Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 3

  • 8 950
  • 95
# 75
Здравейте, някой сушил ли е цели червени чушки(пипер) в дехидратор? Виждам само ,,рецепти,, за нарязани на парчета, но аз искам цели. Побират се някак. Въпрост е, дали няма да отнеме прекалено дълго време.

Сушила съм цели чушки, но бяха Гороглед, т.е сорта за сушени чушки, не месестите. Изсушиха се чудесно, но предвид факта, че са цели процесът беше малко по-дълъг,  Месести пиперки не бих сушила цели, тях ги предпочитам замразени.
Виж целия пост
# 76
Аз суша цели чушки в сушилня. След като ги изтърбуша ги набождам с нож от  всички страни за да стане по-бързо сушенето, след като се напълнят не им личи. Но въпреки това става бавно. Домашни чушки ми стават за два дена, или два дена и половина. Суша нощем и ако през деня има някой в къщи, ако няма- само нощем включвам сушилнята. Купените чушки са по-големи, по-месести, по-водни и стават по-бавно. След сушене те стават по-лъскави от домашните, отделят сладникав лепнещ сос и ми се е случвало след сушене да са залепнали и при накисване във вода за готвене да не могат да се отворят, като се опитваш да разлепиш се късат. Но продължавам да суша и домашни и купени, според мен при всички положения са по-добри от купените сушени чушки. Преди Бъдни вечер подарявам пакетчета на роднини и приятели и всички много им се радват.
Виж целия пост
# 77
А на колко градуса ги сушите чушките?
Виж целия пост
# 78
Аз бих сушила като доматите - на макс, т.е. обикн това са 70°.
Виж целия пост
# 79
Веднъж опитах да суша цели чушки, но по време на процеса се отказах. За пълнене замразявам малко.
А защо се отказахте ? Много бавно става,или нещо не ви хареса резултата?
Искам сушени за пълнене, пресни(иоо замразени сурови) не обичаме много и 2-3пъти готвим лятото и ни е достатъчно
Сортът беше с тънки стени, специален за сушене, но ми се видя ужасно бавно. Срязани се сушат чудесно. Ние почти не ядем пълнени чушки. Само за Бъдни вечер замразявам малко. Домашни са и вкусът е чудесен. Правя си малко червен пипер от сушените чушки (нарязани). Става страхотен!
Виж целия пост
# 80
Как ги меляте след сушенето чушките за червен пипер?
Виж целия пост
# 81
Как ги меляте след сушенето чушките за червен пипер?

С мелничката за ядки/кафе на робота.

Виж целия пост
# 82
Аз суша цели чушки, но селски.
Бавно става, за 3-4 дни на 55 градуса.
Големи чукши не знам как ще станат. То чушката надига тавичките , защото разстоянието между тях е малко - поне на моят уред - от Лидъл. Не пречи да опитате, така ще разберете със сигурност става ли и ще ни кажете и на нас.
Виж целия пост
# 83
То може да не се слагат всичките тавички, избираш колко и на какво ниво да сложиш, поне на моя уред.
Виж целия пост
# 84
Като и да ги сложа е все тая. Те влизат една в друга. Като чушката е по-дебела подвига тавичката.
Виж целия пост
# 85
След 10 часа на 55градуса 🤣

Пуснах ги още 10 часа и ще видим.
Но 55градуса ми се стори много, сложих 50, да не ги опека накрая. Че за печени чушки има по-бързи и икономични рецепти😆
В чушките от най-долният ред имаше събрала се вода, изсипах я но ми е странно защо се е събрала.
Иначе правих сушени домати, за около 10 часа станаха супер.Бяха едни дебели месести розови, неподходящ за сушене сорт, но понеже са домашни и много вкусни.
Виж целия пост
# 86
След 10 часа на 55градуса 🤣

Скрит текст:
Пуснах ги още 10 часа и ще видим.
Но 55градуса ми се стори много, сложих 50, да не ги опека накрая. Че за печени чушки има по-бързи и икономични рецепти😆
В чушките от най-долният ред имаше събрала се вода, изсипах я но ми е странно защо се е събрала.
...

Изпарението е с посока нагоре. В случая водната пара стига до горната част на пиперката и там кондензира, след което пада надолу.

Надупчени ли са, за да се улесни изпарението на водата?
Виж целия пост
# 87
Не бих си причинила толкова дълго сушене и чакане с неясен краен резултат.
Продават хубави сушени чушки/плоски/,около 3-4лв за 10-12бр.
Виж целия пост
# 88
Не бих си причинила толкова дълго сушене и чакане с неясен краен резултат.
Продават хубави сушени чушки/плоски/,около 3-4лв за 10-12бр.
Да, напълно съм съгласна. Но уреда ми е нов и просто от любопитство. А и мъжът ми купи огромно количество и се чудя какво да ги правя и екпериментирам.То е ясно, че не е за по-евтино😄.
За протолола, вече 26 часа, още не са готиви.
Виж целия пост
# 89
Ти пък моитие от понеделник сутрин съм ги сложила и още има 5-6 бр. които не са готови Sad На места още са меки
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия