пост
# 162
Да ти кажа, аз не му прилагах хитрости, директно го готвих и стана перфектно. И сърна, и кенгуру, и телешко.. много добре се получават, явно месото е качествено. Ако го мариноваш, може би и да стане още по-хубаво. Аз бих сложила винцето директно в гювеча. Иначе някои мариноват месото в лимонов сок, за да стане по-крехко, но не съм пробвала и не знам как се отразява това на вкуса.
Виж целия пост
# 163
Да се похваля с моя хляб😁 Този път успях да направя разрезите без да спадне.
Тенджерата е 27-ца.

Виж целия пост
# 164
Саш, исках да попитам как се чисти тенджерата отвън, след като си я пекла във фурната? Има ли силно загоряло, което да не излиза?
Току-що е сготвено и още не съм го извадила от трнджерата, но тя въобще не е изцапана отвън. Мисля, че няма да е трудно да се почисти, може би тайната е в количеството ядене. Когато е по-малко, не прелива отвън при кипенето. Но не мисля, че почистването отвън и отвътре трябва да е много различно. Нали все пак е емайл? Аз си мия тенджерата с топла вода и трия препарат за ръчно миене с мека гъба. После подсушавам и мажа ръбчетата с кокосово масло и това е.
О, PRIMADONNA, тази питка е страхотна!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия