Включете се във великденската кулинарна книга на „Белла“!

  • 6 134
  • 161
# 135
Руло от бутер тесто със сладко и ядки е бърз и много обичан десерт у нас. Разстилам бутер тестото, намазвам с избраното сладко, поръсвам с ядки (най-често орехи) и навивам на руло. Подлепям крайчетата с вода, намазвам горната част пак с вода и поръсвам със захар. Пека в предварително загрята фурна до зачервяване.
Виж целия пост
# 136
Кроасанчета от бутер тесто Белла
Тестото се нарязва на парчета с големина по избор, слага се плънка пожелание - парченца шоколад, конфитюр, за солени кроасани може кашкавал или сирене, колбас - както ви харесва, завива се във формата на кроасан. Може да се намажат краищата на тестото с малко яйце. Пече се на 220 градуса за15 минути.
Виж целия пост
# 137
Предпразнично ви споделям поредната лесна рецепта, с която приготвям любимите ни у дома канелени охлювчета.
Поднасям ги по различен начин - понякога с топка сладолед, друг път с крем, за който ще ви опиша също съставките, които използвам. Снимала съм готовите охлювчета без крема, защото по този начин са ми малко по-фотогенични. С кремчето стават обаче още по-вкусни и изчезват за отрицателно време. От един пакет бутер тесто се получават около 10 охлювчета, в зависимост от дебелината, на която ги разрежете.



Необходими са следните продукти:

За охлювчетата:
✔️ пакет бутер тесто
✔️ около 50 г кафява захар
✔️ 2 ч.л. канела

За крема:
✔️ 2-3 с.л. прясно мляко
✔️ 1-2 с.л. пудра захар
✔️ няколко капки екстракт от бурбонска ванилия
✔️ 100 г крем сирене от типа на Philadelphia

Разстилам върху тава за печене блат бутер тесто и нанасям отгоре предварително смесените кафява захар и канела. Покривам тестото с плътен слой от захарната смес и леко притискам с пръсти. Внимателно започвам да навивам тестото на плътна ролка. С помощта на конец нарязвам охлювчетата на отделни парчета с дебелина около 4-5 см. Може да ги направите по-дебелички или по-тънки, изцяло по индивидуална преценка е.

Подреждам ги в тава, на която предварително съм поставила хартия за печене. Изпичам охлювчетата на 200 градуса за около 20 минути - докато покафенеят и изглеждат видимо готови.

За крема разбърквам в купа крем сиренето, прясното мляко, пудрата захар и екстракта от ванилия, докато се получи гладък крем. Намазвам изпечените охлювчета с крема, докато са още топли.

Светли празници! Animal Hatching Chick

Виж целия пост
# 138

    От бутер тесто Белла приготвям много лесно и бързо Портокалови вити банички. Намазвам правоъгълният лист със сладко от портокалови кори, навивам на руло, режа на по 2 см ширина и обръщам в тавичка с хартия за печене. Пекат се 20 мин на 180 градуса.
Виж целия пост
# 139
Христос воскресе!

Ето и една от сладките ми рецепти с точени кори Бела - щрудел
1оп. фини точени кори Бела
4 настъргани ябълки
1ч.ч. захар;
30гр масло
канела и пудра захар

На по две кори намазани с разтопено масло, се слагат няколко лъжици настъргана ябълка, 1 с.л. захар и малко канела. Загъват се на триъгълник или в друга форма по желание, и се пекат на 200гр. Поръсват се с пудра захар.
Виж целия пост
# 140
Сладкиш с дюли
400 г бутер тесто „Белла“
4 бр. дюли
100 мл коняк
100 г сметана
125 г захар
1 бр. яйце
Дюлите се обелват, нарязват се на четвъртинки, заливат се с подсладения със 75 г захар коняк и се оставят да престоят няколко часа. Тестото се разделя на две части, които се разточват и едната част се слага в намазана с мазнина малка тавичка. Отгоре се слагат накиснатите дюли, слага се вторият пласт тесто, като краищата на горното и долното се слепват. Отгоре се намазва с разбитото яйце, а в средата на сладкиша се слага коминче от алуминиево фолио, за да излиза парата. Пече се в умерена фурна. Когато се опече в средата на сладкиша се слага разбитата с 50 г захар сметана.
Виж целия пост
# 141
Баклава

Необходими продукти:

Пакет фини кори за баница/ баклава
1 и ½ чаша захар
2 чаши вода
300 г смлени орехи
150 г разтопено масло

1.Първо приготвяне сиропа. Слагаме водата и захарта на котлона, като не трябва да завира, а само да се разтопи захарта. И оставяме на страна.

2.Спрямо дъното на тавата изрязваме кръг от корите за баници. Изрезки не изхвърляме и те също ще са част от баклавата.

3.Намасляване тавата с част от маслото.

4.Започваме да редим корите. Преди това трябва да сме определили колко реда кори ще станат общо, за да знаем къде е средата.

5.Редуване изрязаните кръгове и изрезките и на всеки три реда с помощта на четка мажем корите с масло.

6.Когато стигнем средата намазваме кората с масло, разстиламе орехите. 

7.Продължаваме с останалите кори и завършваме реденето на баклавата с три цели кръгли кори, като всяка мажем с масло.

8.Следва нарязването на парчета. Режим първо на четвъртини, а след това всяка четвъртина на още три.

9.За да има хубава форма, притискане всеки триъгълник  с пръсти към средата.

10.Намазваме обилно с масло по всички краища и в средата, за да не се свиват корите при печене.

11. Печем в предварително загрява фурна на 180 градуса за 15-20  мин.

12. Топлата  баклава заливане със сиропа, който е почти изстинал и оставяме за поне 2-3 часа да се напои.
Виж целия пост
# 142
С кори за баница вкъщи често се приготвя крем пита: корите се разделят на две и се редят в тава с разтопено масло. Пекът се така се получават два блата (като се замисля и с бутер тесто би де получило много добре). Оставят седа изстинат. Кремът може да бъде пудинг или обикновен млечен крем, яйчен или лимонов... Въпрос на вкус. Сглобяваме крем питата като слагаме единия блат и леко сиропираме с горщ захарен сироп (1:1 вода и захар). После кремът, втория блат и пак сироп. Хубаво е да престои една нощ за да поеме сиропа хубаво.
Виж целия пост
# 143
За празниците приготвих чудна Баклава с фъстъци и портокал по рецепта на Димитър Тончев. Използвах точени кори "Белла". Хареса се много и от нас, и от гостите ни.

Ето рецептата:

ЗА СИРОПА
вода - 300 ml   
захар - 300 g   
кора от портокал      
ЗА ПЛЪНКАТА
масло - 200 g   
фъстъци (печени белени) - 300 g   
олио - 2 с.л.
Начин на приготвяне
Приготвяме сироп, като в тенджера изсипваме водата и добавяме захарта и портокаловите кори. Оставяме да заврат.
През това време смиламе фъстъците в чопър, докато се получат дребни, но не прекалено фини парченца. Отделяме половината от тях. Към останалата половина добавяме олиото и продължаваме да смиламе, докато се получи консистенция, наподобяваща фъстъчено масло. Може и директно да се ползва фъстъчено масло.
Разтопяваме маслото в касерола. Нареждаме 1/3 от корите в тава, като намазваме всяка с малко от разтопеното масло. Намазваме корите с 1/2 от фъстъченото масло и наръсваме с 1/2 от натрошените фъстъци. Тази процедура повтаряме с останалите кори и плънка.
Нарязваме баклавата и изпичаме на 180° С за 20 – 30 min или докато получи златист цвят. Вадим я от фурната и заливаме горещата баклава с охладения сироп. Оставяме да попие сиропа за поне 12 часа и сервирамe.
Съвети:
- Гореща баклава + охладен сироп = хрупкава баклава
- Гореща баклава + горещ сироп = мека баклава
Аз експериментирах и сложих настъргани портокалови корички върху двете плънки и стана още по-ароматна. Heart Eyes
Виж целия пост
# 144
Плитка от бутер тесто с шоколад и лешници



Съставки:

1 пакет бутер тесто Белла
2 шоколада
1 яйце
50 г лешници
Едра захар за сладкиши

Начин на приготвяне:

Сложете тестото в хладилник и оставете да се размрази напълно.
Разстелете единия лист тесто върху плота и сложете блокчето шоколад в средата. Изрежете горния и долен край, а страните нарежете на ленти с дебелина около 1 см.
Прегъвайте лентите тесто върху блокчето шоколад, като редувате лявата и дясна страна и притиснете добре.
Намажете с разбито яйце и поръсете с едро нарязаните лешници и захарта.
По същия начин пригответе останалото тесто и втория шоколад.
Сложете ги в тава покрита с хартия за печене и печете 20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато тестото стане златисто и хрупкаво. Извадете от фурната и оставете сладкиша да се охлади за 10 минути преди да сервирате.
Виж целия пост
# 145
Торта с бутер тесто (Наполеон)

бутертесто - 1 пакет (800 г)
прясно мляко - 800 мл
захар - 1 ч.ч.
яйца - 3 бр.
нишесте - 100 гр
ванилия - 2 бр.

Бутер тестото (800 г) се разделя на шест еднакви правоъгълника и се надупчва с вилица, за да не се надига при изпичането. Пече се в предварително загрята фурна до златисто.

В купа се смесват 100 мл от млякото, яйцата и нишестето. В тенджера се слага останалото мляко, захарта и ванилията. Готви се докато по повърността започнат да се образуват мехурчета, като периодично се разбърква, за да не загори.

Част от горещото мляко се сипва към яйчената смес и се бърка енергично. След това, яйчената смес се сипва в тенджерата, на тънка струя, при непрекъснато бъркане. Котлонът се намалява и се готви, докато кремът се сгъсти. Сваля се от котолона и се оставя да се изстуди.

За оформяне на тортата блатовете се редят в подходящ съд както следва – ред блат, ред крем, като се използват само пет от блатовете. Последният се натрошава и се използва за поръсване на готовата торта.

Готовата торта се покрива с фолио и се прибира в хладилник за 4-5 часа или 1 денонощие. до златисто.
Виж целия пост
# 146


Обикновена баница с фини кори Белла и тиква

Тиквата около 300-400 гр. се настъргва на ренде. Задушавам я съвсем за кратко с малко масло и след като изстине добавям 1ч.ч. и половина-2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. смлени орехи, галета - 1 к.ч. и канела.

Всяка кора се поръсва с олио, посипва се с плънката. Завива се на руло и се оформя на кравай в предварително намазнена тава.

Всяка следваща кора се увива около предходната.

Накрая се поръсва с олио, слага се в предварително загрята фурна и се пече до готовност.

Това е, просто и лесно...а вкусно!
Виж целия пост
# 147
Баница с кори "Белла":

1 пакет кори за баница "Бела"
4 яйца
две-три супени лъжици кисело мляко с 1 к. л. сода бикарбонат
около 50 гр. газирана вода
сирене - 300-350 гр.
олио

Разбиваме яйцата с щипка сол. Добавяме киселото мляко, като преди това сме разтворили содата в него, така, че содата да шупне, добавяме газираната вода и разбъркваме добре.
Намазняваме дъното на тава с диаметър 26-27 см.
Редим кора и слагаме отгоре плънката от яйцата, сиренето, киселото мляко и газираната вода.
Така редим до свършване на плънката и корите.
На две кори слагаме по малко мазнина /олио масло/.
Отгоре завършваме с плънка и по желание може да сложим парченца краве масло.
Печем в предварително загрята фурна на около 160-180 градуса, като непрекъснато наблюдаваме баницата и намаляваме градусите.

След като баницата се изпече се поръсва леко със студена вода и се завива с подходяща кърпа за около 10-ти минути.

Добър апетит!

Виж целия пост
# 148
Тарт със смокини, рикота и горгонзола



Съставки:

250 г сирене рикота
150 г сирене горгонзола
12 кори за баница Бела
80 г масло разтопено
50 с.л. кафява захар
30 г галета
10 -12 смокини
50 г орехови ядки
3-4 с.л. мед за сервиране
1 ч.л. ванилов екстракт
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне

Извадете сирената от хладилника поне 30 минути преди да готвите, за да се затоплят.
Покрийте тава за печене с хартия и сложете 2 кори за баница. Намажете с масло, поръсете с галета и захар и сложете още 2 кори. Повторете до изчерпване на корите.
Сложете рикотата в купичка, добавете останалата захар и ваниловият ексракт и разбъркайте добре.
Измитите смокини нарежете на 3-4 филийки, а орехите на едро.
Последната кора покрийте с крема от рикота, без да намазвате около 2 см по края.
Разпределете филийките смокини и ореховите ядки. Натрошете на едро сиренето горгонзола и намажете ръбчетата на тарта с разбит жълтък.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 15-18 минути, докато тестото се запече до златисто.
Готовият тарт извадете от фурната, охладете за няколко минути и полейте с тънка струйка мед.
Виж целия пост
# 149
Бутерторта "Белла"с шоколадов пълнеж
 
Любима на моите две дечица .
Продукти:
2 пакета прясно бутер тесто или 2 по 200г 2бр натурален шоколад,1 чаша пудра захар,1 пакетче крема сирене или 200г кокос за поръсване(пудра захар за поръсване)конфитюр от дюли за декорация (по избор) Аз слагам ягодки
Приготвяне :
На водна баня на тих огън разтопете шоколада. Свалете го от огъня. Смесете шоколада с крема сиренето. Разбъркайтe. Оставете да изстине леко.

В намазнена форма за торта с обръч поставете едната кора тесто. Върху нея разстелете плънката. Покрийте с втората кора. Печете в загрята на около 200-220 градуса фурна за около 30 минути.

Извадете бутер тортата. Изчакайте 10 минути да се охлади леко и я извадете от обръча. Обърнете я с дъното нагоре. Декорирам със кокосови стърготини и сладко от ягодки.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия