Разликата им е в това че камъка е втвърдена,калцирана,минерализирана плака. Ако драснете с ноктите по зъбите след като сте яли макарони или вафла,ще отстраните едно белезникаво,тестоподобно вещество. Това е плака. Отстранява се редовно с четка,паста,конци и.т.н. Обаче места трудни за почистване събират си я тази плака и в съчетание с минералите от слюнката,тази плака става камък. Ако се опитате да го отстраните от зъбите с нокът,няма да стане.
Почистването му става ръчно с отстръгване му от зъбната повърхност с инструменти с една или повече режещи повърхности или ултразвуково с разрушаване на камъка от ултразвуковите вибрации.
Аз предпочитам ултразвуковото защото накрайниците са финни,тънки и почистват и под венеца.Кървенето и нараняването на венеца са много по-малки от ръчното. Ако се налага слагам и анестезия (упойка).
За полирането след почистването на камъка може да се ползват въртящи (от стоматологичната машина ) гумички и четки с паста. Аз предпочитам метода със содата и водно-въздушното налагане защото така зъбите не се докосват и следователно няма загряване, нараняване,а идеално се почистват междузъбни пространства,последни зъби даже и мъдреци.
P.S. Тука е мястото да напомена че тази зъбна плака за която си говорим не е просто полепнала храна по зъбите,а полепнали бактерии една към друга и към зъба. Видяна под микроскоп си е едно сложно бактериално семейство, което ви унищожава зъбите и венците.