Майсторки на брашното и тестените вкусотии.......

  • 17 049
  • 61
# 15
От Шумен съм там им викат гюзлеми и се пекат на сач, след това се пържат в МЛЯКО, не точно варят, а в тиган се слага малко мазнинка и се слага прясно мляко след това въпросните гюзлемета се потапят в млякото, много е вкусно   bouquet
Виж целия пост
# 16
Мамо Цоци,чудна ти е идеята за тази тема! Браво на майка ти!Как умело  е разточила корите...  bouquet
Свекърва ми ги прави тези банички...и по нашия край ги наричат гюзлеми.Аз не съм зе захващала ...Не мога да точа толкова тънко .Правила съм ги по една рецепта ,която не изисква фино точене...

От 200 мл.вода,1 яйце,супена лъжица оцет,супена лъжица олио,щипка сол и брашно се замесва тесто,което се разделя на 10 топки.Всяка една се разточва на питка.Намазани с олио се слепват всички питки една върху друга.След като престоят час се разточва една голяма кора.Върху нея се натрошава сирене и се навива на руло.Нарязва се рулото на парчета,като леко се свива за да не изпада сиренето.Леко се точи и се пържи.
Виж целия пост
# 17
Моята баба ги правеше по същия начин,печеше ги на сач и им казваха карталаци.
И моята баба така ги правеше, на керамичен сач, бяха божествени и им викаше роговачки  Thinking
Ще взема да пробвам, ама не ми се ще пържено  Tired ще мисля друг вариант, че с керамичен сач не разполагам  Blush
Виж целия пост
# 18
По нашият край им викаме гюзлеми,много са вкусни.
И по нашия край-Хасковски им викаме гюзлеми.Баба ги правеше много вкусни,като им слагаше и сиренце Peace
Виж целия пост
# 19
Такава вкусотия не съм яла,ама ще взема да пробвам. Rolling EyesБлагодаря за рецептата.
Виж целия пост
# 20
По моя край пък им казват 'дебели листа'  Laughing
Виж целия пост
# 21
Е, казвайте и други рецепти за тестени вкусотии......
Виж целия пост
# 22
Може ли някой да публикува рецепта за сполучливи мекици? Пробвах един мекици от една друга тема във форума - "улични мекици" или нещо такова, но станаха много мазни.
Ако имате и други предложения, ще се радвам да пробвам!
  bouquet  chef
Виж целия пост
# 23
Лурдес,не съм ги правила тези мекици,но рецептата е професионална.
1кг брашно
20гр мая
20гр сол
650мл вода
Замесва се меко тесто,втасва 1h.Оформят се мекиците и се пържат в силно сгорещена мазнина - 170градуса.Пържи се в обилно количество мазнина.
Мазни стават,ако температурата на мазнината е била ниска или тестото е било прекалено меко,прекалено ферментирало (превтасало).
Успех!
Виж целия пост
# 24
най-вкусните мекици стават с тестото с прясно и кисело мляко, мая и сода.
и аз не ям мазно, но тези стават супер.

мисля, че Габи ти е дала рецепта за това тесто в темата за уличните мекици.
успех  bouquet
Виж целия пост
# 25
Рецептата за кашкавалките на Порша
Виж целия пост
# 26
Темата е страхотна. Ще я следя. Сега се включвам с нещо, което много обичам - на баба тутманика :Точното време за приготвяне (заедно с втасването и печенето) е 2 часа (засичала съм)  .

Продукти:
за тестото:
около 600 гр пресято брашно
1/2 кубче прясна мая
200 - 250 гр кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол

Плънка:
250 - 300 гр бяло сирене
2 - 3 яйца

1/2 ч.ч.  топло масло (може и затоплено олио или смес от олио и кр. масло - аз предпочитам този вариант)

Приготвяне:
Тесто:
Маята се разтваря в 1 ч.ч. хладка вода. Брашното се замесва с маята, киселото мляко с разтворената в него сода и солта като за пита. Разделя се на 16 топчета, които се замесват поотделно и се оставят да втасат 10 - 15 мин. под кърпа.
След това може отново да се омесят. Всяко топче се топи в топлото масло и се раздърпва на тънка кора (около 2 мм или колкото успеете). Поръсва се с яйце и сирене и се навива като кифла като се усуква леко в краищата. Става дълго около 30см, зависи колко сте успели да разтеглите питката. Подреждат се в намазнена тава. Не е задължително една кифличка да заеме целия диаметър - докъдето стигне, следващата се поставя отдолу, но на противоположната страна. Дано си го представяте. Накрая се намазва с останалото яйце, ако е останало малко масло, се излива върху тутманика. Втасва още 30 мин. завит на топло.  Пече се в незагрята фурна на силно (220 градуса) първите 10 минути, допича се на 180 градуса (при печките със степени - първо на 4, после на 3) още около 20 минути - зависи от фурната. Дано не ви подведа за градусите, защото досега съм го правила все във фурна Раховец със степени. 
Виж целия пост
# 27
Препоръчвам:

НА ГАБИ КИФЛИЧКИТЕ С ЛОКУМ ИЛИ МАРМАЛАД!!!!!

СОДЕНА ПИТКА

Ще пусна и моите рецепти за едни питки със сода и кифлички от майка ми.....(като имам време)
Виж целия пост
# 28
Ух, че хубава темаааааа  Hug
Поздравления за което.
Сега не се сещам за нещо мое. Но определено ще следя темата  Wink
Виж целия пост
# 29
Кати, добре си си дошла!

Фалшив тутманик

3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. сода за хляб(равна)
3 с.л. олио
брашно колкото за кекс - около 2 ч.ч.

Всичко се бърка с миксер и накрая се слага натрошено сирене(на вкус и според това,което имате в хладилника - напр. 150гр.). Сиренето накрая може и да се разбърка с лъжица. В назана тавичка се слага сместта и в предварително загрята умерена фурна  се пече!

Добър апетит!

То май само аз си пиша тук рецепти.....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия