Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 9 338
  • 150
# 135
Петела под налягане първо, 20 минути ще са му достатъчни вероятно. После на порции запечатвам в олио, слагам лук, морков и ориз по рецепта от книжката на моя уред. 10 минути на програма ориз, не му трябва никаква фурна. Откакто имам мултикукър, само така правим ориз, не сме яли по- вкусен, колкото и да умея да готвя ориз на фурна.
Виж целия пост
# 136
Колко вода слагате на ориза? Все ми стои като хрупкав. Инстант пот дуо ево плюс е моето.
Виж целия пост
# 137
Аз днес го сготвих петела.
Много благодаря за насоките!
Първо го сложих цял с парче лук и парче морков, плюс даф. лист да се свари. Не знаех за варене как се пуска, пуснах програма Супа. Нямаше нито минути, нито нищо, изобщо не знаех какво следва.
Бързо започна да ври (да издава звук и да пуска пара). Направи един цикъл може би от около 20-25 минути.
Отворих го, беше сварен, но реших още веднъж.
Пак пуснах супа (долях му вода). Вторият път направо се разпадаше от кокала.
Начупих го и едните парчета са във фурната с ориз, а другите, от торса, са в в хладилника оставени в самата тенджера на уреда, като заготовка за супа, с нарязан морков, лук, фиде и подправки. Утре само ще пусна програма супа, даже няма да го броя за готвене.
Доволна съм и ми се струва, че често ще ползвам тази машинка.
Обаче ми направи впечатление, че много излиза пара, съответно водата беше много намаляла. Стори ми се странно, т.к. ако е уред херметически, би трябвало да не се изпарява вода.
Другото, което ми се стори странно, е че няма минути и някакви фини настройки.
Дали има някакви тънкости за тези настройки?
И как се мие капака? По него има доста пръски от манджата, а ми се струва, че може да го съсипя, дали в него има някакви "техники", или е само обикновен капак, без електроника в него.

Мюлер е уреда.
Как се пуска за печене? Не се ориентирам как се ползва за разни кексове и т.н.
Ако не ви се обяснява, може и някое клипче да ми дадете в този контекст, просто се чудя от къде да се ориентирам, че книжката не е много подробна.
Виж целия пост
# 138
Колко вода слагате на ориза? Все ми стои като хрупкав. Инстант пот дуо ево плюс е моето.

Зависи от сорта, колко е пресен и как е съхраняван. За моя кукър:

1. Басмати ориз.

 а) кафяв. От вечерта измивам и накисвам. На чашка ориз слагам 1.5 чашки вода за твърд ориз и 2 за мек + 50мл за тенджерата. Програма ориз, налягане 4 от 5 възможни (70kPa максимално) и 25 мин и да си извади парата накрая веднага или  15 мин и оставям налягането да падне само. 

b) бял. Измивам много добре, така че водата да е бистра. Оставям в цедката да се оцеди добре. Оцеден е когато като го подхвърлиш като палачинка в тиган се отделя лесно. Сипвам в тенджерата и слагам 1.5 чашки вода на чашка ориз. Отложен старт 30 мин, програма ориз, налягане 1 и 8-10 мин, след което си вади парата сам. Може и 2 мин и се чака да падне налягането още 10 мин + още 5-10 мин не отварям капака.

2. Жасмина, тайландски, лаоски, камбоджански бял. Измиване добре, оглеждам, доливам по 1 чаша вода на чашка ориз, 1.2 ако е стар, сух, и/или го искаме много мек. Отложен старт 20-30 мин. Програма ориз, налягане 1, 2 минути и оставам налягането да падне.

3. Японски, кръгъл, за суши. Миене, оцеждане, отложен старт 20 мин, програма суши и като си извади парата отварям, вадя и слагам оцета.

4. Японски лепкав за моши. Измивам, слагам в сито на поставката за пара, наливам вода колкото е ориза + 2 чашки, програма пара, налягане 4 и 40 мин.

5. Десертен, дребен, кръгъл. Ако рецептата изисква миене, мия, ако не сипвам всичко, както е по рецепта, програма каша и 5 или 10 мин и налягането да падне само. Отваря се веднага и се разбърква.

6. Бисерен ориз (тип Valencia) - измива се добре, отцежда се и се налива между чаша и половина и чаша и 3/4, не повече. Ако го искате по-мек - киснете. Резултатът е по-добър, отколкото като се сложи повече вода. Избирате програма бял ориз/ориз,  минимално налягане, 12 до 15 минути и чакате налягането да спадне + още 5 минути.

За ориза е важно да се кисне, за да се оводни равномерно. Важно е и да се остави похлупен някакви 5, 10, 15 минути, защото продължава да се готви и омеква от поетата пара.

В тенджера от 5 или 6 литра по-малко от 2 чаши сух ориз не стават добре, защото дъното е широко.

Но, общо взето, за по-мек ориз трябва повече киснене, по-дълго готвене, малко повече вода, по-дълго запалване.

За кисненето правилото е, че се кисне докато се чуват зрънца да пукат + още 5 минути.

Трън в очите, никаква пара не трябва да излиза, освен като вади парата непосредствено преди да се затвори клапата и след края на програмата, ако я вади сам или чак като я отвориш. Ти затвори ли клапата? Прочете ли си упътването? Може ли линк към уреда.

Аз петел готвя с вино за 30 мин. Тази рецепта:

https://www.cuisineaz.com/recettes/coq-au-vin-au-cookeo-98264.aspx

Ако ще го пека, го слагам на поставката и го готвя на пара за да не се разпада. 20-25 мин са достатъчни. На дъното сипвам 300мл вода.
Виж целия пост
# 139
https://www.emag.bg/elektricheski-multikukyr-pod-naljagane-muhle … _1017813910_428_1

Много пара излизаше!
Аспираторът не можеше да я поеме, стичаше се по уреда, по плочките, бърсах....
Не видях клапана, или поне това, което мисля, че е клапан, да има някакво капаче.
Само дупка, от която излизаше парата.
Виж целия пост
# 140
На въпросния уред трябва да му се затваря и отваря клапата ръчно. Пише си, че има "Система за регулиране на налягането Дюза за освобождаване на налягането".

Как става всичко това си пише в книжката. И в най-обраното и смотано упътване е описано как се отваря, затваря и почиства клапата.

Преди първото ползване разглоби ли и изми ли всички части, както е по книга? На бас, че не.

Въпросната клапа мисля, че се затваря като се движи наляво и надясно. 99% не си я затворила, ха ха.
Виж целия пост
# 141
Разгледах уреда, измих това, което е като тенджера и се маха. Капакът го забърсах.
Не съм затваряла клапа, защото никъде не можах да видя как се затваря. Пипах, натисках, местих... не.
Както и да е, радвам се, че те забавлявам, Невена Виролан.
"Ха-ха".
Ако някой иска да каже конкретно нещо по въпросите ми- ок, ако не- здраве да е. Аз не съм заядлива и очаквам и с мен да не се заяждат, но не би...
Виж целия пост
# 142
Потърси в интернет инструкциите за конкретния модел, ако ги нямаш. Там би трябвало да пише кое как се разглобява за почистване. Не е изключено и някое видео да има.
Виж целия пост
# 143
Добронамерена съм и не се заяждам. Уредът е много хубав и гледам, че даже пече кекс. Трябва да си прочетете упътването 2 пъти и да разглобите, измиете, подсушите, сглобите и върнете всичко по местата. И клапите са показани, и уплътненията. Има си и резервоар за вода, който трябва да се празни като се напълни наполовина, а също да се мие, че събраната вода зеленясва.

Уплътненията и металът са намазани с някакво масло и с времето може да засъхне и да пречи. Ето я книжката на Бг:

https://www.manualslib.com/manual/3401213/Muhler-Mlc-6050p.html?page=34#manual

Пише и да се отлепи стебристата лепенка от клапата преди миене. ?????

След всяко готвене капакът се разглобява и мие. Ако в клапата се натрупат частици, което е неизбежно с времето, тя се запушва.
Виж целия пост
# 144
Моят също пуска пара, когато готвя на турбо или под налягане. Всичко си му е наред, даже е с нови уплътнения.
Виж целия пост
# 145
От моя нищо не излиза като вдигне налягане. Нещо като дим е нормално да излиза, но много пара не.
Виж целия пост
# 146
За този нов модел на Tefal, необходим ли е запичащ капак за пържене и печене?
Интелигентен мултикукър с готвене под налягане Tefal Cook4Me Touch CY912831, С WiFi връзка
Виж целия пост
# 147
Да, необходим е. Extra crisp се казва капакът и се произвежда от Tefal, Moulinex и Krups. Този е:

https://www.amazon.fr/dp/B08XZ4XMWK/ref=sspa_mw_detail_1?ie=UTF8 … ZXRhaWwp13NParams

https://www.tefal.co.uk/Cooking-appliances/Pressure-Cookers/Cook … lack/p/7211004491

Да знаете, че не бива да се включват долен реотан и капака едновременно! Също, въпросният уред не може да пече кекс директно в купата на долен реотан.

От WiFi връзка смисъл не виждам за такъв уред.
Виж целия пост
# 148
Отскоро имам Нинджа 15в1. Досега абсолютно нищо сготвено в този уред не се доближава до представата ми за храна, ставаща за ядене. Не мога да разбера къде бъркам - всичко или ми остава сурово или го прегарям, безвкусно е. Чета в книжката, гледам клипчета и... нищо. Чувствам се тъпа. Правих опити поне като обикновен котлон да я ползвам, ама то това нещо не позволява да си наблюдавам храната - вдигна ли капака и изключва. Някой, имащ това чудо на техниката би ли споделил как е успял да си адаптира готвенето към този уред? - времена, температури за готвене спрямо нормален котлон или фурна. Как да преценя кое се готви под налягане и за колко време?

Как успявам да овъгля броколи, печени на пара?
Виж целия пост
# 149
Броколи на пара правя в обикновена тенджера. В тенджера под налягане им трябват точно 3 минути, 4-5 За цяла глава.

Може би пускаш горния реотан????? За пара ги слагаш на поставката, наливаш минималното указано количество вода, задаваш 1 или 3 минути ако ги искаш твърди, 3 или 4 за меки и да си извади парата сам след свършването. Яла съм такива от Нинджа 14в1.

Нямам Нинджа, но ако имах, бих погледнала рецепти в интернет и бих ги направила тях първо.

Почни с големи парчета твърдо месо - говеждо, козе, овче и ако не са готови, просто затвори и добави време!

Крилца се правят за 5 минути налягане с пара и 10 мин еърфрай. Друго не помня.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия