Божествената "усукана питка с мед и орехи" на tanita

  • 33 073
  • 92

Видях я ТУК, дадена е стъпка по стъпка, грабна ме отведнъж и бързичко я спретнах. Вкусът е страхотен! Поне за тези, които обичат мед, масло, орехи и канела в сладко тесто. Grinning



Много, много благодаря на tanita!  bouquet  bouquet  bouquet

Пропуснах да напиша, че направих една питка с дозите за две, просто я пекох в тава с диаметър 30 см.
Виж целия пост
# 1
Красота! Мечта!  bouquet
Ще се пробвам в най - скоро време!
Виж целия пост
# 2
Непременно ще я направя. Благодаря за страхотната рецепта!
Виж целия пост
# 3
Тюх, и к'во да правим сега като не сме се регистрирали и в този форум  Laughing Wink
Виж целия пост
# 4
Със сигурност ще я направя тези дни.
Виж целия пост
# 5
Тюх, и к'во да правим сега като не сме се регистрирали и в този форум  Laughing Wink
Тане, не ти пречи да четеш и нерегистрирана  Wink
Виж целия пост
# 6
Явно можело Embarassed Confused, но на мен последните няколко пъти, когато съм кликвала върху линк към гответесмен ми излизаше екран с лог-ин.....и аз автоматично реших, че са сложили задължителен вход......вярно, че не съм на "ти" с рс-тата, ама чак пък толкова....срам голям  Embarassed Wink
Виж целия пост
# 7
и аз ще я направя, изглежда много вкусна. а и съпругут ми си пада поже4е по сладките не6ща
  bouquet
Виж целия пост
# 8
Питката наистина изглежда божествено Simple Smile
Няколко лаишки въпроса  Embarassed:
без машина за хляб дали ще стане? и колко време ще отнеме месенето в този случай?

продуктите за тестото добавят ли се в някаква определена последователност?

може ли да се ползва ванилия на прах, защото не се сещам откъде мога да намеря течна ванилия

още веднъж, поздравления за питката  Peace
Виж целия пост
# 9
Питката наистина изглежда божествено Simple Smile
Няколко лаишки въпроса  Embarassed:
без машина за хляб дали ще стане? и колко време ще отнеме месенето в този случай?

продуктите за тестото добавят ли се в някаква определена последователност?

може ли да се ползва ванилия на прах, защото не се сещам откъде мога да намеря течна ванилия

още веднъж, поздравления за питката  Peace

Аз нямам машина за хляб и месих тестото както си меся и друг път. Нищо особено няма, омесих го добре, спазвах рецептата на Танита от линка, който съм дала, оставих го да втаса, като оформих питката, пак я оставих да втаса и я опекох. Можеш да използваш ванилия на прах. А течна аз си купих на др.Йоткер - по 4 флакончета са в една опаковка. Не знам защо е наречена питка - то си е много вкусен хубав сладкиш. Grinning
Виж целия пост
# 10
Леле, майкоооооо Crazy...днес мислех хлебопекарната да почива, ама няма да я огрее!
Благодарности на Лабрекс и Танита за рецептата  bouquet!
Виж целия пост
# 11
Аз тази рецепта съм я видяла отпреди няколко седмици,ама още не съм се пробвала! newsm78Имам само един практичен въпрос - като се нареже и усуче,не изтича ли медът и разстопеното масло?? newsm78
Излгежда ми много вкусно и нямам търпение да го опитам това нещо! Crazy
Виж целия пост
# 12
Имам само един практичен въпрос - като се нареже и усуче,не изтича ли медът и разстопеното масло?? newsm78

Предполагам, че като се смесят с орехите става като гъст пълнеж...може да използваш и полузахаросан, а не много течен мед.
Виж целия пост
# 13
Смо на мен ли ми дава грешка тоя линк, айде някаои да напише рецептата моля, много ще съм благодарна.  bouquet
Виж целия пост
# 14
Явно има временен проблем.
Ето, сутринта си я копнах, извинете обаче за размера...
Сладко тесто

4 ч.ч брашно
1/2 ч.ч захар
3 ч.л. суха мая
3/4 ч.ч мляко
4 с.л. разтопено масло
2 яйца
1 ч.л течна ванилия
Замесва се тесто и се оставя да втаса около 1.5-2 часа, докато удвои обема си.
Аз използвах за замесване машината за хляб, използвах цикъла за тесто който ми е 1ч, но след като свърши оставих тестото да продължи да втасва още около 40 минути.
Полученото тесто може да се сложи в намазнен плик и да се съхранява в хладилника до 24 часа.

Усукана питка с мед и орехи

   

Продукти за 2 питки:

1 доза от сладкото тесто
3 с.л разтопено масло
3 с.л. мед
2/3ч.ч счукани орехи
1/3 ч.ч захар
1ч.л. канела

За глазурата:
1ч.ч пресята пудра захар
5ч.л. прясно мляко
1/2 ч.л. течна ванилия

Приготовление:
Пригответе сладкото тесто и оставете да втаса.
Смесете маслото с меда.
Смесете орехите със захарта и канелата.

Намаслете две тави за печене, с размер по- голям от 25см.
Разделете тестото на две равни части и всяка част, разделете на още две.
Разточете една от частите върху набрашнена повърхнаст, така че да се получи окръжност с диаметър 22см. Поставете в тавата. Намажете с половината от сместа от маслото и меда. Отгоре поръсете с половината от сместа с орехите.
 
Разточете още една част от тестото до окръжност 22 см. С помощта на точилката преместете в тавата, върху поръсената с орехи кора. Притеснете краищата така че да залепната двете кори.
Поставете в центъра  чаша, капачка или формичка с диаметър около 2-2.5 см.  Нарежете тестото на 12 сегмента, като режете от края на окръжността към центъра, до края на кръглата форма която сте поставили в центъра. Повдигнете един от получене сегменти внимателно, за да не го откъснете, усучете 2 пъти и постъвете отново върху тавата. Повторете същото и с останалите парчета.
 
Покрийте питката с кърпа и оставете да втаса, около 1 час в топло помещение.
 
Повторете същото с останалата половина от тестото и втората тава.

Загрейте фурната до 175 С(350Ф) градуса. Печете около 20-25 минути, докато придобие златисто-кафяв цвят. Извадете от фурната и веднага извадете от тавата. Оставете да изстине върху решетка за около 30 минути.

Пригответе глазурата. Смесете пудрата захар, млякото и ванилията. Бъркайте с миксер, докато стане гладка смес. Намажете върху топлите питки.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия