Новогодишна баклава - Как?

  • 63 961
  • 26
# 15
Мойта рецепта май е най-лесна и на вкус и на вид докарва до типичната турска баклава:

2 п. кори ("Фамилия" или "Белла")
1 п. масло
малко (няколко лъжички) олио
1 ч.ч. орехи
1 п. ванилия или настъргана лимонена кора
1 п. захар
1 л. вода

Тавичката (предпочитам правоъгълна) се намазва с олио и се нарежда едното пакетче кори, срязани на 2 (да станат правоъгълници с формата на тавата) и на всеки 2 кори (4 парчета) се слагат по няколко лъжици масло (предварително разтопено) или олио (редуват се). Отгоре се поръсват нарязаните на ситно (не бива да са смлени) орехи и малко олио. Нарежда се второто пакетче кори и се нарязва на ромбоиди. Между разрезите се налива останалото масло и се оставя да изстине напълно. Прави се сироп от захарта и водата и още, докато е горещ (в готовия сироп се слага ванилията или лимонените кори), се залива с половината. След 3-4 часа останалата половина пак се кипва и се залива. Отгоре може да се наръси смлян шам-фастък или смлени орехи.
Става много бърза и е страхотна на вкус.

Дори днес правих такава и нямам търпение да я опитаме.
Виж целия пост
# 16
Цитат на: mama mile
Благодаря ви Holy, Morena и Tedi_b.  Grinning  
Всички рецепти изглеждат много апетитни!
Holy, ама вярно ли се пече цели 3 часа (проверих - 250 гр. по Фаренхайт е 120 гр. по Целзий). Това е доста ниска температура, ама 3 часа печене, пък и на вдигната скара Rolling Eyes !?!?
Да не сгафя нещо! Rolling Eyes
Мисля,4е180 градуса са много.Най-много 150,пък последния 4ас се засилва малко.За перфектната баклава се иска търпение! Wink
Виж целия пост
# 17
Аз се придържам към рецепта подобна на тази на Теди, обаче вместо орехи я правя с бадеми , а в сиропа слагам малко канела(освен тази в плънката) и няколко капки розова вода. Иначе форма, останали съставки и т.н. са абсолютно еднакви.
Виж целия пост
# 18
Цитат на: bomboto
...а в сиропа слагам малко канела(освен тази в плънката)

И моята е с канела в сиропа, но оригиналната рецепта беше с парченца канела, които преди заливане се вадят.
Виж целия пост
# 19
azaf, а не я ли печеш?
Виж целия пост
# 20
Тя Новата Година дойде, ама и аз ще си кажа рецептата. Вчера я направих и много ми я харесха. Нищо не остана от нея. Laughing

Продукти:Един пакет фини кори за баница
едно пакетче масло

за плънката:орехи поне 300 гр
1/2 ч.ч. олио
1    ч.ч. зхар
4    яйца
1    бакпулвер
2    с.л. брашно
може и канела
Разбърква се.

Сироп:1/2 кг захар
1 литър вода
2 ванилии


В намазана с олио тава се нарежда половината пакет от корите, като на всяка кора се маже масло. Запича се на умерена фурна до зачервяване. Изсипва се плънката и отгоре се нареждат останалите кори, като пак се мажат с масло. Ако ви свърши маслото преди края мажете с олио. Пече се. Като изстине се залива със сиропа, който трябва да е горещ. А може да се залее гореща, но със студен сироп.
Виж целия пост
# 21
Майка ми слага и 2-3 карамфилчета в сиропа - става с много приятен аромат
Виж целия пост
# 22
ЧНГ 2005!
Браво на всички рецепти и майсторките им!
Аз правя баклава подобна на boo. Само две допълнения:
1 Wink слагам върху всяка кора по малко плънка
2 Wink сиропирам я на другия ден
 Close-mas:
Виж целия пост
# 23
Цитат на: nad_tab
azaf, а не я ли печеш?


Малко късно отговарям, но се отддох на мързел, почивка и празнуване.
За много години на всички.
Пека я след нареждането и като изстине чак тогава я заливам.
Моята мъжът ми успя да я изяде само за няколко часа - толкова му се услади (за това май е станал 2 метра  Thinking ).
Виж целия пост
# 24
Баклавата, която ще предложа, я знам от моя баща, той пък от неговата майка т.е. баба ми, която живееше в с. Рупите.Дори сама си точеше корите.
Продукти:
- 1-2 пакета финни кори. Аз ползвам "Тракийски" и винаги се получава;
 - 1 ч чаша захар;
 - 1 ч чаша орехови ядки (нарязани или счукани);
 - кората на 1 лимон - настъргана + 1 п ванилия
За сиропа: 3-4 ч чаши захар - + 3-4 ч чаши вода да заври.
Плънка:
- !/2 сух хляб (от 2-3 дни) се претрива през ренде;
- на дъното на тиган се сипва около 1 пръст олио;
- хлябът се запържва до златисто;
- прибавят се орехите, лимоновата кора, и захарта
Пържи се съвсем малко и веднага се маха от огъня и се бърка, докато се разтопи захарта
В правоъгълна тава се редят 1 кора, плънка 1 кора, плънка т.е. На всяка кора се ръси от плънката, а през кора олио от бутилката или  с лъжица
Пече се в силно загрята фурна, след като се зачерви се намалява. Да придобие златист цвят. Изважда се, охлажда се, и чак тогава се разрязва с остър нож Залива се с хладък сироп. Grinning  Grinning
Виж целия пост
# 25
Е, как така съм гост, като преди време се регистрирах и съм rozmari че и картинка си сложих?
Виж целия пост
# 26
Забравих да кажа, че в сиропа се слага 1 супена лъжица лимонов сок.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия