машина за правене на черупки за сладки - орехчета

  • 25 279
  • 40
# 30
а тези които ги продават по магазините откъде ли са си набавили формичките  newsm78. Не мисля че са дали толкова пари за тях. Все някъде трябва да се намира това чудо.
Днес отивам на пазар, ще обиколя всички възможни магазини. Дано да намеря тази пуста форма.
Виж целия пост
# 31
Мързеше ме да пиша.............но сега ще ви кажа за тази форма

Януари тази година 1 колега домъкна подобна. Била на съседката му- орехчетата ставали идеални, за разлика от машинката, при която оставало много малко място за пълнене с крем. Жена му я искала от време на време на заем от съседката за да прави орехчета..... Като я видяхме и ние се запалихме по нея, но уви не се продаваха. Така, че какво направихме - занесохме формата на леар и за 1 ден ни отляха 4 нови форми като тази. Излезе ни 10 лева на форма..... Може да ви излезе и по-евтино, ако бройките са повече. Да не говорим че леара знаете ли какво ни каза??!! - Че бил претопил сумати формички такива формички, че дори и някаква форма за кекс с форма на главичка на агненце.......
Виж целия пост
# 32
!!!!!!!!! Не си купувайте от електрическите !!!!

Имало ги на "руския пазар", но правели орехчетата малки с дебела "черупка" и почти никакво място за пълнене с крем.

Поискайте на заем форма от позната и я занесете на леар да ви направи същата. 10 лв. излиза в Пловдив и ви я правят за ден, и то защото бяха заети с друго. Ако поръчките са повече ви излиза по-евтино заради калъпа.

Ние занесохме после формите на познат дърводелец за да ни направи дръжките и сме готови.

Ах...да не забравя!!! Дръжките са от точилка, която купихме за 1 лев от магазините за 1 лев. От 1 дълга точилка излязоха дръжки точно за 4 комплекта.

  bouquet  bouquet  bouquet За "сефте" видях преимуществото да работиш само с колеги МЪЖЕ.
Виж целия пост
# 33
Силия, имам няколко въпроса:
Къде в Пловдив е този леяр? Леля ми живее до някакъв Механотехникум там, та да я засиля с пресичката направо при леяра?

Леярът след като ги излее тези формички, пак ли е вид преса?
На котлона ли я слагаш?
Виж целия пост
# 34
Аз работя близо до механотехникума в Пловдив, така че сме в 1 квартал с леля ти. Леарът които ми отля формите за орехчетата също ги направи във вид на метална преса, която се слага на котлона да се загрее/нашият е газов/ и тогава се слага тестото във вид на малки топчета. Мога да ти обясня къде е, но сега ще проверя дали му пазя телефона.
Адрес: Пловдив, кв'"Христо Ботев"/"Кичук Париж"/. От механотехникума се върви само напред по бул"Въстаннически"/сега бул"Никола Вапцаров"/, стига се до Коматевския възел на края на булеварда, завива се наляво към кв"Коматево" и после в дясно преди бариерата. Накрая на улицата/черен път е/ се намира леарната. Сега да проверя дали пазя телефона на шефа им. Не - съжалявам изтрила съм го.
Но няма смисъл да ангажираш леля си. Просто намери от някоя съседка "пресата" и я занеси за 1-2 часа в някоя леарна в София, където живееш. Ще ти я направят 1:1 и то по-евтино и бързо. Ние също не знаехме къде има леарни тук и питахме насам натам.
Виж целия пост
# 35
Извинявай грешката е моя. Когато казвам форма имам в предвид "метална преса" с няколко форми за орехчета вътре. Ние ползвахме за модел 1 преса, до колкото обърнах внимание - руска. Орехчетата от нея стават с тънка кора, с големина на истински орех, и достатъчно място за крема, с който ще ги пълниш.
  Пресата се поставя в/у газовия котлон директно да се нагрее и тогава се слагат топчетата с тесто за черупките. Връща се на котлона за 1-2 мин. махаш и слагаш новите топчета
Виж целия пост
# 36
Sylya, големи благодарности!
Ама нямам съседка с формички, така че май леля ще засиля.
Не бях тук и затова закъснях с отговора.
Благодарности! и поздрави
Виж целия пост
# 37
Миленка, а можеш ли да напишеш рецептата на този божествен крем на леля ти  Praynig. Ще съм ти много благодарна .
Виж целия пост
# 38
Орехчета

За крема:

Кремът се прави от три други крема.

I крем

1/2 ч.ч. захар
2 п. масло (от 125гр.)
2 жълтъка
1 ванилия

Всичко това се разбърква студено, т.е. без топлинна обработка.

II крем
1и1/2 ч.пр.мляко
2ч.ч. смлени орехи
захар на вкус
1и1/2 л. какао

Орехите и млякото на бавен огън

III крем
1ч.ч. пр.мляко
1 с.л. брашно
2,3 л (пак на око) захар

Този крем се правел като ваниловите кремове

3-те кремове се смесват и във всяка черупка се слага 1 орех (цял или начупен) и от крема.

ТЕСТО
3 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1п. амониев бикарбонат
1п бакпулвер
брашно, колкото поеме

Разбиват се яйцата със захарта, като се прибавя олиото и киселото мляко (предварително се разтваря амонячната сода в него). Брашното се пресява с бакпулвера и се замесва средно твърдо тесто (да не е твърдо, ама и да не е меко). Правят се малки топчета, които се слагат в пресата.

Забележки и коментари всякакви приемам. Ако си мислите, че не съм разбрала нещо, пак ще я питам. Каза, че много имало за разрязване, аз съм замислила да направя от тестото пурички (лентички навити около фолио), да ги изпека във фурната и да ги напълня със кремчето. Вие какво ще кажете?
Виж целия пост
# 39
Миленка, благодарности   bouquet !
Виж целия пост
# 40
Момичета, не се сърдете, че вадя от праха тази тема.

Този следобед най-ненадейно се сдобих и аз с такава преса за орехчета, чисто новичка. Намерих я на село в един стар бюфет, събира прахта милата и чака някой да се сети за нея. Руска е, майка ми на времето я купувала от руснаци, но така и не я е ползвала никога.

Сега, имам един въпрос към тези, които правят тези сладки. В къщи сме със керамичен плот, може ли върху него да се нагрява пресата? Сигурно няма причини да не може, но аз все пак да питам, преди да направя някоя беля.
Хайде чакам отговори, защото нямам търпение да я изпробвам тези дни   bouquet !
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия