Постна питка
Пресява се малко над половин кг брашно, добавя се малко сол (на вкус), 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица оцет, в която е угасена 1 чаена лъжичка сода. Всичко се разбърква и се замесва меко тесто. Прехвърля се в намазана с олио тавичка и се разстила по дъното. С вилица се правят шарки (колкото повече – толкова по-добре за тестото), които трябва да стигат доста надълбоко, почти до дъното на тавата. Намазва се с олио отгоре и се пече по обичайния начин във фурната (ако печката е с вентилатор, не се използва). Това е. Тънкостта в случая и мекотата на питката идват от оцета, който се явява заместител на киселото мляко.
Аз правя същата. Става много вкусна, само че съветът ми е да се сложи повечко олио и вътре, и отгоре. Аз лично я обичам с повече сол, защото става като солен кекс, няма точно консистенцията на хляб. Коричката преобладава, защото не бухва особено. Децата я обожават!