Коледа 2018

  • 99 069
  • 1 162
# 75
И аз това се чудех, докато четях за сушените чушки. Целогодишно има пресни при нас - месести и сладки. Единственият недостатък е, че са прекалено големи.
Виж целия пост
# 76
става, но вкусът е друг.
както между пресните и сушените домати.
Виж целия пост
# 77
А откъде този испански боб,марка?!
И ми остава да се чудя откъде сушените чушки,ще търся пазарска баба Simple Smile
.........................
Купувам го от Метро в едни височки буркани по 400 г. Не мога да се сетя марката, защото още не съм стигнала до там, но го имаше много.
Сухи чушки има по пазарите, не е проблем.
А за интернац. сладки миналата година пусках много, то всичките ми бяха интернационални  Wink това линцерите са ясни, винаги ги правя и още бяха  Еврейски празнични бисквити, Марокански бисквитки с пълнеж, Бисквити червено кадифе,  Ванилово-шоколадови спирали, Пишмание курабии които бяха невъзможно хубави, Коледни кандирани порт. кори в шоколад,  Копчетата на Дядо Коледа има и още, аз много правя. За тази година съм си набелязала някои нови модели, уж да не се повтарям все с едни и същи.
Виж целия пост
# 78
Отдавна не съм правила пълнени чушки с боб, защото вече няма кой да ми ги суши и праща... Та се чудя, дали няма да стане и с пресни чушки "Капия", които тук продават целогодишно - внос от Унгария. Не са толкова сладки като българските, но стават. Пробвал ли е някой?

Както са казали, вкусът е различен. Аз тук (Белгия) вземам сухи чушки от турските/арабските магазини.

Целофанени пликчета на мен ми е много по-удобно. Купувам от мънистения-творчески магазин отстрани на Халите,на екзарх йосиф - Ем арт.

И аз преди време търсих за един базар, но в крайна сметка поръчах от онлайн магазин-немски бяха, от сладкарски сайт. Ами златни ми излязоха. По-скъпи от сладките, които сложих вътре. Аз съм много мнителна. Ако не е предназначено за хранителни цели, не ползвам. Само аз ли съм толкоз зле. Моят мъж ми го казва, но аз не вярвам.

Аз съм малко така, целофан от цветарски магазин не бих взела за тази цел. В ДМ преди имаше цели рокли с целофан. Пликчета съм вземала преди години от едно магазинче зад Халите, то е за такива опаковъчни неща и пласмасови изделия. Не знам дали съществува още, обаче. Обичайно такива продукти са по 50-100 бр., та човек се презапасява и после не купува с години Simple Smile
Виж целия пост
# 79
Marcheva14, ако не те затруднявам мо е ли да пусне рецепти на марокански и Пишмание сладките?
Някой каза, че имало микс подправки в Лидл, но не открих. За мен коледните сладки трябва да имат много канела, карамфил и т.н.
Виж целия пост
# 80
Marcheva14, ако не те затруднявам мо е ли да пусне рецепти на марокански и Пишмание сладките?
Някой каза, че имало микс подправки в Лидл, но не открих. За мен коледните сладки трябва да имат много канела, карамфил и т.н.
Пускам, как няма да пускам, те са затова да се пускат и опитват. За подправките наистина в Лидл има , купи си от лилавите пликчета , аз купих и пробвах, силни са, хубави са, заслужава си да се разходиш до там. Но, слагай по 1 ч . л . не повече силно ароматни и с добро качество са. Те са на  Belbake, а тази фирма има  много добри неща, също и кувертюр, черен, млечен и бял

https://recepti.gotvach.bg/r-1604-Арабски_Специалитет_-_Марокански_Бисквити

https://recepti.gotvach.bg/r-87556-Пишмание_курабии
Виж целия пост
# 81
Марчева,мен всички,които каза,ме интересуват Flushed Без рохлички и, линцери,тях ги знам и правя Simple Smile Ако те затруднява,да ги търся в сектора ти в готвач?!...

Лулумба,чакам Simple Smile

Аз съм много анти пластмаса вкл. торбички, но в този случай не виждам по-специална от обикновената ми драма... Не знам,как е възможно все целофан да става или да не става за храна... все един и същ...
Виж целия пост
# 82
Eто някои рецепти, които приготвям за Коледните празници:

Белтъчени кексчета без набухвател



Вълшебен ябълков сладкиш



Традиционен английски коледен пудинг - който е решил да го прави - време му е!



Сиропирани охлювчета с канела и орехи



Вити банички с кисело зеле и два вида лук



По-натам може да покажа още рецепти и снимки.

Виж целия пост
# 83
За сега в плановете ми за коледни сладкиши влизат традиционите меденки, шотлански бисквитки, линзеровите сладки, балеринките, рохлички, линзерови сладки и разбира се накъде без АКК и унгарски коледен Бейгли.
Виж целия пост
# 84
Марчева,мен всички,които каза,ме интересуват Flushed Без рохлички и, линцери,тях ги знам и правя Simple Smile Ако те затруднява,да ги търся в сектора ти в готвач?!...

...........
Ми........... там трябва да погледнеш, чукни на моя рецепта в ъгъла ми е името, marcheva14 и ще ти излезе профил и там в ляво пише рецепти и снимки, чукни на рецепти и ще ти излезе всичко, разгледай, те са към края на годината, ще ги видиш. Миналата година, ако не се лъжа пуснах абсолютно всичко, линк подир линк, сега...върви да ги гледаш. Взимаш всичко което ти хареса. Тази година ще правя може би други.
Виж целия пост
# 85
Кажете кой вид сладки биха издържали от началото на декември до Коледа че и по-натам моля. Идеята ми е че искам всяка неделя да правя по един вид или по два и така до Коледа. А също и как да ги съхранявам (ако успея от домашните първо да ги опазя Sweat Smile )
Виж целия пост
# 86
Кажете кой вид сладки биха издържали от началото на декември до Коледа че и по-натам моля. Идеята ми е че искам всяка неделя да правя по един вид или по два и така до Коледа. А също и как да ги съхранявам (ако успея от домашните първо да ги опазя Sweat Smile )
Ми.... не! Много ще остареят, то и ванилията ще изветряса, та и масленото тесто ще се промени. За мен не става по този начин. Виж 10 дни преди Коледа - бива.
Виж целия пост
# 87
Кажете кой вид сладки биха издържали от началото на декември до Коледа че и по-натам моля. Идеята ми е че искам всяка неделя да правя по един вид или по два и така до Коледа. А също и как да ги съхранявам (ако успея от домашните първо да ги опазя Sweat Smile )

Линцери (не намазани), ванилени рохлички и меденки издържат поне месец, а меденките дори два- три месеца. Лично пробвано- нищо им няма, да не кажа че са и по- вкусни. Слагаш в добре затворени кутии ( метални, пластмасови или дори хубави, картонени, на хладно място и ги забравяш. Ние защо нищим толкова отрано точно сладките. 😉

ПС. Чехкините започнаха с меденките от септември.
ПСС. Ако много се притесняваш, спокойно можеш да ги замразиш
Виж целия пост
# 88
Ооо, има си сладки, които колкото повече стоят, толкова по-хубави стават.
Виж целия пост
# 89
arino, ето го списъка. Може би ми се губят някои, но щом не съм запазила рецептите, значи съвсем не са ставали.
Английски коледен пудинг (става дума за класическия варен, не се пече - голяма врътня, не си заслужава хамалогията. Но е вкусен, спор няма)
АКК (по-лесен и на мен лично ми е една идея по-вкусен от пудинга - рецептата е на 1 стр)
Рохличките на Наталина и меденките на Джули (1 стр, Чехия)
Линцери (Австрия - класика, 1 стр)
Какаови линцери (северните части на Италия - топят се в устата, страшна вкуснотия е това)
Бефанини (Италия - може и без тях, макар да са нежни и красиви)
Анасонови звезди (Италия - нежнички)
Американски джинджифилови бисквитки (има по-удачни рецепти на тема джинджифил)
Капучинови звезди ( 1 стр - Португалия)
Ирландски чаен хляб (1 стр)
Базелски медени сладки (1 стр - колкото повече стои, толкова е по-вкусно)
Финландски пълнени сладки (уникален пълнеж)
Шведски шафранови кифлички (1 стр)
Шоколадово-ментови елхички (Великобритания)
България бе представена само с тиквеника от Бъдни вечер, защото пък бяхме замислили на следващата година старовремско носталгична бг Коледа от селски тип и тогава събирах само стари бг рецепти за сладки.
В цялата тази работа липсва и Франция, но си има причина и за това. След бг Коледа имахме златна Коледа само с френски рецепти за сладки и старинни, предимно дивечови, за солени.
С две думи - луд умора няма. Joy

Ох, пиша от тел и нещо натиснах и си болднах целия пост. Извинявам се, но не успявам да го коригирам.



Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия