Православието като начин на живот - 9

  • 38 979
  • 672
# 630
Имам много Библии в къщи, но най- много ползвам две: едната е от св. Синод, другата е от някакво дружество. Прави ми впечатление, че в тази от св. Синод, в частта за Стария Завет, има повече глави отколкото в другата. Например “Юдит”, “Макавеи” и т. нат. Обясниха ми, че тези “допълнителни” глави са преведи от гръцки.
Виж целия пост
# 631
Имам един доста светски въпрос за Великден: в кой ден от седмицата свършват постите? Какво е прието да се яде на Разпети петък? А в събота? Има ли някакви специфични постни храни за празника както има за Бъдни вечер? Освен агнешко какво е традиционно? Птица може ли е да се яде или само агне защото е като курбан?
Виж целия пост
# 632
Кой каквото обича, това яде. И за Бъдни вечер и за агнешкото на Великден са суеверия. На Бъдни вечер трябва да е постно, но няма регламент какво да е и колко ястия да са.
Тези празници не са за ядене, а за почитане на самия празник с присъствие на литургия.
Виж целия пост
# 633
Постите свършват в неделя, т.е. в неделя вече може да се яде всичко.
В петък не се яде и пие нищо.
В събота се яде постна храна, т.е. нищо с животински произход, като може да е с олио (растителна мазнина).
Също така в седмицата след Великден сряда и петък не са постни дни.
Специфични храни от православна гледна точка няма. Като традиция зависи от региона, както за всяко друго нещо.
Аз съм от едно село в Северозападна България и там за Великден едно време не се правеше агнешко, а пълнена кокошка или петел.
Курбан християнската религия не изисква, защото няма нужда от жертва, откакто Христос пожертва себе си за нас.
Затова и на места в литературата той е наричан Агнец Божий.
Може би в кулинарните теми за Великден ще има повече информация за храната на празника.
Виж целия пост
# 634
Имам един доста светски въпрос за Великден: в кой ден от седмицата свършват постите? Какво е прието да се яде на Разпети петък? А в събота? Има ли някакви специфични постни храни за празника както има за Бъдни вечер? Освен агнешко какво е традиционно? Птица може ли е да се яде или само агне защото е като курбан?
Отговарям според църковния канон, защото традициите за различните краища на България са различни и не съм убедем че може да има еднозначен отговор.

Според Типика (Устава) на БПЦ на велики петък не се яде нищо. Изключение се прави за болни и немощни, за които е разрешено хляб и вода или ако са благословени от изповедника си и друга минимална постна храна.

За събота, предполагам питате за велика събота няма установени църковни правила. Яде се това, което е разрешено по принцип на Великия пост (растителна храна с растителна мазнина).

Що се касае до това какво ще има на трапезата на Възкресение Христово, вече е въпрос на местните традици, в църковните правила е записано, че на този празник не се пости и се предлага всичко на трапезата. Нашия Господ Иисус Христос символично се назовава и се изобразява като агнец Божий. Възкресение Христово е през пролетта, когато има агнета. Агнетата са по леко месо (не е тежко като свинското) и затова местните традиции са възприели да се предлага агнешко месо на празничната трапеза. Естествено следва да напомня и за боядисаните яйца и козунаците. Но пък и да напомня, че след 40 дни пости би следвало да се предпазим от преяждане. Но до тогава има още време.
Виж целия пост
# 635
Цитат
Аз съм от едно село в Северозападна България и там за Великден едно време не се правеше агнешко, а пълнена кокошка или петел.
Аз съм от Югоизточния район, баба ми никога не е правила агнешко за Великден, а не е било да няма. Колеше се кокошка или петел. Агнешкото беше за Гергьовден - задължително.
Виж целия пост
# 636
Що се касае до това какво ще има на трапезата на Възкресение Христово, вече е въпрос на местните традици, в църковните правила е записано, че на този празник не се пости и се предлага всичко на трапезата. Нашия Господ Иисус Христос символично се назовава и се изобразява като агнец Божий. Възкресение Христово е през пролетта, когато има агнета. Агнетата са по леко месо (не е тежко като свинското) и затова местните традиции са възприели да се предлага агнешко месо на празничната трапеза. Естествено следва да напомня и за боядисаните яйца и козунаците. Но пък и да напомня, че след 40 дни пости би следвало да се предпазим от преяждане. Но до тогава има още време.
А дали не са възприели тази традиция, заради старозаветните евреи, които ядат агне на Пасха?
Виж целия пост
# 637
Е кулинарен е въпросът, но са ми интересни традициите у хора които следват православието какво приготвят в дните около Великден затова питам тук ако някой иска да сподели.
Виж целия пост
# 638
Скрит текст:
Що се касае до това какво ще има на трапезата на Възкресение Христово, вече е въпрос на местните традици, в църковните правила е записано, че на този празник не се пости и се предлага всичко на трапезата. Нашия Господ Иисус Христос символично се назовава и се изобразява като агнец Божий. Възкресение Христово е през пролетта, когато има агнета. Агнетата са по леко месо (не е тежко като свинското) и затова местните традиции са възприели да се предлага агнешко месо на празничната трапеза. Естествено следва да напомня и за боядисаните яйца и козунаците. Но пък и да напомня, че след 40 дни пости би следвало да се предпазим от преяждане. Но до тогава има още време.
А дали не са възприели тази традиция, заради старозаветните евреи, които ядат агне на Пасха?
Напълно е възможно и по-скоро това звучи по-логично. Но напомням ви, че тази традиция не се спазва навсякъде.
Виж целия пост
# 639
Честно казано на Великден най-ми се яде кисело мляко и сирене Simple Smile
Козунаците макар и домашни ги меся с доста по-малко мляко, яйца и масло от рецептите, зящото именно след дългия пост после ми става лошо от тях ако са тежки.
Баба ми ми е разказвала, че нейната майка за Великден им давала само по 1 яйце - разделено на половинки. Пак за да е постепено захранването. Инак боядисвали цяла каца с яйца (все пак са били 13 деца, а и са се раздавали), но на Великден 1/2 яйце сутрин и 1/2 следобед.
Виж целия пост
# 640
Честно казано на Великден най-ми се яде кисело мляко и сирене Simple Smile
Скрит текст:
Козунаците макар и домашни ги меся с доста по-малко мляко, яйца и масло от рецептите, зящото именно след дългия пост после ми става лошо от тях ако са тежки.
Баба ми ми е разказвала, че нейната майка за Великден им давала само по 1 яйце - разделено на половинки. Пак за да е постепено захранването. Инак боядисвали цяла каца с яйца (все пак са били 13 деца, а и са се раздавали), но на Великден 1/2 яйце сутрин и 1/2 следобед.
Аааааа ... аз докато постите само се каня, да свършат тия пости, па като си накупя това, па онова, па ще си отям като хората. Да де ама па като свършат нищо не ми се яде. Grinning
Виж целия пост
# 641
Само да кажа за разпети петък, че много хора се изсилват не спрямо силите си и като резултат има  такива, на които им е толкова слабо , че нямат сили да идат на църква/което според мен е по-важно- храната е второтепенна/, не могат да идат не само вечерта за  Опело Христово, но  и на Велика събота сутринта/ сл. ден/.
Според мен няма много смисъл от изключително строго въздържание в петък , ако не си спазвал останалия пост и ако ще се "освиниш" в неделя, щото се яде всичко. То и от здравословна гл. точка са вредни тези крайности.
Та, всеки да си преценява според силите  или да пита свещеника , но ако няма да ядеш и ще прекараш в леглото понеже ти се вие свят....кел файда-- а колко души са напълно здрави да издържат това?Много малко - или са с анемия, или с ниско кръвно или им пада захарта...все някой има нещо.
Може да се мине на лека храна, или без олио или поне да се пият течности или поне вода ...Thinking
То ако имаш усет за нещата и вярата,  няма да ти се ще много да ядеш и да си угаждаш баш на този ден- другото е детокс, бит и традиция, а някога и суеверие
Виж целия пост
# 642
Дайте в ютюб някой, който споделя как живее като християнин. И някой проповедник също ще ми свърши работа. Покрай постите ми се следи нещо на религиозна тематика.



хора които следват православието какво приготвят в дните около Великден

Отраснала съм с Великденска салата (марули, краставици, зелен кромид, маслини, репички и яйца), боядисани яйца, козунак и курайбийки поръсени със захар. За месото нямам никакви спомени, шарените яйца повече са ме вълнували 😀
Виж целия пост
# 643
Всъщност рядко се намира нещо в ютуб и в нета , което е само православно- без да е смесено с окултизъм и други неправославни  и объркващи неща

https://www.youtube.com/@o.vladimir

както и сайта му https://outsideri.org/archives/6590#more-6590

И вече на руски о. Андрей Ткачёв, но да ме извиняват привържениците му-  на мен популярността му ми идва в повече Rolling Eyes Thinking Всеки познат вярващ ми го праща, ютуб е пълен с негови видеа. Няма спор- хората го харесват, някои го наричат и новият Златоуст.Иначе  признавам, че на много достъпен език и доста интересно и въздействащо представя и обяснява нещата. Просто когато нещо е много известно и "вайръл" и аз се дърпам от него инстинктивно
Виж целия пост
# 644

И вече на руски о. Андрей Ткачёв, но да ме извиняват привържениците му-  на мен популярността му ми идва в повече

Намерих го. Близо два милиона последователя. Но нека. Когато човек е популярен, има куража да казва открито неща, които другите биха премълчали.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия