"Оцеляване в химичния свят на храните" - как да се справим

  • 15 956
  • 253
# 45
EASpirit, А защо да има проблем с млечните продукти? Успя да ме изненадаш.  Разкажи малко повече, ако е възможно.
Доколкото зная, те заедно с месото са важен източник на незаменими аминокиселини и имат значение за подрастващия организъм. Твърди се, че човечеството е оцеляло и благодарение на тези храни, а по-късно и с опитомяването на "домашните" животни и земеделието.
Ще си позволя да отговоря. Млечните и месните продукти са трудно смилаеми, ферменират и загниват, отлагат се по стените на червата, създават условия за образуване на газове и фекални камъни, често предизвикват запек. Всичко това води до здравословни (вследствие на замърсяване или интоксикация на организма), а също и козметични проблеми (целулит, лошо състояние на кожата, лош дъх и миризма на тялото...).
"Незаменимите" аминокиселини се образуват в дебелото черво. Милиони хора не само живеят, но и се радват на прекрасно здраве без животинските продукти. Едно добре балансирано меню изцяло на растителна основа осигурява всичко необходимо на организма. За съжаление много са малко лекарите, които се информират за новостите в диетологията (и не само) и често създават погрешни представи у пациентите си (в частност на майките при детска консултация). Но пък от друга страна в този век на информационните технологии няма недостъпни новости в никоя област Peace
Виж целия пост
# 46
Рени го е казала много точно  Peace
Има доста литература по въпроса.Много хора са се излекували по този начин-спирайки да консумират продукти от животински произход.

Ама темата ни е друга,да не се отплесвам.

Много от митовете за храненето са се променили...И се оказва,че всъщност правилното хранене,подходящите продукти и начина им на приготвяне и комбиниране оказва влияние върху здравето ни.
Не само химията в храните-ами пърженото,запръжките,застройките...
Ама те най-се услаждат тия храни-винаги се изкушавам от пържени картофи Rolling Eyes
Виж целия пост
# 47
ох, какво щях да правя без вас   bouquet много от нещата за храните ги знех, но наистина ме заляхте с полезна информация. киселото мляко за баткото така или иначе си го правех, ама сега и хляб ще започна да меся. май са решили да ни изтровят, вчера отворих хладилника да проверя етикетите - няма да ви казвам на какво попаднах. майка ми е диабетичка и стана ясно, че да пази господ от диетични магазини. съвсем инстинктивно досега съм се въздържала от стоки произведени за бг пазар и винаги купувам продукти с оригинален етикет на страната производител и с лепен отгоре бг-превод. също и винаги производителя да е одобрен поне по БДС Thinking
между другото това се отнася не само до храните, но и за леката промишленост - дрехи, обувки и мебели!
синът ми направи псевдо-круп като го преместих в новата му детска стая. Tired
Виж целия пост
# 48
И аз се опитвам да готвя здравословно. Имах добра основа - майка ми винаги е готвела така (едно време му казваха "диетично" Laughing).
Преди време много бях доволна от бульончетата на кубче и ги слагах наред. Но след като прочетох това-онова, ги изхвърлих. В началото храната без тях ми се струваше направо безвкусна (и не само на мен, което е по-лошото Rolling Eyes). Затова започнах да използвам повече подправки, особено зелени.
П.П. Дали някоя от вас не си гледа подправки в саксии? Много ми се иска да си имам такива, опитах с босилек, но увяхна. И се отказах.
Виж целия пост
# 49
Като споменахте за бульоните на кубчета. Може да е съвпадение, може и да не е. Преди много години, когато не знаех какво има в тези бульони съм ги използвала, макар и не много често. Точно тогава едното дете имаше няколко случая на леки алергични реакции, но не беше ясно от какво. Ходихме на алерголог за тестване на най-разпространените храни и се оказа, че няма реакция към тях. Дадоха ми инструкции да си имам едно наум. Подозирам, че бульоните са имали връзка.
Вярно, че не съм знаела, но пак ми беше кофти. А като си помисля само колко щедро се използват....
Виж целия пост
# 50
У дома успях да се наложа само за смяната на маргарина с масло и ползването на фруктоза вместо рафинирана захар. 

А това пък защо? Фруктозата е много по-вредна от захарта.
Виж целия пост
# 51
У дома успях да се наложа само за смяната на маргарина с масло и ползването на фруктоза вместо рафинирана захар. 

А това пък защо? Фруктозата е много по-вредна от захарта.
       Дай поне инфо защо според теб фруктозата е по-вредна от захарта.
      Ето и от мен инфо за фруктозата, която е диетичен продукт за разлика от захарта:
http://margaritta.dir.bg/2003/uni/01zahar.htm
Виж целия пост
# 52
И аз искам да знам защо фруктозата е по-вредна от захарта.
Доколкото знам е за предпочитане и пред бялата, и пред кафявата захар.
Виж целия пост
# 53

синът ми направи псевдо-круп като го преместих в новата му детска стая. Tired

Какво е псевдо-круп?
Виж целия пост
# 54
В общи линии фруктозата в малки количества (колкото си набавяме от консумацията на плодове и зеленчуци) не е опасна, но използвана като подсладител може да причини проблеми.

1. Повишава нивото на холестерола и на триглицеридите в кръвта => рисков фактор за сърдечно съдови заболявания. Когато в черния дроб постъпи голямо количество фруктозата, черният дроб не може да я обработи и вместо в захари я превръща  в мазнини наречени ендогенни триглицериди.

2. Счита се, че има връзка между фруктозата и затлъстяването. За разликата от гликозата, при консумацията на фруктоза, не се отделя инсулин, съответно не се задейства системата за сигнализация на апетита, т.е. мога да си похапвам храни, съдържащи фруктоза 24 часа на ден и все да съм гладна.

3. Има данни,  че използването на големи количества фруктоза води до инсулинова резистентност и захарен диабет Тип 2.

Който се интересува може да намери много и изчерпателна информация на google (например напишете fructose dangers).
Виж целия пост
# 55
Момичета,провокирана от тема,в която една мама питаше за разликата между растителното масло и хидрогенираното такова,защото прочела,че го има в състава на бисквитите,които дава на детето си се сетих за ето това http://www.teenproblem.net/index.php?m=s&id=1234

Все повече се убеждавам как с всякакви сили и средства ще държа детето си далеч от тези боклуци ooooh!
Виж целия пост
# 56
Ellie, абе аз гледах и глюкоза на диетичния шанд.. В крайна сметка какво да ползваме за подсладител.. кафява захар, фруктоза или глюкоза? Мед аз лично не мога да слагам във всичко. Обичам го, но в определени неща като кафето примерно не мога да го понасям  Sick
Виж целия пост
# 57
Най-добре е да не подслаждаме Mr. Green
Колкото до медът- той е комбинация от фруктоза и глюкоза Sick ooooh!
Виж целия пост
# 58
Момичета,провокирана от тема,в която една мама питаше за разликата между растителното масло и хидрогенираното такова,защото прочела,че го има в състава на бисквитите,които дава на детето си се сетих за ето това http://www.teenproblem.net/index.php?m=s&id=1234

Все повече се убеждавам как с всякакви сили и средства ще държа детето си далеч от тези боклуци ooooh!

Брееей, много полезен линк  Hug По-простичко и разбираемо написан
Ооох, Рени, не мога да не подслаждам определени неща. То вярно, че е въпрос на навик, ама като не ми е вкусно по-добре да не го ям. Затова търся по-безопасния начин  Sad
Виж целия пост
# 59
Сега прочетох, че скарите се мажели с маргарин... Стига бе! Толкова ли няма отде да намерят малко сланинка, то не трябва кой знае колко. А тоя маргарин дето е чиста водица не ми е ясно как ще намаже скарата. А забелязали ли сте, че в маслото също слагат маргарин. Случвало се е да купя масло, на което не пише, че има хидрогенирани мазнини пък то не ще да се втвърди в хладилника и като го ползвам да пръжна нещо пръска като ненормално  Twisted Evil все едно вида съм капнала в олио  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия